题目内容
【题目】
Dear Dr. Green, My relationship with my mother is worse and worse now. It seems she’s never tired of talking. She talks here and there, day and night. More seriously, I feel like we don’t have much in common. She doesn’t always understand what I’m trying to say. What should I do? Yours, Jim | Dear Jim, I know how you feel. It’s not easy being your age. And it’s not easy being a mother, either. It’s common for kids to have trouble talking with parents, and talkative mothers are not new to teenagers. But remember, she’s nagging (唠叨) you because she just wants what’s best for you. Talking is her way to show love and care. And she also wants to know more about you. After a day’s work, she’s tired, too. But she will never be tired of caring about you. Kids should learn to understand and care about parents. In my opinion, it’s helpful to share school life with her. Then, you talk and she listens. Doing some housework together with her is another good way for you two to know each other better. And if possible, often tell her your feelings about the things around you. Always keep in mind: be polite and patient. Yours, Dr. Green |
【1】Jim wrote to Dr. Green because he had trouble getting on with his friends.
【2】In Jim’s eyes, his mother doesn’t always understand what he’s trying to say.
【3】Dr. Green thinks it’s common for kids to have trouble talking with their parents.
【4】In Dr. Green’s opinion, talking is a way for mothers to relax after a day’s work.
【5】Dr. Green explains three reasons for mom’s nagging and offers three suggestions.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】A
【4】B
【5】A
【解析】
短文大意:本文是两封信,一封是吉姆写给格林博士的,反映了和妈妈的关系越来越糟的烦恼;另一封是格林博士的回复,解释了妈妈爱唠叨的三个原因,并提出了三条建议。
【1】题意:吉姆给格林博士写信,因为他和朋友们相处不好。考查细节判断。根据My relationship with my mother is worse and worse now.可知他和妈妈的关系现在越来越糟,说法错误,故选B。
【2】题意:在吉姆的眼中,他的母亲并不总是明白他想说什么。考查细节判断。根据吉姆的描述She doesn’t always understand what I’m trying to say.可知说法正确,故选A。
【3】题意:格林博士认为,孩子和父母说话有困难是很常见的。考查细节判断。根据It’s common for kids to have trouble talking with parents,可知说法正确,故选A。
【4】题意:在格林博士看来,对于母亲们来说,在一天的工作之后,交谈是她们放松的一种方式。考查细节判断。根据But remember, she’s nagging you because she just wants what’s best for you. Talking is her way to show love and care.可知说话是母亲表达爱和关心的方式,说法错误,故选B。
【5】题意:格林博士解释了妈妈唠叨的三个原因,并提出了三条建议。考查细节判断。根据But remember, she’s nagging you because she just wants what’s best for you. Talking is her way to show love and care. And she also wants to know more about you.可知妈妈唠叨的原因有三个(想要对你最好的;表达爱和关心;想更多地了解你);根据it’s helpful to share school life with her. Then, you talk and she listens. Doing some housework together with her is another good way for you two to know each other better. And if possible, often tell her your feelings about the things around you.可知格林博士给出了三点建议(与她分享学校生活;和她一起做家务;告诉她你对周围事物的感受),因此说法正确,故选A。
阅读判断题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。
【题目】 As the proverb says, “Your tongue has the power of life and death.” This means that your words have power to finally cause things to happen, even life or death.
We may all experience the power of words in our life, even when we were very young. A child is blamed ( 责 备 ) by teachers or parents, and after that, he might probably think of himself as a bad child. Most kids have that experience. They say it is important to praise children four times for each negative ( 负 面 的 ) word. Blaming will make things worse, while positive words are helpful especially when being in trouble or in need. When we fail the exam, encouraging words from our teachers or parents make us work harder at our lessons. Encouraging words can go quite a long way. They lift people up. For example, encouraging words to someone who is sad can help them make it through the day. Words can have a powerful effect on your brain. And it will in turn ( 相 应 地 ) have a great influence on your action.
Everything you do depends on what you choose to do. It’s not your parents, your past relationships or your job, but you and only you that are responsible for every goal you set. If you have dreams in life, write them down and speak them out. Your words are likely to bring you out something amazing.
The Power of Words Your words have power to finally cause things to happen, even life or death. | |
Example 1 【1】being blamed, a child may probably think of himself as a bad child. | Example 2 Encouraging words make students who can’t 【2】the exam work harder at lessons. Example 3 Encouraging words help【3】people make it through the day. |
Words have a powerful effect on your brain, and in turn it influences your action【4】. Everything you do depends on the【5】you make. | |
Your words are likely to bring out something amazing. | |