题目内容
【题目】Mo Yan,the winner of 2012 Nobble Prize for Literature(文学),is very popular around the world. He is famous as one of the greatest writers in china.
Mo Yan is fifty-nine years old in 2015,and his real name is Guan Moyue.The name of Mo Yan means”Don’t speak”.The writer said close the name to remember to close his mouth from getting himself in trouble. Mo Yan began to write in 1970s, and his first novel was”Falling rain on a Spring Night ”,published(发表) in 1981.Then his second and more books were published.including “Red Sorghum”and “Big Breast and Wide Hips.”
CCTV reporter Dong Qian once said to him,”I always feel that a writer is like a hen,and his works are like eggs. We may not always wonder what the hen looks like while we eat eggs. But this time, it’s a golden egg. So naturally, everybody wants to know this hen who laid a golden egg. That‘s why so many people pay much attention to you .”
China was celebrating the success of this native son soon after he got the Prize, millions of Chinese expressed pleasure and pride for Mo Yan in their own ways.
【1】When did Mo Yan get the Noble Prize for Literature?
A.In 2012. B.In 2013. C.In 2014. D.In2015.
【2】How old was Mo Yan when he got the Noble Prize for Literature?
A.56. B.57. C.58. D.59.
【3】What is the name of Mo Yan‘s first novel?
A.Red Sorghum.
B.Big Breast and Wide Hips.
C.Falling Rainon a Spring Night.
D.No one less.
【4】What does Dong Qian do?
A.A writer. B.A Reporter.
C.A n actress. D.A doctor.
【5】In Dong Qian’s opinion,Mo Yan is like___.
A.a hen that had lots of chickens.
B.a hen that laid lots of normal eggs.
C.a hen that had no eggs.
D.a hen that laid a golden egg.
【答案】
【1】A
【2】A
【3】C
【4】A
【5】D
【解析】
试题分析:短文大意:莫言,2012年诺贝尔文学奖获得者,作为中国最伟大的作家之一而闻名。莫言本名郭谟业,今年59岁。为了让自己记住“闭嘴”少诺麻烦而取笔名“莫言”。他20世纪70年代开始写作,1981年第一部小说《春夜雨霏霏》发表,然后更多的作品相继发表。莫言倍受关注,被中央电视台记者董倩比作下了金蛋的母鸡。中国人民在莫言获奖后,正以自己的方式表达着对这位祖国儿子的骄傲与高兴。
【1】A 细节理解题。题意:莫言哪一年获得诺贝尔文学奖?A.In 2012.;B.In 2013;C.In 2014;D.In2015;由短文第一句“Mo Yan,the winner of 2012 Nobble Prize for Literature”莫言,2012年诺贝尔文学奖得主。可知他于2012年获得诺贝尔文学奖。故选A。
【2】A 推理判断题。题意:莫言获得诺贝尔文学奖时多少岁? A.56;B.57;C.58;D.59. 由第二段的第一句:Mo Yan is fifty-nine years old in 2015莫言2015年59岁。他于2012年获奖,59-(2015-2015)=56,故选A。
【3】C细节理解题。题意:他的第一部小说叫什么名字?A.Red Sorghum.;B.Big Breast and Wide Hips.; C.Falling Rain on a Spring Night.;D.No one less. 由第二段中的: his first novel was“Falling rain on a Spring Night ”,published(发表) in 1981.他的第一部小说《春夜雨霏霏》发表于1981年。可知,本题选C。
【4】A细节理解题。题意:莫言是做什么的?A.A writer.作家;B.A Reporter记者;C.A n actress演员;D.A doctor.医生。根据第一段最后一句:He is famous as one of the greatest writers in china.他作为中国最伟大的作家之一而闻名。可知他是作家。故选A。
【5】D细节理解题。题意:在董倩的观点中,莫言像什么?A.a hen that had lots of chickens有许多小鸡的母鸡;B.a hen that laid lots of normal eggs.生了许多普通蛋的母鸡;C.a hen that had no eggs.不下蛋的母鸡; D.a hen that laid a golden egg.下金蛋的母鸡。由短文第三段,特别是其中的“But this time, it’s a golden egg.”但是这一次,是一个金蛋。可知,她把他比作金蛋。故选D.