题目内容
【题目】完形填空(共15 小题;每小题1分,计15分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
You want to run across the street to catch the bus which is leaving soon. But ____! You’d better not. If a policeman sees you, you’ll be fined.
The new traffic law says that ____ people cross the street when the light is red, they will be fined as much as 50 yuan.
Traffic accidents ____ more than 200,000 people in China every year. Chinese cities have ____ cars than before. Drivers and pedestrians(行人) must work together to make the streets ____.
The law has new rules for drivers and pedestrians. Drivers have to ____ down when they are close to crosswalks. If people are in a crosswalk, cars must ____ to let them go first.
There are ____ for bus drivers too. If bus drivers smoke, drink or make phone calls __ driving, they will be fined. Buses that carry too many people are ____ against the law.
Pedestrians will have to walk more carefully under the new law. They must cross streets at crosswalks. Also they shouldn’t climb over the fences(栅栏) ____ streets.
Do you ride a bike to school? It’s not a good idea to ____ classmates on the back. You will be fined 50 yuan. And stay in the bike lane when you’re riding. The big roads are ____ cars and buses.
If you see a hit-and-run(肇事逃逸), tell the police. They may give you a reward. And don’t be ____ to help people to go to hospital if they are hurt in an accident. Don’t worry about money. The new law says that ____ must take care of them even if they can’t pay right away.
【1】A. hurry B. look C. wait D. listen
【2】A. if B. when C. so D. though
【3】A. do B. kill C. die D. run
【4】A. fewer B. more C. less D. larger
【5】A. safer B. happier C. lighter D. slower
【6】A. slow B. play C. run D. pass
【7】A. like B. go C. turn D. stop
【8】A. rules B. articles C. letters D. exercises
【9】A. if B. while C. because D. for
【10】A. also B. sometimes C. never D. often
【11】A. through B. across C. into D. along
【12】A. carry B. take C. bring D. move
【13】A. in B. on C. for D. at
【14】A. happy B. afraid C. sad D. great
【15】A. policemen B. doctors C. teachers D. farmers
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】B
【5】A
【6】A
【7】D
【8】A
【9】B
【10】A
【11】D
【12】A
【13】C
【14】B
【15】B
【解析】
试题分析:短文大意:该文讲述了每年的交通事故都会让很多人死去,新的交通法规对机动车和行人都有了很多规则,这样就可以减少交通事故。
【1】C考查动词及语境理解。句意:但是等等,你最好不要横穿马路。hurry快点;look看; wait等等;listen听。根据下句You’d better not.可知该选C。
【2】A考查连词及语境理解。句意:如果人们在红灯时横穿马路,就要罚款50元。if 如果; when当…… 时;so所以;though虽然。这里是提出了一种假设,所以选A。
【3】B考查动词及语境理解。句意:在中国,去年的交通事故害死了104000多个人。do做;kill杀害;die死亡;run跑。根据句意结合语境可知该选B。
【4】B考查形容词及语境理解。句意:中国的城市比以前有着更多的汽车。fewer较少的,用于可数名词;more 更多的;less 较少的 ,用于不可数名词;larger大的。 根据生活常识可知该选B。
【5】A考查形容词及语境理解。句意:司机和行人必须合作使道路更安全。safer更安全;happier更高兴;lighter更亮;slower更慢。 根据句意结合语境可知该选A。
【6】A考查动词及语境理解。句意:当司机接近人行道的时候,必须减速。Slow减慢;play 玩;run跑;pass通过。根据句意结合语境可知该选A。
【7】D考查动词及语境理解。句意:如果人行道上有人,汽车必须停下来。Like喜欢;go 去;turn转;stop停止。根据生活常识可知该选D。
【8】A考查名词及语境理解。句意:对公交车司机有着新的规则。rules规则;articles 条款;letters书信;exercises练习,运动。 根据后面If bus drivers smoke, drink or make phone calls _44_ driving, they will be fined.的描述可知该选A。
【9】B考查连词及语境理解。句意:如果公交车司机在开车时抽烟,喝酒,接电话,他们就会被罚款。If如果;while当……的时候;because 因为;for为。根据句意结合语境可知该选B。
【10】A考查副词及语境理解。句意:公交车上载太多的人也违反法律。also 也;sometimes有时;never从不;often常常。根据句意结合语境可知该选A。
【11】D考查介词及语境理解。句意:他们也不允许翻越沿街的栅栏。through穿过,通过;across结果;into进入;along沿着。根据句意结合语境可知该选D。
【12】A考查动词及语境理解。句意:在自行车后座载同学可不是一个好主意。Carry搬,扛;take带走,拿走;bring带来,拿来;move移动。根据句意结合语境可知该选A。
【13】C考查介词及语境理解。句意:大路是为汽车和公交车的。In在……里;on在……上;for为;at在。根据句意结合语境可知该选C。
【14】B考查形容词及语境理解。句意:不要害怕帮助受伤的人们去医院。happy高兴的;afraid害怕的;sad悲伤的;great伟大的。 根据后文Don’t worry about money. The new law says that __50__ must take care of them even if they can’t pay right away.的描述可知该选B。
【15】B考查名词及语境理解。句意:新的法律规定了如果他们付不起医药费,医生必须照顾好他们。policemen警察;doctors医生;teachers老师;farmers农民。根据句意结合语境可知该故选B
【题目】 Thailand is ______ Asian country and London is ______ European city.
A. an, an B. an, a C. a, an
【题目】阅读短文,完成表格,每空一词.
Shangri-La is a fictional place described in the 1933 novel Lost Horizon by British author James Hilton. In the book, "Shangri-La" is a mysterious, harmonious valley, where three rivers joined together, mountains, the tops of which were covered by snow, reached to the sky and fields of long grass covered the earth. In this perfect world lived people who could live without getting old. In the Tibetan language, Shangri-la means the sun and the moon in one’s heart. Today, it has become a word which is used in our everyday life, meaning heaven on the earth.
Several places in the Buddhist Himalaya between northern India and Tibet have claimed to be the basis for Hilton's legend, largely to attract tourism. In China, Tao Qian of the Jin Dynasty described a Shangri-La in his work Story of the Peach Blossom Valley (桃花源記). In modern China, the Zhongdian country was renamed to 香格里拉县in 2001, to attract tourists. The legendary Kun Lun Mountains in Tibet offer other possible Shangri-La valleys.
Today, millions of tourists visit Shangri-la. The beautiful scenery there will make it hard for any viewer to describe in words. Three mountains, which are covered with snow, tower over the land. Lakes, surrounded by vast grasslands, look like jewels. Sheep, cows and horses feed freely on the green grass and the forests around are home to lots of birds and animals. In this heavenly world, people live peacefully with nature and are nearly separated from the outside world.
The weather in Shangri-la is so changeable (易变的)that the tourists can feel they have four seasons in one day. The best times to visit Shangri-la are spring and autumn because the temperature is neither too hot nor too cold.
Shangri-la --- _【1】___ on the earth
Origin | First appeared in the 1933 novel Lost Horizon by James Hilton, _【2】___ the sun and the moon in one’s heart in the Tibetan language. |
James Hilton’s description of Shangri-la in Lost Horizon | Three rivers joined together. Snow-capped mountains __【3】___ to the sky and fields of long grass covered the earth. In this perfect world lived people who could stay _【4】___ forever. |
Arguments over the name | Several places in India and Tibet have claimed to win the name mainly to attract more tourists to ___【5】___ them. Finally, Zhongdian in Yunnan province won the name. |
Scenery in today’s Shangri-la | Shangri-la will ____【6】____ any viewer speechless (非言语所能表达的)with mountains towering over the land and lakes surrounded by vast grasslands. In this heavenly world, people live in ___【7】__with nature and are nearly separated from the outside world. |
__【8】_____ | Tourists can ____【9】______ four seasons in one day as the weather ___【10】____ so quickly. The best times to visit Shangri-la are spring and autumn because the temperature is at its mildest. |