题目内容
【题目】任务型阅读
Most new babies were born in the developing countries. These countries are found in Africa, South America and parts of Asia. In the developed countries of Europe and North America, the population is growing very slowly. This is because women in these countries have, on average (平均), only one or two children. In the developing countries, many women have five or more children. In 1950, about one quarter of the world’s population lived in the developed countries. By 2050, these countries will be home to only about one tenth of the world’s people.
In the developing countries, more than one billion people are still living below the poverty (贫困) line. These people do not have enough food to eat and they live in poor housing conditions. Children get little time at school and suffer (遭受痛苦) from many kinds of diseases.
At the beginning of the 21stcentury, the world’s population was around six billion. The U.N. has said that the world’s population will level off (平稳下降) at 12.5 billion by the year 2100. Other groups think the world’s population will continue to grow, reaching 14 billion before it becomes stable (稳定的), or even falls.
根据短文内容,回答下列问题。
【1】In what areas of the world can developing countries be found?
________________________________________________
【2】In 1950, what percent of the world’s population lived in developing countries?
________________________________________________
【3】How to describe the people who are living below the poverty line?
________________________________________________
【4】There will be twelve and a half billion people on the earth in 2100, won’t there?
________________________________________________
【5】将文中划线部分翻译成汉语。
________________________________________________。
【答案】
【1】They can be found in Africa, South America and parts of Asia.
【2】Seventy-five percent/75%.
【3】Not having enough food; living in poor housing conditions; suffering from many kinds of diseases; getting little education.(答对其中两点即可)
【4】Yes, there will.
【5】在发展中国家,超过十亿的人仍过着贫困线以下的生活。
【解析】
本文介绍了世界人口形势。大多数新生儿出生在发展中国家。这些国家分布在非洲、南美和亚洲部分地区。在欧洲和北美的发达国家,人口增长非常缓慢。在发展中国家,仍有超过10亿人生活在贫困线以下。这些人没有足够的食物吃,他们的住房条件也很差。孩子们上学时间少,遭受各种疾病痛苦。21世纪初,世界人口约为60亿。联合国表示,到2100年,世界人口将稳定在125亿。其他组织认为,世界人口将继续增长,在稳定或下降之前达到140亿。
【1】题意:在世界的哪些领域可以找到发展中国家?
根据第1段第1和2句“Most new babies were born in the developing countries. These countries are found in Africa, South America and parts of Asia.”(大多数新生儿出生在发展中国家。这些国家分布在非洲、南美和亚洲部分地区。)可知“在非洲、南美和亚洲部分地区可以找到发展中国家”;故答案是They can be found in Africa, South America and parts of Asia.。
【2】题意:1950年,世界上有百分之几的人口生活在发展中国家?
根据第一段第5句“In 1950, about one quarter of the world’s population lived in the developed countries.”(1950年,世界上大约四分之一的人口生活在发达国家。)可知1950年,世界上有百分之七十五的人口生活在发展中国家;故答案是Seventy-five percent/75%.。
【3】题意:如何描述生活在贫困线以下的人?
根据第2段第2句“These people do not have enough food to eat and they live in poor housing conditions. Children get little time at school and suffer (遭受痛苦) from many kinds of diseases.”(这些人没有足够的食物吃,他们的住房条件也很差。孩子们上学时间少,遭受各种疾病的痛苦。)可知答案是Not having enough food; living in poor housing conditions; suffering from many kinds of diseases; getting little education.(答对其中两点即可)。
【4】题意:2100年地球上将有125亿人,不是吗?
根据第3段第2句“The U. N. has said that the world’s population will level off (平稳下降) at 12.5 billion by the year 2100.”(联合国说,到2100年,世界人口将达到125亿。)可知答案是Yes, there will.。
【5】题意:将文中划线部分翻译成汉语。
in the developing countries:在发展中国家;more than:超过;one billion people:十亿人;still:仍然;are living:正生活,正过着;below the poverty (贫困) line.:贫困线以下;故此句的英译汉是“在发展中国家,超过十亿的人仍过着贫困线以下的生活。”