题目内容

【题目】根据短文内容及首字母提示, 填写所缺单词, 使短文意思完整。

For thousands of years, poems have been the favorite types of literature in China. There were many f ___1___poets from different periods of time in Chinese history, and most of their poems are s ___2___ read and enjoyed today.

To remind people of those classic Chinese poems, CCTV has p_____3_____a TV programme called Chinese Poem Competition. The final

of the show’s second s_____4_____was shown in February. A girl named Wu Yishu w___5___ studies at the High School Affiliated to Fudan University, came out to be the w_____6_____of the

competition. She recited lines from the Classic of Poetry: “In July, the crickets(蟋蟀) are in the field; In A ___7___, they are in the yard; In September, they are at the door; In October, the crickets enter and crawl under our beds.” “I really admire her k ___8___of poems. The first time I saw her wearing traditional Han clothing on TV, I was very impressed by her classical looks. She always appears so calm t ___9___the show, which is very unusual for her age,” said Huang Zijin after watching the final show.

Mr. Huang also said we would find Chinese cultures and t_____10_____the beauty of life by enjoying poems.

【答案】history

still

of

programme

who

winner

August

knowledge

wearing

unusual

【解析】中国的诗词有悠久的历史,在不同的历史时期涌现了很多著名的诗人。最近中央电视台的一个节目很火,这个节目是《中国诗词大会》,短文中还提到了这个节目第二季的冠军武亦姝。

1句意:在中国的历史上有很多来自不同历史时期的著名诗人,他们的大多数诗歌今天还被人们诵读、欣赏。history历史,是一个名词。根据句意from different periods of time可知,这些诗人来自中国历史上不同的时期,故应填history。

2句意:在中国的历史上有很多来自不同历史时期的著名诗人,他们的大多数诗歌今天还被人们诵读、欣赏。still仍然,是一个副词。根据句意可知,中国历史上有很多著名的诗人,他们的诗歌至今仍被人们欣赏,故应填still。

3句意:为了让人们记起那些古典的中国诗歌,中央电视台制作了一个电视节目叫做《中国诗词大会》。这个句子中remind意思是使想起,常用于短语remind sb. of sth.使某人想起某事,因此这里填介词of。

4句意:为了让人们记起那些古典的中国诗歌,中央电视台制作了一个电视节目叫做《中国诗词大会》。programme 节目,是一个名词。根据下句话中The final of the show’s second season…可知,这是一个节目的名字,故填programme。

5句意:在上海复旦附中学习的一个叫武亦姝的女孩脱颖而出成为了这个比赛的冠军。根据句子结构可知,这里是一个定语从句,修饰前面的名词A girl named Wu Yishu,指的是人,故应填who。

6句意:在上海复旦附中学习的一个叫武亦姝的女孩脱颖而出成为了这个比赛的冠军。winner胜利者,冠军,是一个名词。根据文意可知,下文介绍的是《中国诗词大会》这个节目的冠军武亦姝,故应填winner。

7句意:七月,蟋蟀在田地里;八月,他们在院子里;九月,他们来到门口;十月,蟋蟀来到我们的床边。根据上下句可知,这是几个排比句,上面提到了七月,后面提到了九月、十月,因此这里填的应该是八月,故填August。

8句意:我真的很欣赏她诗词的知识储备。knowledge知识,是一个名词。根据下文可知,这是看过这个电视节目的一个人叫黄子晋对武亦姝的评价,武亦姝能获得冠军,是因为她诗词的知识非常丰富,因此这里填knowledge。

9句意:当我第一次在电视上看到她穿着中国的汉服的时候,我就对她的古典的外表留下了深刻的印象。wear穿着,戴着,是一个动词。这句话中的谓语动词是saw,是see的过去式,常用于复合结构see sb. doing sth.看见某人正在做某事,故这里填现在分词wearing。

10句意:在整个节目中她总是保持镇静,这对于她的年龄来说是很不寻常的。unusual 不寻常的。根据文意可知,武亦姝是一个高中生,她能在整个节目中保持镇静是很不寻常的,故填unusual。

练习册系列答案
相关题目

【题目】We brush our teeth every day but few people know how well we’re brushing. Today, a French company has introduced an electric toothbrush, which can work wirelessly (无线地) with a smartphone.

It’s called the Kolibree toothbrush. It has different models, and will cost from $99 to $200.

Users download an app and connect via Bluetooth, and the Kolibree will record 1) the time you spent brushing teeth, 2) whether all areas of your mouth are reached, 3) whether you brush up and down instead of just side to side. Then it will send the information to a mobile phone via Bluetooth, telling you whether you have brushed in a proper way. The Kolibree app records your progress and scores your brushing way to help you improve brushing habits.

The toothbrush will also be able to talk to other apps on your phone, so developers could create a game controlled by your toothbrush. That would be very interesting.

The Kolibree toothbrush was invented by Thomas Serval. He says the idea of inventing it came from his experience as a father. He would come home from work and ask his kids if they had brushed their teeth. They always answered “yes”, but Thomas used to find their toothbrush

heads dry. He decided that a kind of brush was needed to tell him how well they brushed their teeth. Thomas says that one day, it’ll be possible to use a brushing unit with a camera. The camera can even examine holes in your teeth while you brush.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网