题目内容

【题目】根据材料内容选择最佳答案。
Ashima was a girl from a poor family. She was very beautiful and very good at singing and dancing. A lot of young men liked her. But Ashima was in love with Ahei, a brave (勇敢的) and smart young man.
One day, Ashima met Azhi, the son of a very rich family in the village. Azhi wanted Ashima to marry (嫁) him. But Ashima said she only loved Ahei.
When the weather got cold, Ahei had to leave the village to work in a very far place. After Ahei left, Azhi kidnapped Ashima, took her home and asked her to marry him. Ashima still said no.
When Ahei heard about this, he rode his horse back quickly. When he got to Azhi's house, Azhi said he had to win a song competition before he could get in. Ahei sang for three days and three nights and won the competition at last. He went into Azhi's house.
Azhi asked Ahei to stay one night in his house and said he would let Ahei and Ashima leave the next morning. At night, Azhi put three tigers into Ahei's room. But Ahei killed them. Finally he could take Ashima home.
When Ashima and Ahei were walking by a river, Azhi made the river flood (泛滥), Ashima fell into the river.
Ashima became river stones (石头), Later when Ahei missed Ashima, he w0uld face the stones and call out Ashima's name and talk to her He always heard an echo (回声). In this way, Ahei lived with A shima forever.
(1)From the passage we can know that Azhi
A.was from a poor family
B.worked far from his village
C.wanted Ashima to marry him
D.was a brave and smart young man
(2)The underlined word "kidnapped" in Paragraph 3 means in Chinese.
A.祝贺
B.绑架
C.阻挠
D.说服
(3)How did Ahei get into Azhi's house?
A.By giving Azhi some money.
B.By winning a horse riding race.
C.By winning a song competition.
D.By working long hours for Azhi.
(4)Azhi asked Ahei to stay in his house for one night because he wanted
A.to kill Ahei at night
B.Ahei to have a good sleep
C.Ahei to kill the tigers for him
D.to fight with Ahei the next day
(5)The best sentence for"" is" "
A.Ahei saved her.
B.She had a swim.
C.Ahei couldn't find her
D.She didn't meet any fish.

【答案】
(1)C
(2)B
(3)C
(4)A
(5)C
【解析】本文讲述阿诗玛的爱情故事。
⑴细节理解。根据第二段中的One day, Ashima met Azhi, the son of a very rich family in the village. Azhi wanted Ashima to marry (嫁) him可知Azhi是富家子弟,想娶Ashima,所以答案是C。
⑵词义猜测。根据句意:Ahei 离开以后,Azhi就……Ashima,把她带回家,让她嫁给他,Ashima拒绝了。所以kidnap的意思是“绑架”,所以答案是B。
⑶细节理解。根据第四段可知Ahei听说此事后很快骑马回到Azhi的家,Azhi说他必须要赢得唱歌比赛才能进屋。Ahei唱了三天三夜,最后赢得了唱歌比赛,所以答案是C。
⑷细节理解。根据第五段可知Azhi让Ahei在他的房子里呆一晚上就让他们俩离开,晚上Azhi把三只老虎放进Ahei的房间,所以可以看出Azhi想杀死Ahei,所以答案是A。
⑸细节理解。根据下文中的Ashima became river stones可知Ashima丧生与河中,所以答案是C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Thanksgiving Day was near. The first grade teacher gave her class some fun homework---to draw a picture of something for which they were thankful.

Most of the class drew a turkey or other traditional things. But Douglas drew a different kind of picture. He drew a hand. Just an empty(空的) hand.

Douglas was a different boy. He was poor and unhappy. As other children played, Douglas was likely to stand close by the teacher’s side.

His classmates were surprised at his picture. One child guessed it was the hand of a farmer, because farmers raise turkeys. Others guessed it was the hand of God, for God feeds us.

The teacher asked him whose hand it was. The little boy said in a low voice, “It’s yours.”

She remembered the times she had taken his hand and walked with him here and there, as she had the other students. How often she said, “Take my hand, Douglas, we’ll go outside.” Or, “Let me show you how to hold your pencil.” Or, “Let’s do this together.” Douglas was most thankful for his teacher’s hand.

Tears came into the teacher’s eyes.

【1】The underlined word “raise” means “_______” in Chinese.

A. B. 饲养 C. D. 做饭

【2】 Douglas drew a hand of ________.

A. a farmer B. God C. the teacher D. his own

【3】When other children played, Douglas __________.

A. played with other children

B. stood quietly by the teacher’s side

C. sat in the classroom quietly

D. stood by them and watched them play

【4】 When the teacher knew the truth, she felt ___________.

A. surprised B. sad C. moved D. happy

【5】Douglas drew the picture of a hand because ___________.

A. the teacher asked the students to draw a hand of the teacher

B. most of the class drew traditional things used for celebrating Christmas Day

C. Douglas only liked drawing the hand

D. Douglas was most thankful for his teacher’s hand

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网