题目内容
【题目】 Kites have a long history. They may date back(追溯到)long time ago. They were made of bamboo and silk in China. Nobody knows exactly how or when a kite was first flown, but it is said that when a Chinese farmer tied a string(绳子)to his hat to keep it from blowing away in a strong wind, the first kite was born.
Children like playing with kites. Kites for work or play are made of wood, bamboo, paper, or silk. In 478 BC, a Chinese philosopher(思想家), Mo Zi, spent three years making a kite out of light wood and bamboo. The earliest record(记录)of kite flying was in about 200 BC when the Chinese General Han Xin of Han Dynasty flew a kite over the walls of a city. He wanted to know how far his army would have to travel.
In the 13th century, Marco Polo wrote about how the shipping businessmen flew the huge kite in the wind before the ship set sail(起航). It predicted the voyage(航海)in this way. If the kite went high and starlight, it meant a quick and successful ride, but if it didn't fly well, it was a bad omen(预兆). In the late 1500s, the kite was introduced to Europe by the Italians. Kite flying was first mentioned in England in a popular book in 1589.
【1】How was the first kite born?
A.It was first used for sailing.
B.A Chinese General called Han Xin flew a kite to train his army.
C.A Chinese farmer tied a string to his hat to keep it from blowing away.
【2】According to the article, kites are made of the following materials EXCEPT __________.
A.silkB.paperC.steel
【3】Which of the following is TRUE?
A.We know exactly how and when a kite was first flown.
B.Kite flying was first written in England in a popular book in 1589.
C.In 478 BC, Mo Zi spent three years making a kite out of light wood and paper.
【4】When was the kite introduced to Europe?
A.In the 13th century.B.In the late l500s.C.In 1589.
【5】Which is the best title of the passage?
A.The History of Kites.B.Materials for Kites Making.C.When to Make the First Kite.
【答案】
【1】C
【2】C
【3】B
【4】B
【5】A
【解析】
本文是一篇说明文,介绍了风筝的历史,以及风筝是由什么制成的。
【1】细节理解题。根据“but it is said that when a Chinese farmer tied a string to his hat to keep it from blowing away in a strong wind, the first kite was born”,可知是一位中国农民在帽子上系上一根绳子以防它在强风中被吹走,故而诞生了第一只风筝,故选C。
【2】细节理解题。根据“Kites for work or play are made of wood, bamboo, paper, or silk”,可知风筝是可由木头、竹子、纸张或丝绸制成,故选C。
【3】判断正误题。根据“Nobody knows exactly how or when a kite was first flown”,可知没有人确切知道第一只风筝是何时、如何制成的,A选项表述错误,排除;根据“In 478 BC, a Chinese philosopher, Mo Zi, spent three years making a kite out of light wood and bamboo”,可知墨子是用竹子制成风筝,而不是纸张,C选项表述错误,排除;根据“Kite flying was first mentioned in England in a popular book in 1589”,可知风筝在1589年首次在英国一本畅销书中被提及,B选项表述正确,故选B。
【4】细节理解题。根据“In the late 1500s, the kite was introduced to Europe by the Italians”,可知风筝首次被引入欧洲是在16世纪,故选B。
【5】最佳标题。通读全文,可知文章主要介绍了风筝的历史,故选A。
阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。如题4,考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案,根据“In the late 1500s, the kite was introduced to Europe by the Italians”,可知风筝首次被引入欧洲是在16世纪,故选B。
【题目】
Tree Climbing Course The students in the USA started to take tree climbing courses in the 1980s. Now over 1,000 schools offer tree climbing courses to students in the USA. Xiamen University was the first school in China to teach students to climb trees in 2012. Suzhou No. 1 Junior High School also offers a tree climbing course to students. |
Swimming Course Starting from 2017, the new students in Tsinghua University need to take a swimming test at the beginning of their university life. All primary and middle schools in Hainan will set up swimming courses in 2019. This year the government is busy building swimming pools for schools—at least one for each town, hoping that every student will be able to swim before they leave school from 2020 on. |
【1】What is the passage mainly about?
A.Planting trees.B.Doing a school survey.
C.Building swimming pools.D.Setting up new courses.
【2】According to the passage, which of the following is true?
A.Students in Suzhou need to take a swimming test.
B.China started tree climbing courses earlier than the USA.
C.Hainan will build at least one swimming pool for each town.
D.Tsinghua University have two kinds of courses mentioned in the passage.