题目内容
【题目】 What colors do you like, red, green or blue? In fact, colors not only affect (影响) our lives but are widely used in our language.
For example, if a man has “a green thumb( 拇 指 ),” he must be very good at gardening(栽培花木). He surely has a beautiful garden(花园). If a person is “feeling blue”, that means he is unhappy and sad. We need to cheer him up. And did you ever tell a “white lie(谎言)”? If you want to tell your friend bad news but don’t want to hurt his feelings, you can tell him a white lie.
See? Colors are often used in our language. Don’t you think they are interesting?
However, people who are color-blind can’t see the difference between one color and another. For example, red, green and yellow may look like gray (灰色的) to them. Some of them may see red as green, and others may see blue as yellow. It is quite inconvenient because they can’t see the right colors of the traffic lights, so they can’t drive cars. They also have problems using computers.
Parents may notice their child is color-blind when the child is learning the colors. They can use color-blindness tests, along with other eye tests, to check their child’s eyes.
根据材料内容选择最佳答案。
【1】I love plants and take good care of my garden. Which is TRUE about me?
A.I feel blue.B.I’m color-blind.
C.I tell a white lie.D.I have a green thumb.
【2】I told my mom a white lie last night because________.
A.my lie was about colors
B.my face turned white when I told a lie
C.I didn’t want her to worry about me
D.white was my favorite color
【3】Which of the following is NOT true about color-blind people?
A.They can’t see the difference between one color and another.
B.Red, green and yellow may look like gray to them.
C.They may feel safe when they drive cars.
D.They have problems using computers.
【4】What’s the Chinese meaning of the word “inconvenient”?
A.不方便的B.不肯定的C.不好玩的D.不恰当的
【5】What does the text mainly(主要) talk about?
A.Colors in people’s lives.B.Colors and traffic.
C.Colors and a blind man.D.Colors and children.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】C
【4】A
【5】A
【解析】
这篇短文中给我们介绍的是生活中的颜色。每个人都有自己喜欢的颜色,颜色也常用在英语的语言中。但有一些人不能分辨颜色,他们患有色盲。
【1】推理判断题。题干意为“我喜欢植物和照看我的花园”。A“我很伤心”;B“我是色盲”;C“我说了一个善意的谎言”;D“我擅长栽培树木”。因此D选项符合语境,故选D。
【2】推理判断题。根据短文第二段“And did you ever tell a “white lie(谎言)”? If you want to tell your friend bad news but don’t want to hurt his feelings, you can tell him a white lie.”可知,a white lie指的是为了不伤害别人,而说的善意的谎言。根据题意C选项“我不想她为我担心”,这符合文意。故选C。
【3】推理判断题。根据第四段“It is quite inconvenient because they can’t see the right colors of the traffic lights, so they can’t drive cars.”可知,色盲的人不能开车,C选项不符合文意,故选C。根据短文第四段“However, people who are color-blind can’t see the difference between one color and another. For example, red, green and yellow may look like gray (灰色的) to them. They also have problems using computers.”可知A、B和D三个选项都符合文意。
【4】词义猜测题。根据语境“It is quite inconvenient because they can’t see the right colors of the traffic lights, so they can’t drive cars. They also have problems using computers.”“那是……的,因为他们看不到交通灯的颜色,所以他们不能开车”。结合常识可知,如果看不到交通灯的颜色,那么开车是不方便的。故选A。
【5】主旨大意题。根据文意“In fact, colors not only affect (影响) our lives but are widely used in our language…. However, people who are color-blind can’t see the difference between one color and another.”可知,文章中介绍了与颜色有关的知识。故选A。
这是一篇说明文,短文介绍了与颜色有关的知识。文章内容贴近日常生活,比较容易理解。短文中讲述的知识也非常有趣,学生们容易理解。题型是阅读理解,考查学生们阅读短文获取文章大意、理解具体细节信息、猜测生词含义以及进行合理的推测和判断的能力。这个题目中设置了推理判断、词义猜测和主旨大意,做题时,先通读短文,了解文章大意;然后根据题目所问,利用关键词信息,锁定文章相关段落或语句,比对选项进行选择。如第4小题,这是一个猜测单词意思的题目,做题时应将单词放在具体语境中,结合生活常识,如果是色盲,不能分辨交通灯的颜色,那么开车是很不方便的。