题目内容

【题目】 My name is Wu Zhou. I have lived in Canada for twenty-three years. In Canada, I call myself Joe Wu. Joe is an English name that sounds like Zhou.

Though I have lived here for a long time, I still don’t feel Canadian. This is probably because there are so many differences between Chinese manners and North American ones.

In China, if someone says that your English is excellent, you should be modest(谦虚的) and say, Oh, no. My English is still poor. But in North America, this is usually a sign of being weak and not confident. People just say, Thank you.

In Canada, people only ask children about their ages. It’s not polite to ask about an adult’s age. They think it is private. But in China this is common in many places.

In China, it is polite to offer an elderly person a seat on the bus. In North America, however, an elderly person may feel embarrassed(不好意思的) about being offered a seat.

When Chinese people eat out in restaurants, they may take turns to pay for the meal. In Canada, however, people often share the cost of a meal.

In China, if there is no food left on guests’ plates, it’s polite to put food on them. In Canada, people pass food to guests, but seldom put food on their plates.

In China, guests seldom give money to waiters, waitresses, taxi drivers or hotel workers to show thanks. In North America, this is always done. It is called “tipping”.

It’s interesting to experience two different cultures. I think understanding cultural differences really helps us to understand each other, live together and work together.

1Wu Zhou is a person who_____________ .

A.feels CanadianB.is weak and not confident

C.is called Joe Wu in CanadaD.has lived in China for 23 years

2The underlined word tipping refers to _____________.

A.giving money to show thanksB.paying for the meal

C.offering a seat to an old personD.passing food to guests

3Elderly Canadians might feel_____________ when they are offered seats on the buses.

A.happyB.embarrassedC.comfortableD.worried

4Which of the following can be the best title for the passage?

A.Canadian CultureB.Different Manners

C.Hard Life in CanadaD.A Person Named Wu Zhou

【答案】

1C

2A

3B

4B

【解析】

文章大意:文中Wu Zhou讲述了她在加拿大的经历和东西方国家礼节的不同。

1细节理解题。根据In Canada, I call myself Joe Wu. Joe is an English name that sounds like Zhou. 在加拿大,我叫自己吴乔。乔是一个听起来像周的英文名字。故选C

2词句猜测题。根据In China, guests seldom give money to waiters, waitresses, taxi drivers or hotel workers to show thanks. In North America, this is always done. It is called “tipping”. 在中国,客人很少给服务员、服务员、出租车司机或酒店员工送钱以示谢意。在北美,这是经常做的。这叫做小费,故此tipping意思是给服务人员小费来表示感谢。故选A

3细节理解题。根据In China, it is polite to offer an elderly person a seat on the bus. In North America, however, an elderly person may feel embarrassed(不好意思的)about being offered a seat. 在中国,在公共汽车上给老人让座是有礼貌的。然而,在北美,老年人可能会因被提供座位而感到“尴尬”。故选B

4最佳标题题。根据文中Wu Zhou讲述了在加拿大的经历和东西方国家礼节的不同。 体验两种不同的文化是很有趣的,作者认为了解文化差异真的有助于我们相互了解,生活在一起,工作在一起。故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面短文,根据语境、音标或单词的提示,在每个空格内填入一个适当的单词,要求所填的词意义准确、拼写正确。

If you can only do one thing in the US, you should watch a Broadway show.

Have you seen The Lion King? In the movie, Simba, Zazu, Pumbaa and Timon tell a story about love, 1 (happy) and responsibility (责任) in Africa. Can you 2 [mdn] this wild movie performed on stage? I didn't believe it 3 I saw the show.

After 4 the three-hour show, we followed the actors backstage. I noticed the orchestra (管弦乐队) when we got there. They played the sounds of forest wind. The whole band was under the stage. They had to look at a TV to see 5 was happening on stage!

“That's Timon,” one of my 6 (friend) shouted. “How can you play such a small animal while you are so tall?”

“All the actors wear animal-shaped clothes. But because of Timon's small size, I have to wear a green one to7 [mt] the grass while holding the Timon puppet (木偶) in order to show how small he is,” the actor answered.

“Well done! You are a very good Timon!” I 8 (cry).

As we walked into the dressing room, we saw more than 1,000 sets of different clothes. “Because we have 9 (little) than 200 actors, we have to 10 [tend] our clothes many times during the show to play other animals,” the actor said.

Everyone must work very hard to make the show so touching and real. In the end, all of us left with respect for Broadway.

【题目】 Diwali(排灯节) is India’s biggest and most important holiday of the year. It gets its name from the row of lamps. Indians believe that the light can keep them away from darkness.

Diwali is in October or November each year. Family members always gather together. They light lamps and use flowers to decorate. People set off fireworks, share sweets with others and worship(拜)their God-Lakshmi. People believe that opening doors and windows and lighting lamps can invite Lakshmi in.

Diwali lasts five days. On the first day of Diwali, women clean the homes and do some shopping. On the second day, people decorate their homes with lamps and make patterns called rangoli on the floor with colored powder(粉末), sand or flowers. On the third day, family members gather and worship Lakshmi. The fourth day is also the first day of the New Year. People visit their friends and relatives with gifts and wish each other good luck. On the last day of Diwali, brothers visit their married sisters and have a good meal there.

1Why do Indians celebrate Diwali?

A.Because they want to get together with their family members.

B.Because they want to decorate their houses.

C.Because they want to keep themselves away from darkness.

D.Because they want to visit their friends and relatives.

2People celebrate Diwali in ________of a year.

A.the first seasonB.the middleC.the second partD.the last season

3Why do they open doors and windows?

A.To light lamps.B.To invite their God in.

C.To clear the air.D.To let their friends and relatives in.

4The underlined word “patterns” means “________ “.

A.线条B.花环C.节奏D.图案

5Which of the following is true according to the passage?

A.Married sisters usually treat their brothers on the 5th day.

B.Diwali is not as an important holiday as Christmas in India.

C.People believe Lakshmi can give them light and good health.

D.The fourth day is the most important day of the holiday.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网