题目内容

【题目】What should you do if there's an earthquake at school? How can you protect yourself when you are caught in a stampede(踩踏)? March 25 this year provides you with a good chance to learn about safety.

This day is called the National Day of Education on the Safety of Elementary and Middle School Students(NDESEMSS) (全国中小学生安全教育日). The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.

A survey done by the China Youth and Children Research Centre showed that school accidents kill more elementary and middle school students than anything else. The main accidents come from stampedes,earthquakes, fires and sports injuries(伤害).

What can we do to keep ourselves safe? Staying calm is the first and most important rule when facing accidents. But different accidents have different self protection advice.

A stampede is possible anywhere. The larger a human crowd gets, the more likely stampedes become. When students around you begin to push, stand still and try to hold onto something, or stay in a corner until the crowd leaves. If you fall down in a moving crowd, cover your head with both hands. Lean to one side, curl up your body and bend your legs.

Earthquakes are common natural disasters(灾难). When you feel the ground shake, drop down, take cover under a desk and hold on. You should stay indoors until the shaking stops. If you are outdoors, don't stay near buildings, trees or power lines.

When there's a fire, follow the teachers' instructions, leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke.

1What's the theme of NDESEMSS this year?

A. To give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.

B. To give students more knowledge about health and make sure they eat healthily.

C. To give students more knowledge about science and make their study better.

D. To give students more knowledge about accidents and make them run away.

2What should you do first when accidents happen according to this passage?

A. Run away. B. Stand there.

C. Keep calm. D. Cry loudly.

3According to this passage, which of the following is TRUE?

A. Car accidents kill the most elementary and middle school students of all accidents.

B. When there's a fire, you should use cloth to cover your mouth and nose.

C. If you fall down in a moving crowd, you can do nothing but wait there.

D. When an earthquake happens, you should stay near buildings or trees.

4What's the best title for this passage?

A. Be afraid of accidents B. The earthquake is coming

C. Run away from accidents D. How to protect yourself

5If the writer continues to write this passage, what will he write about?

A. The changes of fires. B. The reasons of accidents.

C. Sports injuries. D. Smoking disadvantages.

【答案】

1A

2C

3B

4D

5C

【解析】

短文介绍了一些校园安全常识,列举了当发生校园踩踏事故时,当地震发生时,以及当火灾发生时,学生们如何进行自救。不同事故中有不同的保护方式,但最重要的保护方式是保持镇静。

1细节理解题。根据短文内容The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe,可知今年全国中小学生安全教育日的主题是教给学生更多关于安全的知识,确保他们的生命安全;故选A。

2细节理解题。根据短文内容Staying calm(镇静)is the first and most important rule when facing accidents,可知面对事故时,保持冷静是首要的和最重要的原则;故选C。

3细节理解题。根据短文内容When there's a fire,leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke,可知当有火时,你应该用布捂住你的嘴和鼻子并且迅速离开;故选B。

4主旨大意题。通读短文What should you do if there's an earthquake at school?How can you protect yourself when you are caught in a stampede等内容,可知该短文主要讲述了面对灾难时,怎样保护自己;故选D。

5判断推理题。根据短文内容The main accidents come from stampedes,earthquakes,fires and sports injuries,可知短文中提到了主要的事故是由踩踏、地震、火灾和运动损伤;而该篇短文讲述了踩踏、地震、火灾等事故,只有运动损伤没有讲述,故如果作者继续写这篇文章的话,他会讲述关于运动损伤这种事故;故选C。

练习册系列答案
相关题目

【题目】In Canada you can find dogs,cats,horses etc.in almost every family.These are their pets.People love these pets and regard them as their good friends.Before they keep them at their houses,they take them to animal hospitals to give them needles so that they won't carry diseases(疾病).They have special animal food stores,though they can get animal food in almost every store.Some people spend around two hundred Canadian dollars a month on animal food.When you visit people's homes,they would be very glad to show you their pets and they are very proud of them.You will also find almost every family has a bird feeder in their garden.All kinds of birds are welcomed to come and have a good meal.They are free to come and go and nobody is allowed to kill any animals in Canada.They have a law against killing wild(野生的) animals.If you killed an animal,you would be punished(处罚).If an animal happened to get run over by a car,people would be very sad about it.

People in Canada have many reasons to like animals.One of them might be:Their family tie is not as close as ours.When children grow up,they leave their parents and start their own career(生涯).Then the seniors(老人) will feel lonely.But pets can solve this problem.They can be good friends and never leave them alone.

1This passage shows that Canadians ________.

A. hate animals

B. often kill animals

C. love animals

2They give their pets needles before keeping them at their houses because ________.

A. the pets are sick

B. the pets are wild

C. they want to stop them from carrying diseases

3Which is RIGHT according to the passage?

A. Any bird can come to the bird feeders to eat.

B. Pets eat better than people.

C. People buy animal food for their pets only at the animal food stores.

4What can pets do for the seniors?

A. Leave them alone.

B. Be their good friends.

C. Help to cure their diseases.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网