题目内容
【题目】 Strange things were happening in the countryside of northeast Hebei. For three days the water in the village wells(井)rose and fell, rose and fell. In the farm yards, the chickens and even the pigs were too nervous to eat. Mice ran out of the fields looking for places to hide. Fish jumped out of their pools. At about 3: 00 a m, on July 28, 1976, some people saw bright lights in the sky. The sound of planes could be heard outside the city of Tangshan even when no planes were in the sky. But the one million people of the city, who thought little of these events, were asleep as usual that night.
At 3: 42 a.m. everything began to shake. It seemed as if the world was at an end! One of the greatest earthquakes of the 20th century had begun. It was felt in Beijing, which is more than two hundred kilometers away. One-third of the nation felt it. Thousands of families in Tangshan were killed and many children were left without parents. The number of people who died or got hurt reached more than 400,000.
All hope was not lost. Soon after the earthquake, hundreds of thousands of people were helped. The army organized people to dig out those who were buried (埋葬), Workers built camps for survivors. Fresh water was taken by volunteers to the city. Slowly, the city began to breathe.
【1】Before the earthquake, was everything as usual?
________________________________________________________
【2】How many people died or got hurt in the earthquake?
________________________________________________________
【3】In order to help people in the earthquake area, what did people do?
________________________________________________________
【4】Imagine your home begins to shake and you must leave at once, what will you take Why?
________________________________________________________
【答案】
【1】No, it isn’t.
【2】More than 400,000.
【3】The army organized people to dig out those who were buried (埋葬), workers built camps for survivors. Fresh water was taken by volunteers to the city.
【4】In the building, it should be away from the outer wall and its doors and windows quickly. You can choose the small space such as kitchen, bathroom, toilet, stairwell, which is not easy to collapse for shock absorption. Do not escape or jump from the upstairs, or use the elevator.(言之有理即可)
【解析】
文章介绍地震来临之前出现很多反常现象,很多动物躁动不安,但是城里的人没有什么察觉。
【1】文章第一段主要内容就是讲述的就是地震前的很多不寻常的事情,比如说鸡和猪都紧张的不吃东西,老鼠也出来找地方躲藏等,因此是不寻常的。故答案为:No, it isn’t.
【2】细节理解题。根据“The number of people who died or got hurt reached more than 400,000.”死亡或受伤人数达到40多万人。故答案为:More than 400,000.
【3】细节理解题。根据“The army organized people to dig out those who were buried (埋葬), Workers built camps for survivors. Fresh water was taken by volunteers to the city.”可知,军队组织人们挖出被埋的人,工人们为幸存者建造营地。志愿者们把淡水带到城里。故答案为:The army organized people to dig out those who were buried (埋葬), workers built camps for survivors. Fresh water was taken by volunteers to the city.
【4】本题为开放性题目,言之有理即可。故答案为:In the building, it should be away from the outer wall and its doors and windows quickly. You can choose the small space such as kitchen, bathroom, toilet, stairwell, which is not easy to collapse for shock absorption. Do not escape or jump from the upstairs, or use the elevator.
本题考查回答问题的任务型阅读。该题型是给同学们呈现一段阅读资料,然后设置几个问题,做题时,我们应该先浏览一下问题,心中对所给任务有一个初步的了解,带着问题去阅读,有针对性地阅读,提高阅读效率。
对于任务型阅读中的细节考查题,需要同学们有对语言的理解和分析能力,并带着问题回到阅读材料中,采用跳读的方式来寻找细节所在的段落,然后锁定目标段落,寻找总结自己所要的答案。
本题的第2小题:细节理解题。根据“The number of people who died or got hurt reached more than 400,000.”死亡或受伤人数达到40多万人。故答案为:More than 400,000.
本题的第3小题:细节理解题。根据“The army organized people to dig out those who were buried (埋葬), Workers built camps for survivors. Fresh water was taken by volunteers to the city.”可知,军队组织人们挖出被埋的人,工人们为幸存者建造营地。志愿者们把淡水带到城里。故答案为:The army organized people to dig out those who were buried (埋葬), Workers built camps for survivors. Fresh water was taken by volunteers to the city.