题目内容
【题目】 The winner of the fifth season of the China Central Television's Chinese Poetry Conference (中国诗词大会) was shown on Feb 9. Peng Min, who has fallen at the final hurdle twice before, finally won the crown (王冠) for himself.
The competitors vary in age, from teenagers to adults. Peng, 36, an associate senior editor (副主编) of a poetry magazine, is one of the most familiar (熟悉的) faces of the show. He can recite around 1,000 poems.
With a master's degree in literature, Peng is always the hot favorite to win the prize, but, surprisingly, he's lost two finals in a row-the second season he lost to a 16-year-old high school student, Wu Yishu, and in the third season he was beaten by deliveryman (送货员) Lei Haiwei.
He cried after losing the season three final, “I realized that if I compete and fail again, at least I've tried, but if I don't sign up, that means I'm more of a failure because I'm afraid of trying. Therefore, when season five came around, I decided to give it another go,” Peng recalls.
The season five final came down to Peng and 11-year-old Han Yaxuan-again he was facing a much younger rival. This time, though, there was to be no mistake and victory was finally his.
“I want to tell people who have a similar experience that, even though you go through all kinds of misfortune (不幸的) or difficulties, as long as you are brave enough to look up, there will always be a light in the sky to guide you out of the darkness,” Peng said in his speech. “Thousands of years later, all of our shadows will vanish, only the beauty of poems will last.”
【1】How many seasons of the Chinese Poetry Conference does Peng Min take part in?
A.TwoB.ThreeC.FourD.Five
【2】Who won the second season of the Chinese Poetry Conference?
A.Wu YishuB.Peng MinC.Lei HaiweiD.Han Yaxuan
【3】What made Peng Ming successful ?
A.His failureB.His misfortuneC.His bravenessD.His difficulties
【4】What’s the meaning of the underlined phrase “vanish”?
A.存在B.消失C.出现D.停止
【5】What is the best title of the passage ?
A.No Pain, No Gain.B.It Is Never Too Late to Learn.
C.Failure Is The Mother of Success.D.A Good Beginning Makes A Good Ending.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】B
【5】C
【解析】
本篇讲述诗歌杂志副总编彭敏在参加中国诗词大会,第二季他输给一位高中生,第三季输给一位快递员,他克服失败的阴影报名参加第五季比赛,终于夺冠。他说哪怕有很多的困难只要你有勇气最终会迎来胜利。
【1】推理判断题。根据第一段“The winner of the fifth season of the China Central Television's Chinese Poetry Conference was shown on Feb 9. Peng Min, who has fallen at the final hurdle twice before,”可知他总共参加3季比赛,故选B。
【2】细节理解题。根据第三段“the second season he lost to a 16-year-old high school student, Wu Yishu”可知第二个赛季,他输给了一个16岁的高中生Wu Yishu,故选A。
【3】推理判断题。根据第四段“I realized that if I compete and fail again, at least I've tried, but if I don't sign up, that means I'm more of a failure because I'm afraid of trying. …I decided to give it another go”可是他的勇气让他战胜自己,有一次报名参加比赛,最终获胜,故选C。
【4】词义猜测题。第六段彭敏的话只要有面对的困难的勇气,胜利终将到来;由此推断下文指我们所有的阴影都会消失,只有诗的美会永存,故选B。
【5】主旨大意题。本篇讲述彭敏在连输二季比赛的情况下,克服失败的阴影,勇敢的报名参加第五季比赛,最终取得胜利;故选C。
解答阅读单选前,要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题2考查细节理解能力,解答时要在原文中找出题干包含的信息部分作答;题1都要根据文本信息,推断参加比赛的次数;题5先理解信息的意思:A.一分耕耘,一分收获(不劳无获);B.活到老,学到老.C.失败是成功之母D. A善始者善终;再依据文章的内容,寻找符合文中大意的选项。