题目内容

【题目】阅读理解D
Young people can have problems with their minds. Some students become worried because they have to study very hard; others have trouble getting on well with people like their parents or classmates.
Li Wei, a junior 2 student from Hefei, could not understand his teacher and did badly in his lessons. He became so worried about it that he started to hurt himself with a knife.
Another 14-year-old student, Yang Fang from Guangzhou, was afraid of exams. She got very nervous, and when she looked at the paper, she couldn't think of anything to write.
In fact, many students have mental (心理的) problems. However, most of them don't ask for advice or help. Some think they will look stupid if they go to a doctor; others don't want to talk about their secrets.
Liang Yuezhu, a teacher, has the following advice for young people:
Talk to your parents or teachers often.
Take part in group activities and play sports.
Go to a doctor if you feel unhappy or unwell.
(1)Why was Li Wei worried?
A.Because he did badly in his lessons.
B.Because he didn't have any friends.
C.Because he didn't understand his classmates.
D.Because he didn't have enough money to buy books.
(2)What was Yang Fang afraid of?
A.Her teachers.
B.Her parents.
C.Exams.
D.Homework.
(3)How many pieces of advice does Liang Yuezhu give young people in the article?
A.2.
B.3.
C.4.
D.5.
(4)Which of the following is TRUE?
A.Li Wei hurt others with a knife.
B.Liang Yuezhu is a doctor.
C.Few students have mental (心理的) problems.
D.Liang Yuezhu advises young people to play sports.

【答案】
(1)A
(2)C
(3)B
(4)D
【解析】本文讲述了很多年轻人都存在心理问题,并举例讲述了心理问题的原因和表现,以及对他们产生的消极影响。最后讲述了一个老师就这个问题提出的三个建议。

  1. (1).细节理解题 根据第二段Li Wei, a junior 2 student from Hefei, could not understand his teacher and did badly in his lessons.可知他之所以担心,烦恼是因为他听不懂老师讲课并且功课不好。故选A。
  2. (2).细节理解题 根据第三自然段Yang Fang from Guangzhou, was afraid of exams.可知Yang Fang害怕考试。故选C。
  3. (3).细节理解题 根据文中最后四个自然段得知 这个老师给出了3个建议。故选B。

(4).细节理解题 根据he started to hurt himself with a knife.可知他是伤害自己,不是其他人。故排除A。根据Liang Yuezhu, a teacher,可知是一个老师,不是医生。排除B。根据many students have mental (心理的) problems.可知许多学生都有心理问题,不是很少。排除C。根据Take part in group activities and play sports.可知这个老师建议体育锻炼,故选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文理解,选择正确答案。
Last week, Richard's wife Leila had an accident. Richard's youngest child, John, was at home when it happened. He was playing with his new toy car. Richard gave it to him a week ago, for his third birthday
Suddenly John heard his mother calling "Help! Help!" He ran to the kitchen. His mother burned herself with some hot cooking oil (油). She was crying and the pan (锅) was on fire.
Richard went to his office. Both the other children went to school. John was too small to help his mother. ______. She soon put out the fire and took Leila to the hospital. When Richard came, Leila told him what happened. He was very proud(骄傲的,自豪的) of his son. "When you are a man, you will be just like your father," he said.
(1)How many people were there in their family?
A.Three.
B.Five.
C.Six.
D.Seven.
(2)Which is the right sentence to fill the blank in the last paragraph (段落)?
A.The whole kitchen was on fire
B.But John telephoned his father
C.John stood there and did not know what to do but crying
D.But he ran to the neighbour's house and asked her for help
(3)Which is the right order (顺序) according to(根据) the passage?
a. Leila had an accident.
b. John got his present, a new toy car.
c. Richard was very proud of his youngest son.
d. John heard his mother calling "Help! Help!"
A.b-a-d-c
B.a-b-c-d
C.c-a-b-d
D.c-b-a-d
(4)What's the best title(题目) of this passage?
A.A son to be proud of
B.A little boy and his mother
C.An accident
D.A proud father

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网