题目内容
【题目】One day a man found a cocoon(蚕) of a butterfly in the forest. He sat there for several hours and watched the butterfly. Suddenly, a small opening appeared and the butterfly made its great effort(努力) to force its body through that little hole. Then it seemed to stop making any progress. It appeared as if it had gotten as far as it could and it could go no further.(那个蛹好象忘记了它该怎样做, 也好象停止了挣扎).
So the man decided to help the butterfly. He cut off the remaining bit of the cocoon so that the butterfly would come out easily. But to his surprise, the butterfly got a heavy body and very small wings when it came out of the cocoon.
The man continued to watch the butterfly because he expected that the body would grow smaller at any moment and the wings would become larger and be able to fly. But neither happened! In fact, the butterfly spent the rest of its life crawling(爬) around with a heavy body and small wings. It was never able to fly.
The man was in his kindness, but he didn’t understand the nature rules. Before the butterfly came out of the cocoon, fluid(液体) from its body must be forced into its wings, and then would be ready for flying. It must have a hard struggle(拼搏) to get through the small opening to get its freedom from the cocoon.
Sometimes struggles are exactly what we need in our life. If God allowed us to go through our life without any difficulties, it would make us fail. We would not be as strong as we could have been, we could never fly.
【1】What was the butterfly doing at the beginning of the story?
A. It was trying to make a cocoon for it self.
B. It was crawling around quietly on the ground.
C. It was flying among the trees in the forest.
D. It was struggling to get out of its cocoon.
【2】The man cut off the remaining bit of the cocoon in order to __________.
A. take the butterfly home
B. help the butterfly come out easily
C. kill the butterfly
D. stop the butterfly growing bigger
【3】What do you think of the man?
A. Patient but cruel B. Careful and wise
C. Kind but unwise D. Brave and funny
【4】What does the last paragraph (段落) tell us?
A. Struggles are sometimes necessary in our life.
B. Nothing is difficult if we put our heart into it.
C. Every good deed will come back with good result.
D. The greatest happiness in the world is to help others.
【5】 What is the best title of the story?
A. The Love for the Cocoon.
B. The Joy of Helping Each Other.
C. The Lesson of the Cocoon.
D. The Expectation (期待) for the Butterfly.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】A
【5】C
【解析】
试题分析:这篇短文主要讲述了一只蝴蝶用了很长的时间才破了茧的一个小洞,有个人帮助它轻松地从茧里爬出来,结果蝴蝶再也没有飞起来,因为他的身体很胖翅膀很短。这个故事告诉我们:只有拼搏才会让我们成长、成功。
【1】D细节理解题。根据第一段的介绍可知,一只蝴蝶正努力从茧里往外爬。故选D。
【2】B细节理解题。根据so that the butterfly could come out easily.可知,他想帮助蝴蝶破茧。故选B。
【3】C推理判断题。根据The man was in his kindness, but he did not understand the nature rules.那人很有耐心但是不残忍,他想帮助蝴蝶,应该是很善良但是他不懂自然界的法则。故选C。
【4】A段落归纳题。根据最后一段的第一句话可知,奋斗是我们生活中所需要的。故选A。
【5】C标题归纳题。根据破茧的教训,这是我们一定要经历的,只有挣扎才会强壮,否则永远都飞不起来。故选C。
【题目】用方框内的词填空
wild remain adult huge Ocean |
(1)The panda is black and white.
(2)Some animals are endangered.
(3)The whales are .
(4)The Pacific is the largest of four.
(5)Few of the old buildings .