题目内容

【题目】根据短文理解,选择正确答案。
C
As we know, there are differences between western culture and Chinese culture. We can see differences when we pay attention to the way words are used. Let's look at the words about animals and plants. Most expressions in Chinese about the dog, for example, "a homeless dog", "a mad dog", "a running dog" and "a dog catching a mouse", have negative meanings. But in western countries, dogs are thought to be honest and good friends of humans. In English, people use the dog to describe positive actions. For example, "you are a lucky dog" means you are a lucky person. And "every dog has its day" means each person has good luck sometimes. To describe a person's serious illness, they say "sick as a dog". The word "dog-tired" means very tired. However, Chinese love cats very much. But in western culture, "cat" is often used to describe a woman who is cruel(无情的、令人痛苦的).
The rose is a symbol(标志) of love in both China and some western countries. People think the rose means love, peace, courage and friendship. And the rose is the national flower of England, America and many other countries.
The words about plants and animals are used in positive or negative ways in different cultures. We can learn about many differences in cultures by comparing how some words are used.
(1)"Every dog has its day." means "_________".
A.Everybody in the world is lucky.
B.Each person lives his own way of life.
C.If one works hard, he's sure to succeed.
D.Everybody has a time in life to be lucky.
(2)The underlined word "negative" means ________ in Chinese.
A.正面的
B.负面的
C.中性的
D.有趣的
(3)From the passage, we can infer(推断)that the word "copycat" is most likely to describe a person who __________ in western countries.
A.likes following(效仿)others
B.enjoys writing books
C.is good at copying notes
D.loves drawing cats
(4)Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Words show differences in culture.
B.Chinese people prefer dogs to cats.
C.Western people think cats to be good friends.
D.Rose is the national flower of all western countries.
(5)What's the best title for the passage?
A.Negative or Positive
B.Different Countries Have Different Culture
C.Rose Means the Same in Chinese and English
D.What Dog and Cat Mean in English and Chinese

【答案】
(1)D
(2)B
(3)A
(4)A
(5)B
【解析】本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章我们介绍了不同国家的不同文化差异。
(1)细节理解题,根据And "every dog has its day" means each person has good luck sometimes.可知 "every dog has its day"意味着每个人总会有幸运的时候,故选D。
(2)词义猜测题,根据第一段Most expressions in Chinese about the dog, for example, "a homeless dog", "a mad dog", "a running dog" and "a dog catching a mouse", have negative meanings. 可知关于狗的中文表达,例如,“流浪狗”,“疯狗”,“走狗”和“狗捉老鼠”,都有贬义,故选B。
(3)推理判断题,根据全文可知"copycat"在西方文化中指的是喜欢模仿他人的人,故选A。
(4)细节理解题,根据第一段We can see differences when we pay attention to the way words are used. 可知在语言表达中我们可以看到不同的文化差异,故选A。
(5)主旨大意题,根据最后一段We can learn about many differences in cultures by comparing how some words are used. 知作者通过这篇文章向我们介绍了不同国家的不同文化,故选B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据材料内容,选择正确答案。
A
Life is full of surprises and you never know how things will turn out.
Sir John Gurdon is a good example of this. As a boy, he was told he was hopeless at science and finished bottom of his class. Now, aged 79, the very same Gurdon shared the 2012 Nobel Prize in Medicine with Japanese stem cell(干细胞) researcher Shinya Yamanaka.
Like so many scientists, Gurdon shows us where the power of curiosity and perseverance(坚持不懈) can lead.
At the age of 15 in 1948, Gurdon ranked last out of the 250 boys at his high school in biology and every other science subject. Gurdon's high school science teacher even said that his dream of becoming a scientist was "quite ridiculous".
In spite of his teacher's criticisms, Gurdon followed his curiosity and kept working hard. He went to the lab early and left later than anyone else. He experienced thousands of failures.
"My own belief is that we will, in the end, understand everything about how cells actually work." Gurdon said.
In 1962, Gurdon took a cell from an adult frog and moved its genetic(基因的) information into an egg cell. The egg cell then grew into a clone(克隆) of the adult frog. This technique later helped to create Dolly the sheep in 1996, the first cloned mammal(哺乳动物) in the world.
In 2006, Gurdon's work was developed by Yamanaka to show that a sample(样本) of a person's skin can be used to create stem cells. Using this technique, doctors can repair a patient's heart after a heart attack.
"Luck favors the prepared mind, "Gurdon told the Nobel Prize Organization." Ninety percent of the time things don't work, but when they do, you have to seize(抓住) the chance. "
(1)Who won the 2012 Nobel Prize in Medicine?
A.Sir John Gurdon.
B.Shinya Yamanaka.
C.Sir John Gurdon and Shinya Yamanaka.
D.Gurdon's science teacher.
(2)In what order are the followings mentioned in the passage?
a. create the sheep Dolly
b. take a cell from an adult frog
c. use a person's skin to create stem cells
d. move a frog's skin to create stem cells
e. grow into a clone of a frog
A.b—a—c—d—e
B.b—d—e—a—c
C.b—d—a—c—e
D.b—e—d—a—c
(3)What does the underlined word "ridiculous" mean?
A.无知的
B.荒废的
C.荒谬的
D.无畏的
(4)According to the passage, which statement is true?
A.As a boy, he was told he was hopeful.
B.He ranked first at his high school in biology.
C.It's impossible for the doctors to repair a patient's heart after a heart attack.
D.In spite of his teacher's criticisms, he kept working hard.
(5)What's the main idea of the passage?
A.Ninety percent of the time things don't work.
B.Luck favors the prepared mind.
C.Life is full of surprises.
D.How to know cells actually work.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网