题目内容
【题目】Choose the best answer (根据文章内容,选择最恰当的答案):
It’s a cold, grey Sunday afternoon in March. The light is slowly fading, but all over Britain people are working in their gardens. They’re digging, cutting leaves and planting new weeds. By summer, their gardens will be full of bright colors.
The British love their gardens. A British newspaper recently asked people for their opinions about them. Seventy percent of people felt it was important to spend time in the garden, and over half of these described gardening as the most enjoyable thing they ever did.
Only one in ten houses in Britain do not have a garden. You can, of course, just grow house plants inside or on your balcony.
Once it was only the very wealthy who had a garden. You can still see the huge gardens that surround historic houses such as Chatsworth House or Castle Howard. Ordinary people used their land to produce food to eat or sell, or grew herbs to make medicine.
In the nineteenth century, however, gardening became a hobby. About the same time, better transport meant people could buy different kinds of seeds and plants for their gardens. Although roses, sunflowers, onions and tomatoes are often grown in British gardens, they grew wild in other countries before.
In many villages and towns there are competitions for the best looked-after gardens. This year the winner was a little village in Northern Ireland. It’s already won four prizes for its beauty. People also take part in competitions to grow the largest vegetables, but don’t expect to win. Britain’s biggest carrot is almost six meters long!
![]()
A newspaper asked people what they grew in their gardens. Look at the diagram which shows their answers.
【1】Most of the British love to spend time in _____.
A. fishingB. huntingC. gardeningD. farming
【2】Only ____ houses in Britain don’t have a garden.
A. 10%B. 20%C. 50%D. 70%
【3】Chatsworth House and Castle Howard are examples to show that ______.
A. people feel it important to spend time in the garden
B. only rich people had a garden in old days
C. the big gardens have lasted for a long time
D. there are vegetables and plants in the gardens
【4】The winner of the competitions for best gardens this year was from _____.
A. EnglandB. WalesC. Northern IrelandD. India
【5】According to the diagram, more people prefer to grow _____ than potatoes.
A. rosesB. tomatoesC. herbsD. strawberries
【6】The underlined words “better transport” refers to the following except ______.
A. by trainB. by seaC. by carD. by bike
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】C
【5】A
【6】D
【解析】
本文主要介绍英国人喜欢在花园里做园艺。英国人喜欢他们的花园。70%的人认为花时间在花园里很重要,超过一半的人认为园艺是他们做过的最愉快的事情。英国只有十分之一的房子没有花园。从前只有非常富有的人才有花园。普通人用他们的土地生产食物来吃或卖,或者种植草药来制造药物。在19世纪,园艺成了一种爱好。在许多乡村和城镇,人们都在争夺最受人喜爱的花园。今年的冠军是北爱尔兰的一个小村庄。
【1】题意:大多数英国人喜欢花时间_________。考查细节理解。A. fishing钓鱼;B. hunting狩猎;C. gardening从事园艺;D. farming从事农业。根据第一段第二句The light is slowly fading, but all over Britain people are working in their gardens.(光线慢慢地消失了,但全英国的人们都在花园里工作。)可知“大多数英国人喜欢花时间做园艺。”故选C。
【2】题意:英国只有______的房子没有花园。考查细节理解。A. 10%;B. 20%;C. 50%;D. 70%。根据第3段第一句Only one in ten houses in Britain do not have a garden.(英国只有十分之一的房子没有花园。)可知在英国只有10%的房子没有花园。故选A。
【3】题意:查茨沃思豪斯和霍华德城堡就是这样的例子,说明______________。考查细节理解。A. people feel it important to spend time in the garden人们觉得花时间在花园里很重要;B. only rich people had a garden in old days过去只有富人才有花园;C. the big gardens have lasted for a long time大花园已经持续了很长时间;D. there are vegetables and plants in the gardens花园里有蔬菜和植物。根据第四段第1和2句Once it was only the very wealthy who had a garden. You can still see the huge gardens that surround historic houses such as Chatsworth House or Castle Howard.(从前只有非常富有的人才有花园。你仍然可以看到巨大的花园环绕着历史建筑,如查茨沃斯大厦或霍华德城堡。)可知“查茨沃思豪斯和霍华德城堡用来举例说明过去只有富人才有花园”;故选B。
【4】题意:今年最佳花园大赛的冠军来自____________。考查细节理解。A. England英格兰;B. Wales威尔士;C. Northern Ireland北爱尔兰;D. India印度。根据第6段第2句This year the winner was a little village in Northern Ireland.(今年的冠军是北爱尔兰的一个小村庄)可知“今年最佳花园大赛的冠军来自北爱尔兰”;选C。
【5】题意:根据图表,更多的人喜欢种植______而不是土豆。考查细节理解。A. roses玫瑰;B. tomatoes西红柿;C. herbs香草,药草;D. strawberries草莓。根据图表可知种植玫瑰占30%,土豆大约占25%,西红柿约占21%,药草占5%,草莓约占17%。故根据图表可知,更多的人喜欢种植玫瑰而不是土豆。选A。
【6】题意:下画线短语“better transport”是指除__________以外的其他交通工具。考查细节理解和推测。A. by train坐火车;B. by sea坐轮船;C. by car开车;D. by bike骑自行车。此句About the same time, better transport meant people could buy different kinds of seeds and plants for their gardens. 句意是:同时,更好的交通工具意味着人们可以为花园购买不同种类的种子和植物。根据句意可知“better transport更好的交通工具”是指能够从较远的地方购买不同种类的种子和植物的工具;故“better transport”是指除骑自行车以外的其他交通工具。故答案是D。
阅读理解是最能体现学生英语能力的题型,分值较高,如何通过解题方法的掌握来提升自己解答阅读理解题的技巧是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力,主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意根据短文内容做出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,要根据上下文意思准确猜出词意。3)考查推理判断能力,此类题型较难,准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。(4)考查主旨理解题。此类题型需通读全文,整体把握,根据文本主要内容选择合适的选项。