题目内容

【题目】 Kites have a long history. They may date back(追溯到)long time ago. They were made of bamboo and silk in China. Nobody knows exactly how or when a kite was first flown, but it is said that when a Chinese farmer tied a string(绳子)to his hat to keep it from blowing away in a strong wind, the first kite was born.

Children like playing with kites. Kites for work or play are made of wood, bamboo, paper, or silk. In 478 BC, a Chinese philosopher(思想家), Mo Zi, spent three years making a kite out of light wood and bamboo. The earliest record(记录)of kite flying was in about 200 BC when the Chinese General Han Xin of Han Dynasty flew a kite over the walls of a city. He wanted to know how far his army would have to travel.

In the 13th century, Marco Polo wrote about how the shipping businessmen flew the huge kite in the wind before the ship set sail(起航). It predicted the voyage(航海)in this way. If the kite went high and starlight, it meant a quick and successful ride, but if it didn't fly well, it was a bad omen(预兆). In the late 1500s, the kite was introduced to Europe by the Italians. Kite flying was first mentioned in England in a popular book in 1589.

1How was the first kite born?

A.It was first used for sailing.

B.A Chinese General called Han Xin flew a kite to train his army.

C.A Chinese farmer tied a string to his hat to keep it from blowing away.

2According to the article, kites are made of the following materials EXCEPT __________.

A.silkB.paperC.steel

3Which of the following is TRUE?

A.We know exactly how and when a kite was first flown.

B.Kite flying was first written in England in a popular book in 1589.

C.In 478 BC, Mo Zi spent three years making a kite out of light wood and paper.

4When was the kite introduced to Europe?

A.In the 13th century.B.In the late l500s.C.In 1589.

5Which is the best title of the passage?

A.The History of Kites.B.Materials for Kites Making.C.When to Make the First Kite.

【答案】

1C

2C

3B

4B

5A

【解析】

本文是一篇说明文,介绍了风筝的历史,以及风筝是由什么制成的。

1细节理解题。根据“but it is said that when a Chinese farmer tied a string to his hat to keep it from blowing away in a strong wind, the first kite was born”,可知是一位中国农民在帽子上系上一根绳子以防它在强风中被吹走,故而诞生了第一只风筝,故选C

2细节理解题。根据“Kites for work or play are made of wood, bamboo, paper, or silk”,可知风筝是可由木头、竹子、纸张或丝绸制成,故选C

3判断正误题。根据“Nobody knows exactly how or when a kite was first flown”,可知没有人确切知道第一只风筝是何时、如何制成的,A选项表述错误,排除;根据“In 478 BC, a Chinese philosopher, Mo Zi, spent three years making a kite out of light wood and bamboo”,可知墨子是用竹子制成风筝,而不是纸张,C选项表述错误,排除;根据“Kite flying was first mentioned in England in a popular book in 1589”,可知风筝在1589年首次在英国一本畅销书中被提及,B选项表述正确,故选B

4细节理解题。根据“In the late 1500s, the kite was introduced to Europe by the Italians”,可知风筝首次被引入欧洲是在16世纪,故选B

5最佳标题。通读全文,可知文章主要介绍了风筝的历史,故选A

阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。如题4,考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案,根据“In the late 1500s, the kite was introduced to Europe by the Italians”,可知风筝首次被引入欧洲是在16世纪,故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下文并回答问题。

Everyone needs friends, There is an old saying.“Friends are God’s way of taking care of us.” But how do you find real friendship and keep it?

The American writer Sally Seamans tells young students some smart ways to find friends. Sally says finding friendship is just like planting a tree. You plant the seed(种子) and take care of it to make it grow.

First, you should choose a friend. What makes a good friend? It is not because a person has money or good looks. A good friend should be kind and patient. For example, if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints and do his or her best to help. To make a friend, you cannot be too shy. You should make each other happy and share your lives.

But things cannot always be happy. Even the best friends have fights. What should you do when you have a fight with your friend? You have to talk to him or her. When there is no one around, have an honest talk. If he or she doesn’t want to talk, you could write a letter.

Here are three steps to being friends again:

First, tell him or her how you are feeling, say what your friend has done wrong. and then explain why you did this or that. At last, remember that friendship is the most important thing in your life.

1Does Sally Seamans teach students to find friendship?

__________________________________________________

2What kind of people can be a good friend?

__________________________________________________

3When should you have an honest talk with your friends?

__________________________________________________

4Do you think friendship is everything in your life? Why or why not?

__________________________________________________

__________________________________________________

【题目】 The people of ancient Egypt began their new year in summer. That is when the Nile River flooded its banks bringing water and fertility(肥沃)to the land.

Today most people celebrate New Year’s Day on January 1. People observe the New Year’s holiday in many different ways.

The ancient Babylonians celebrated by forcing their king to give up his crown and royal clothing. They made him get down on his knees and admit all the mistakes he had made during the past year.

Making New Year’ s resolutions(决定)is a common American tradition. Today popular resolutions might include the promise to lose weight stop smoking or be more productive at work.

People offer New Year’ s resolutions of their own. For example one person decided to get a cat. Another promised to stop telling stories about other people.

Other people use New Year’s resolutions to make major changes in their lives. One such resolution might be to “stop and smell the flowers.” This means to take time to enjoy simple pleasures.

Another resolution might be “don’t sweat the small stuff.” This means not to worry or get angry about unimportant problems. Another resolution might be to forget about bad things that happened in the past.

1Which of the following is not related to the new year of ancient Egyptians

A.The Nile River.B.Summer.C.The king.D.Water and fertility(土地肥沃).

2What does the underlined word “admit” mean

A.赞扬B.承认C.祈祷D.奖赏

3Who make New Year’s resolutions according to the passage

A.Ancient Chinese.B.Ancient Babylonians.C.Americans.D.Ancient Egyptians.

4What do people wish for the coming new year in their resolutions

A.Health.B.Happiness.C.Better work.D.All of the above.

5“Stop and smell the flowers” means “_________”.

A.to have fun not just work hard all the timeB.not to get worried or mad about little things

C.to be thankful for the important thingsD.to smell more flowers to grow healthier

【题目】 Strange things were happening in the countryside of northeast Hebei. For three days the water in the village wells()rose and fell, rose and fell. In the farm yards, the chickens and even the pigs were too nervous to eat. Mice ran out of the fields looking for places to hide. Fish jumped out of their pools. At about 3: 00 a m, on July 28, 1976, some people saw bright lights in the sky. The sound of planes could be heard outside the city of Tangshan even when no planes were in the sky. But the one million people of the city, who thought little of these events, were asleep as usual that night.

At 3: 42 a.m. everything began to shake. It seemed as if the world was at an end! One of the greatest earthquakes of the 20th century had begun. It was felt in Beijing, which is more than two hundred kilometers away. One-third of the nation felt it. Thousands of families in Tangshan were killed and many children were left without parents. The number of people who died or got hurt reached more than 400,000.

All hope was not lost. Soon after the earthquake, hundreds of thousands of people were helped. The army organized people to dig out those who were buried (埋葬), Workers built camps for survivors. Fresh water was taken by volunteers to the city. Slowly, the city began to breathe.

1Before the earthquake, was everything as usual?

________________________________________________________

2How many people died or got hurt in the earthquake?

________________________________________________________

3In order to help people in the earthquake area, what did people do?

________________________________________________________

4Imagine your home begins to shake and you must leave at once, what will you take Why?

________________________________________________________

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网