题目内容
【题目】 "BANG!" the door caused a reverberation(回声). It was just standing there, with father standing on one side, and I on the other side.
We were both in great anger. "Never set foot in this house again!" shouted father. With tears welling up in my eyes, I rushed out of the apartment and ran along the street.
The street lights were shining, causing rather sad feeling. I walked aimlessly(漫无目的).
A young father who held a child in his arms walked past me. I felt as if I saw my childhood from another space: happy and carefree.
But now … I don't know whether it is because I have grown up or because Dad is getting old. We are different in our ways of thinking. He always puts his opinions and rules of behavior on me.
We are just like two people coming from two different worlds. It feels like there is an iron door between us that can never be opened.
I walked on the streets, without an aim in mind. My heart was frozen on this hot summer night. There were fewer and fewer people on the streets. I walked on until I had only the street lights to keep me company. When I finally reached where I lived, I saw all the lights were off except father's. I thought to myself, "Is father waiting for me, or is he still angry with me?"
Dad was always like this. Maybe he didn't know how to express himself. After an argument, he never showed any moments of regret. However, he always has the habit of moving quietly and putting my arms underneath the quilt in my sleep.
This was how he always was. He has been a leader for so long that telling everyone else what to do has become his second nature.
The light was still on. "Am I wrong?" I whispered, maybe ... With the key in my hand, I was very nervous. At last, I decided to open the door. As soon as I opened the door, I saw my father making my bed, my tears running down my cheeks. I suddenly realized that the iron door that I had imagined between us disappeared completely. Love — it's second to none.
【1】Which is the best order of the following according to what happened in the passage?
a. I opened the door and entered the house.
b. Sadly I ran out into the street.
c. I reached my house and saw the light was still on.
d. I thought of my father's kindness towards me.
e. I walked about in the street without any aim.
A.b, e, d, c, aB.b, e, c, d, aC.b, e, a, c, dD.b, e, c, a, d
【2】What made the writer think of his childhood?
A.The street lights.B.The empty street.
C.A father with a child in his arms.D.The light in his own house.
【3】What does the underlined part "an iron door" mean in the passage?
A.难解的隔阂B.坚固的房门C.狭窄的通道D.强烈的共鸣
【4】Why do you think the father often shouts at his son?
A.Perhaps the father is getting older and older.B.Perhaps the son has already grown up.
C.Perhaps they never agree with each other.D.Perhaps the father has got used to doing that.
【5】Which do you think is TRUE according to the passage?
A.The father treats his son in an unfair wayB.The father is actually kind to his son.
C.The father is neither kind nor cruel to his son.D.The father is always looking for his son's mistakes on purpose.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】D
【5】B
【解析】
文章大意:本文主要讲述的是在作者成长的过程中与父亲之间一次冲突及其内心活动。作者以为与父亲之间是隔着一道铁门的,其实是不存在的。爱是首屈一指的。
【1】排序题。文章是记叙文,根据事件发生顺序来排序:根据第2段中“I rushed out of the apartment and ran along the street”可知作者伤心地跑到了街上,b排第一;根据第3段中“I walked aimlessly”可知作者在街上漫无目的地闲逛,e排第二;根据第7段中“When I finally reached where I lived, I saw all the lights were off except father's.”可知作者到家看到灯还亮着,c排第三;根据第8段中“However, he always has the habit of moving quietly and putting my arms underneath the quilt in my sleep.”可知作者想到了父亲的好,d排第四;根据第10段中“As soon as I opened the door …”可知作者打开门进去,a排第五。正确的排序是b, e, c, d, a。故选B。
【2】细节理解题。根据第4段中“A young father who held a child in his arms walked past me. I felt as if I saw my childhood from another space: happy and carefree.”可知一个年轻父亲抱着一个小孩,让作者想起了自己的童年。故选C。
【3】词义猜测题。根据画线部分所在语境“We are just like two people coming from two different worlds. It feels like there is an iron door between us that can never be opened.”可知作者觉得自己和父亲像是来自不同世界的两个人,从而推测“an iron door”在文中指的是作者和父亲之间难解的隔阂。故选A。
【4】推理判断题。根据第9段中“He has been a leader for so long that telling everyone else what to do has become his second nature.”可知父亲已经习惯了作为领导者告诉别人做什么,由此可推出当儿子与他想法不一致时他习惯了大吼。故选D。
【5】推理判断题。根据第8段中“However, he always has the habit of moving quietly and putting my arms underneath the quilt in my sleep.”可知在作者睡觉时,父亲总是有轻声走路并把我的胳膊放到被子下的习惯,由此可知父亲事实上对他的儿子很好;其他选项在文中并未提及。故选B。
阅读理解中的排序题一般根据事件发生的先后顺序来排列。本文主要按照时间先后顺序来叙事,只要根据题干中关键词定位到文中的相应位置,很容易做出正确排序。
【题目】 There are many things we need to know, but we do not learn them at school. For example, if we want to use our money wisely, we need to shop carefully. We need to know how to compare the prices of the same things in different shops. We also need to know how to make the best decision when we shop. It is a life skill, and we need to practice it in our daily life.
Supermarket W Business hours: 6:00 am-10:30 pm Eggs (1 kilo): £6.50 Apples (1 kilo): £3.80 Pork (1 kilo): £18.20 Tomatoes (1 kilo): £1.58 Environment: Very good Service: Excellent | Supermarket M Business hours: 5:30 am-10:30 pm Eggs (1 kilo): £6.60 Apples (1 kilo): £3.96 Pork (1 kilo): £18.20 Tomatoes (1 kilo): £1.50 Environment: Very good Service: Good |
Supermarket Y Business hours: 6:00 am-10:00 pm Eggs (1 kilo): £6.20 Apples (1 kilo): £3.30 Pork (1 kilo): £17.20 Tomatoes (1 kilo): £1.30 Environment: Need improving Service: Ordinary | Supermarket Z Business hours: 6:00 am-9:30 pm Eggs (1 kilo): £6.90 Apples (1 kilo): £3.90 Pork (1 kilo): £18.30 Tomatoes (1 kilo): £1.60 Environment: Ordinary Service: Bad |
【1】If you want to buy things at the lowest price, which supermarket will you go?
A.Supermarket WB.Supermarket YC.Supermarket Z
【2】According to the chart, what is the possible reason for people to shop in Supermarket W often?
A.The lowest price.
B.The longest shopping hours.
C.The good environment and the best service.