题目内容

【题目】Two friends were walking through the desert. During the journey they had an argument(争吵), and the taller boy slapped (打)the shorter one in the face. The short boy was hurt, but without saying anything, he wrote in the sand: "Today my best friend slapped me in the face."

They kept on walking until they found a pond, and they decided to take a bath there. But the short boy got stuck in the mud(泥) and started to sink(下沉)。He cried, “Help! Help!” Luckily, he was pulled to safety by his friend. After that, he carved on a stone: "Today my best friend saved my life."

The taller boy asked him, "After I hurt you, you wrote it in the sand and now you carve it on a stone. Why?"

The shorter boy replied: "When someone hurts you, you should write it in the sand where winds can erase(擦掉) it easily. But when someone does something good for you, you must carve it in the stone where no wind can ever erase it."

You have to learn to write your hurts in the sand and to carve your benefits in the stone.

根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳答案。

【1】Where did the two friends walk?

A. in the desert B. on the stone

C. in the forest D. in a pond

【2】The taller boy slapped the shorter one in the face because_______.

A. the shorter boy took him to the desert by mistake.

B. they had an argument

C. the shorter boy kept wasting time writing and carving.

D. he had to save his friend, and this almost took his own life.

【3】What did the shorter boy do after he was saved?

A. He kept walking without saying anything.

B. He wrote it in the sand.

C. He carved it on a stone.

D. He said thanks to him.

【4】 What can we learn from the last sentence of the passage?

A. We should write and carve to record different kinds of feelings.

B. We should record different kinds of things in different ways.

C. We should remember both good things and bad things.

D. We should remember only good things others have done to us and let go bad things.

【5】 What is the best title for the text?

A. Two Friends.

B. A Friend in Need Is a Friend Indeed.

C. Sand and Stone.

D. How to Be Good Friends.

【答案】

【1】A

【2】B

【3】C

【4】D

【5】C

【解析】

试题分析:本文讲述了两个好朋友在沙漠中发生争吵,结果一个打了另一个,被打将这件事写在了沙子上;他们继续行走,在取水时,刚才被打的人掉进了泥潭,他的朋友救了他,他将这件事刻在了石头上。这篇文章告诉我们应该忘记仇恨,记住别人的恩惠。

【1】A细节理解题。根据Two friends were walking through the desert.可知他们行走在沙漠。故选A。

【2】B细节理解题。根据During the journey they had an argument(争吵), and the taller boy slapped (打)the shorter one in the face.可知因为争吵,他们打架,故选B。

【3】C细节理解题。根据After that, he carved on a stone: "Today my best friend saved my life." 可知把这件事情刻在了石头上。故选C。

【4】D归纳理解题。根据短文描述及最后一句话的意思可知是让我们忘记其他人对我们做的坏事,记住其他人的好。故选D。

【5】C细节理解题。根据短文中通过刻在沙地上以忘记坏事,刻在石头上以记住其他人的好,来告诉大家道理,再对比其他选项,故选C。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网