题目内容

【题目】Who is the greatest teacher in Chinese history? Many people would think of Confucius, whose birthday was September 28. Although he lived over 2,000 years ago, people still remember and respect him for his contribution to the education today.

Confucius lived in the Kingdom of Lu, which lies in Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. He had a hard childhood. His father died when he was only 3. His mother brought him up. As a child, he had to work to help his mother, but young Confucius didnt give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.

Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from noble families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3,000 students in his lifetime.

Today, people still follow Confucius lessons. He told us that we all have something worthy to be learned. When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. I choose their good qualities and follow them.

He also taught us that thinking is very important in study. All study but no thinking makes people puzzled (困惑的). All thinking but no study makes people lazy.

Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. A person should be strict with himself, but be kind to others. he said.

请根据短文内容,选择最佳选项。(每小题1分)

【1】Today we still remember Confucius mainly because___________.

A. he lived a poor life in his childhood

B. he had wise thoughts and great views about education

C. he traveled with his students from state to state

D. he lived during the Spring and Autumn Period

【2】Confucius learned music, history, poetry and sports __________as a child.

A. by teaching himself at home

B. with the help of his mother

C. by going to school

D. by visiting many famous teachers

【3】The underlined word noble in Paragraph 3 has the closest meaning to __________.

A. poor B. bright C. wealthy D. cute

【4】he correct order of the following statements is __________.

Confucius worked to help his mother as a child.

Confucius educated about 3,000 students in his lifetime.

Confucius father died.

Confucius started the first public school in Chinese history.

A. B. C. D.

【5】Which of the following is NOT mentioned in the passage?

A. All study but no thinking makes people puzzled.

B. No one has something worthy to be learned.

C. All thinking but no study makes people lazy.

D. A person should be strict with himself, but be kind to others.

【答案】

【1】B

【2】D

【3】C

【4】A

【5】B

【解析】

试题分析:本文介绍了伟大的教育家、思想家孔子:春秋时期鲁国人,三岁丧父,年轻时家里生活艰难,但是并没有放弃学习。他拜访了许多著名老师,学会了音乐、历史、诗歌和运动。孔子成立了第一所公共学堂,他认为人人都有受教育的权利。孔子一生有弟子三千,他的三人行,必有我师焉学而不思则罔思而不学则殆”“严以律己,宽以待人至今还对世人很有教育意义。

【1】B 推理判断题。题意:我们今天还记得孔子主要是因为什么?A.. he lived a poor life in his childhood 童年时他过着贫穷的生活;B. he had wise thoughts and great views about education在教育方面他有一些伟大的思想和观点;C. he traveled with his students from state to state他带着弟子周游列国;D. he lived during the Spring and Autumn Period 他生活在春秋时期。根据短文第一段最后一句people still remember and respect him for his contribution to the education today.(今天人们还记得并尊敬孔子是因为他对教育的贡献。)可以推测,本题选B。

【2】D 细节理解题。题意:孔子小时候怎样学会的音乐、历史、诗歌和运动的?A. by teaching himself at home在家自学;B. with the help of his mother 在妈妈的帮助下;C. by going to school通过上学;D. by visiting many famous teachers通过拜访名师。根据第二段最后一句He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.(他拜访许多名师并学会了音乐、历史、诗歌和运动。)可以推测出,本题选D。

【3】C 词义猜测题。题意:第三自然段中有下划线的 noble 与哪一个含义最接近?A. poor贫穷; B. bright聪明的;C. wealthy富裕的;D. cute可爱的。At that time only children from noble families could go to school,(那时,只有来自noble家庭的孩子可以上学。)可以推测出noble的意思是富裕的。故选C。

【4】A 推理判断题。下面陈述的正确顺序是怎样的? Confucius worked to help his mother as a child. 也子小时候帮助妈妈; Confucius educated about 3,000 students in his lifetime.孔子一生教了大约3000学生; Confucius father died. 孔子父亲去世; Confucius started the first public school in Chinese history.孔子在中国历史上开创了第一所学校。根据意思,可知正确顺序是:父亲离世――小孔子帮父母――开创第一所学堂――一生教育3000学生。故选A。

【5】B 细节理解题。题意:下面哪一个文中没有提到?A. All study but no thinking makes people puzzled.学而不思则罔;B. No one has something worthy to be learned.没有人有值得学习的东西;C. All thinking but no study makes people lazy.思而不学而怠;D. A person should be strict with himself, but be kind to others.人们应该严以律己,宽以待人。众观全文,没有提到的是B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】One mother took many lovely photos of her sleeping son. After the little baby, Wen, fell asleep, his mother would create an imaginary fairy tale scene behind him and then take those lovely photos.

When the baby was asleep, he was photographed traveling to castles(城堡) in the clouds, cooking eggs in the kitchen or swinging on the swing with an elephant to catch him. The photos have attracted people around the world because of the cute creativity.

Mrs Liao drew inspiration(灵感) from a famous child photographer Anne and a mother Adele who published a book of similar photos, so she decided to turn her hobby of photographing toward her son. She said, “Every day just before Wen’s nap, I would imagine him being the main character in one of my favorite scenes and paint a background setting with common clothes, lovely animals and other household materials, just like how an artist would deal with the paint brush. After he fell asleep, I would place him at the centre of the theme I had creates and start taking photos.”

With a collection of more than one hundred photos of Wen, Mrs Liao published a book in Chinese in Taiwan. And there are plans for an English version to be published. She told her fans, “I’m truly touched by your support.”

【1】What’s Mrs Liao’s hobby?

A. painting pictures

B. looking after her son

C. photographing

D. writing books

2Because of _________, the photos attract so many people around the world.

A. her lovely son B. her cute creativity

C. her skill of photographing D. her talented painting

3Will there be a book with lots of photos of Wen in English one day?

A. Probably B. Impossible C. Not at all D. We don’t know

4Who gave Mrs. Liao inspiration to create the lovely photos?

A. Anne B. Adele C. Wen D. Both A and B

5According to the passage, which of the following is NOT true?

A. The photos were always taken during her son’s nap.

B. In the scenes she created, there were fashionable clothes, lovely animals and house hold materials.

C. Her son was always at the centre of the theme, and he was the main character.

D. The lovely photos seemed to tell people some imaginary fairy tales.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网