题目内容
【题目】
![]()
Every year on April 22, People all over the world celebrate Earth Day. It is a time to work to keep our earth clean. People plan projects to clean up the land, air and water.
U.S. Senator Gaylord Nelson first thought of the idea for Earth Day in 1962 when he saw polluted rivers and cities with smoke. He needed to get support from Americans to clean up the earth. Finally, on April 22, 1970, 20 million Americans celebrated the first Earth Day! Now many countries around the world celebrate it, and you can, too.
How can you celebrate Earth Day? Here are a few ideas:
Join a clean-up project-Clean up your street or a favorite beach.
Save energy-Turn off the lights when you leave a room, and use public transportation.
Use less water.
Reduce(减少)/ Reuse/ Recycle ― Practice the three Rs: First, reduce how much you use. Then reuse or recycle what you can.
You can make a difference on Earth Day and every day!
【1】People celebrate World Earth Day every year to _____
A. have great funB. keep our earth cleanC. get to know each otherD. get support
【2】How do people around the world celebrate Earth Day?
A. By using more cars.B. By helping clean up the land, air and water.
C. By polluting rivers and cities.D. By taking fewer buses.
【3】Which of the following sentences is NOT true?
A. Americans celebrated the first Earth Day.
B. Three Rs mean reduce, reuse and recycle.
C. Now about 20 million people celebrate the Earth Day.
D. People celebrate Earth Day by helping to do some public cleaning.
【4】The best title of this passage is _____.
A. Three RsB. A Clean-up ProjectC. World Earth DayD. Save Energy
【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】C
【解析】
每年的4月22日是世界地球日,是为了唤醒人们保护地球、保护我们的环境的意识而设立的。短文中介绍了地球日的由来,以及我们该如何庆祝地球日。
【1】细节理解题。根据短文开头Every year on April 22, People all over the world celebrate Earth Day. It is a time to work to keep our earth clean.可知,庆祝地球日是为了保持我们的地球干净。由此可知应选B。
【2】细节理解题。根据短文第一段最后一句话People plan projects to clean up the land, air and water.可知,在地球日,人们计划一些项目来净化土地、空气和水。故应选B。
【3】推理判断题。根据短文第二段Finally, on April 22, 1970, 20 million Americans celebrated the first Earth Day! Now many countries around the world celebrate it, and you can, too.可知,在第一个地球日的时候,有二千万美国人庆祝,而现在全世界很多国家的人都来庆祝,故C选项是错误的。
【4】主旨大意题。根据文意Every year on April 22, People all over the world celebrate Earth Day、U.S. Senator Gaylord Nelson first thought of the idea for Earth Day in 1962、How can you celebrate Earth Day?可知,短文介绍了世界地球日的由来以及我们如何庆祝它,因此全文都是围绕“地球日”进行叙述的,故C选项最能体现文章主题。
这是一篇说明文,给我们介绍了世界地球日的由来以及如何庆祝地球日。短文主题明确,层次清晰,文章内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。做题时,应先通读短文,了解大意;然后根据题目所问,锁定文章相关段落或语句,详细阅读,并仔细辨别选项,选出最佳答案。题型有细节理解、推理判断和主旨大意题。主旨题考查学生们准确概括文章大意的能力,如让我们为短文选择一个最好的题目best title,最好的题目即最符合文意、最能点明文章主旨的。如第4小题,根据文中Every year on April 22, People all over the world celebrate Earth Day、U.S. Senator Gaylord Nelson first thought of the idea for Earth Day in 1962、How can you celebrate Earth Day?可知,全文都是围绕“地球日”进行叙述的,故C选项最能体现文章主题。
【题目】
阅读A, B两篇短文, 从每小题所给的四个选项中, 选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案, 并在答题卡上将该项涂黑.
A
Kindle, Nook or Ipad? How should we choose the right e-book reader?
Kindle Price: $139 Weight: 289g Page Size: 6 inches (e-ink screen)
| Nook
Weight: 196g Page Size: 6 inches (e-ink screen) It is similar to Kindle in many ways. The e-ink screen is much better for eyes than the traditional computer or desk screen. Click here for more. |
Price: $499 Weight: 780g Page size:9.7 inches (Full-colour touch LCD screen) It can work as a tablet computer as well as an e-book reader. Many young people use it to watch videos. Click here for more |
Price: $249 Weight: 448g Page Size: 7 inches (full-color touch LCD screen) It not only offers books, magazines and newspapers, but it can also be used as a video player. Click here for more |
【1】This passage probably comes from a ____________·
A.textbookB.storybookC.newspaperD.website
【2】Which e-book reader can be used to read books and watch videos?
A.Kindle and Ipad.B.iPad and NookColor.
C.Nook and Kindle.D.NookColor and Nook.
【3】How much will David pay if he buys a Nook and a Kindle?
A.$287.B.$385.C.$397.D.$647.
【4】An e-reader with an e-ink screen is good for a student who ____________.
A.loves colourful picturesB.loves computer games
C.wants to protect their eyesD.wants to save money
【5】In the four e-readers, Nook ____________.
A.is the lightestB.costs most
C.has the largest page sizeD.can work like a computer