题目内容
【题目】Some people say that today, reading is not as important as it was. These days we have photographs, films, radio and television. Why read a description of something when you can look at a photograph? Why read a newspaper when the latest news is brought to us every hour on radio and TV?
Photography was certainly a wonderful invention. Photographs can give a very clear idea of places and of people that we have never seen. An encyclopedia (百科全书) , for example, is always better when it has good illustrations. But we also need words to explain the photographs and drawings. A photograph of an elephant may give us a very good idea of what an elephant looks like, but it tells us nothing about the different sorts of elephants there are and where they are found, their exact size and weight, how they can be useful to man and so on.
In the same way, a good film has action, movement, color, and maybe music. These are things we do not find on the printed page. But reading a novel has certain advantages over watching even an excellent feature film. Reading a novel requires imagination. Each of us imagines a story differently.
Watching news on television can certainly be exciting. But we need newspapers as well. Some important news stories happen when there are no cameras around. More importantly, a newspaper does not just report the news. It explains why something has been happening. It also contains interesting articles on different subjects. Newspapers are an important part of our lives, if we want to understand what is going on in the places we live as well as in other parts of the world.
Reading is very important for information and pleasure. We need to be good readers to enjoy a full life as human beings. Reading is a skill and like other skills, it needs practice. The more we read, the better readers we become. And the better readers we become, the more we enjoy reading! The secret is to get the reading habit. Read at least a little every day.
【1】According to Paragraph 2, photographs can give us __________.
A. enough information about people and places
B. no information about things
C. some information about things but not enough
D. the wrong information about things
【2】Newspapers contain __________.
A.more information than television
B. less information than television
C. more news from other countries
D. less information about important events than TV
【3】What are the advantages of novel over a feature film?
A. There are more interesting subjects in novels.
B. We do not hear any music in a novel.
C. Novels always explain what is happening.
D. Novels make us use our imagination.
【4】What does the author think about reading?
A. It is a wonderful invention.
B. It is an important part of our lives.
C. It requires no practices.
D. It is not as important as television.
【答案】
【1】C
【1】A
【1】D
【1】B
【解析】
试题分析:这篇文章主要是讲了阅读的重要性和必要性,鼓励人们养成阅读的好习惯,每天至少读一点。
【1】C段落大意题。根据第二自然段的描述可知照片能告诉人们一些事情的信息但还不足够,故选C。
【1】A根据文中信息More importantly, a newspaper does not just report the news. It explains why something has been happening. 可知报纸包含的信息比电视多,故选A。
【1】D根据文中信息But reading a novel has certain advantages over watching even an excellent feature film. Reading a novel requires imagination. Each of us imagines a story differently.可知小说相对于故事片的优势是能发挥我们的想象力,故选D。
【1】B细节理解题。根据文中信息We need to be good readers to enjoy a full life as human beings.可知作者认为阅读是我们生活中重要的一部分,故选B。