题目内容

【题目】 Do you know what family instructions(家训)are? They are common beliefs that family members follow.

In ancient China, people passed down their family instructions from generation to generation.

Some schools in Zhejiang are encouraging students to learn more about their own family instructions. At Hangzhou Gongyi Middle School and Hangzhou Xuejun High School, it was part of students' winter vacation homework to learn about their family instructions.

Meng Yaohan, 16, from Hang Xuejun High School, looked at her family instructions. One of them is "Don' t take the wrong way,” a piece of advice that has been passed down for 100 years. Her father told how her grandfather stuck to his "right way” ---become an engineer. “It encouraged me to pursue what I love, "she said.

Shen Duanjie, 14, from Hangzhou Gongyi Middle School, has got good from his family instructions—"democratic(民主的)” and "equal". In his own words, they have helped him get along with his parents. The school has also published books about two classic collections of family instructions --- Family Instructions of Zhu Xi and Family Instructions of Yan Clan. The books include dialogs and pictures drawn by students.

Gong Zhenyue, 14, drew pictures for one of the instructions in Family Instructions of Yan Clan. She was impressed by the instruction, which says that parents should not only love their children, but also educate them. " It made me understand my parents’ strictness with me." she said. She made it her own family instruction.

1What are family instructions?

A. Common beliefs that family members follow.

B. Dialogs between family members.

C. The words of one’s grandparents.

D. Books which were passed down from the past.

2Which of the following is TRUE about Meng Yaohan?

A. She knows nothing about her family instructions.

B. "Democratic" and "equal" are her family instructions.

C. "Don' t take the wrong way,” is one of her family instructions.

D. Her family instructions helped her get along with her parents.

3What does the underlined word "pursue" mean in Chinese?

A. 追求B. 创造C. 选择D. 感受

4Who drew pictures for Family Instructions of Yan Clan?

A. Shen DuanjieB. Zhu Xi.C. Gong ZhenyueD. Meng Yaohan

5Learning family instructions helps Gong Zhenyue _______.

A. study better at schoolB. understand her parents better

C. draw pictures for other booksD. learn to publish books by herself

【答案】

1A

2C

3A

4C

5B

【解析】

你知道什么是家训吗?家训就是所有家庭成员遵循的共同信念,在古时候,家训是一代一代传下来的。这篇短文中提到浙江省的一些中学鼓励他们的学生去了解自己家的家训。

1细节理解题。根据短文第一段They are common beliefs that family members follow.可知,家训就是家庭成员们遵循的共同信念。由此可知应选A

2细节理解题。根据短文第四段Meng Yaohan, 16, from Hang Xuejun High School, looked at her family instructions. One of them is "Don' t take the wrong way,” a piece of advice that has been passed down for 100 years可知,这一段介绍了孟瑶涵同学家的家训,其中一条是“不要走错路”。由此可知C选项是正确的。

3词义猜测题。根据划线单词所在的语境Her father told how her grandfather stuck to his "right way” ---become an engineer. “It encouraged me to pursue what I love, "she said.可知,孟瑶涵的父亲告诉她,她的祖父坚持自己的“正确道路”—成为一名工程师,这也鼓励了她去追求自己所热爱的东西。因此pursue的意思应为“追求”,故选A

4细节理解题。根据短文第六段Gong Zhenyue, 14, drew pictures for one of the instructions in Family Instructions of Yan Clan可知,14岁的龚珍月为《颜氏家训》中的一篇训示画画。由此可知应选C

5细节理解题。根据短文最后一段It made me understand my parents’ strictness with me." she said. She made it her own family instruction.可知,学习家训使龚珍月理解了父母对自己的严格,由此可知应选B

这篇短文讲述了浙江省的一些中学鼓励学生们了解自己家的家训,文章中一些学生都谈了自己的感受,觉得学习家训对自己的影响很大。短文内容贴近学生的日常生活,文章中有一些长、结构复杂的句子,增加了理解的难度。做题时,应先通读短文,掌握大意;然后根据题目所问,锁定相关段落或语句,结合选项作答。题型设置有细节理解、词义猜测题等,例如第2小题,这是一个判断题,题目涉及Meng Yaohan这位学生,因此答案应在短文第四段中,根据Meng Yaohan, 16, from Hang Xuejun High School, looked at her family instructions. One of them is "Don' t take the wrong way,” a piece of advice that has been passed down for 100 years可知C选项是正确的。再如第4小题,可以用给他们中Family Instructions of Yan Clan作为关键词,这样可以迅速定位到短文最后一段,即可知答案。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Although it was autumn, the snow was already beginning to fall in Tibet. Our legs were so heavy and cold that ___ felt like big pieces of ice. Have you seen snowmen ride bicycles? That’s what we looked like! In the late ___ we found it was so cold that our water bottles froze. However, the lakes ___ like glass in the setting of the sun and looked wonderful.

Wang Wei rode in front of me as usual. She was in high spirits(兴致高) so I knew I didn’t need to ___ her. Climbing the mountains was hard work but when we looked around us, we were surprised by the view. We seemed to be cycling through clouds. After a while, we began going ___ the mountains. It was greatly fun as it slowly became much ___. At the foot of the mountains, colourful butterflies flew around us and we saw many sheep eating green grass. Then we had to ___ our caps, gloves and trousers for T-shirts and shorts. In the early evening we stopped to make camp and then we ate. After supper, Wang Wei went to sleep but I stayed awake. At midnight the sky became clearer and the stars grew brighter. It was so ___. There was ___ no wind or sound, only the flames of our fire. ____ I lay below the stars, I thought about how far we had already travelled. We will reach Dali in Yunnan soon!

1A. weB. youC. theyD. it

2A. morningB. afternoonC. eveningD. night

3A. shineB. shiningC. shinesD. shone

4A. followB. encourageC. praiseD. leave

5A. upB. downC. aroundD. into

6A. colderB. drierC. warmerD. wetter

7A. chargeB. checkC. chaseD. change

8A. cloudyB. foggyC. noisyD. quiet

9A. quiteB. almostC. mostlyD. probably

10A. WhenB. SoC. IfD. Until

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网