题目内容
【题目】![]()
It’s hard to imagine that Dayme Delgado ever struggled(挣扎) in school.
When the 18-year-old graduated from Mater Academy Charter High School in Miami, Florida, US, she already had a full scholarship(奖学金)from the Massachusetts Institute of Technology. She plans to study math and aerospace (航空航天) engineering.
But when Dayme first started school, she felt frustrated because she didn’t understand different subjects in English. As the daughter of two Cuban immigrants (移民), Dayme didn’t learn English until she got to kindergarten. The only thing that made sense (有意义,讲得通) to her was math.
"Numbers are kind of their own language, so I was like, ‘Oh, I’ve got this,’" she said. From an early age, she worked harder on her math skills instead. She has taken every math class at Mater Academy and several at Miami Dade College.
Math came so naturally to Dayme that she usually didn’t have to take notes. She simply paid close attention and understood.
She has also encouraged other female(女性的) students to take math and science courses. She read research that shows girls are as interested in math and science as boys in primary school. But when they get to high school, few girls see themselves pursuing careers (追求职业) in science, technology, engineering and math (STEM) fields.
"The most important thing is to realize that math is just like anything else," Dayme said. "It is not dependent on your gender(性别) or your ethnicity(种族). Forget about what others think and just go for it."
【1】What was the biggest challenge for Dayme when she started school in the US?
A. She didn’t have money to pay for her studies.
B. She couldn’t understand courses in English.
C. She was not born in the United States.
D. She never went to kindergarten.
【2】She made great efforts to learn from an early age.
A. English B. engineering C. math D. science
【3】Dayme believes that .
A. English is not that important in school.
B. math and science are too difficult for girls.
C. her classmates should take some after-school courses.
D. girls should be more confident in learning math.
【4】What does the underlined word "frustrated"mean in Chinese?
A. 挫败的 B. 迷惑的 C. 有趣的 D. 荒谬的
【5】According to the passage, which of the following is TRUE?
A. Dayme is good at English all the time.
B. In primary school, many girls can study as well as boys.
C. Dayme graduated from Mater Academy Charter High School in Miami, Florida, US at the age of 19.
D. Dayme worked hard and took a lot of notes in math classes.
【答案】
【1】 B
【2】 C
【3】 D
【4】 A
【5】 B
【解析】
这篇短文给我们讲述了一个学习数学和航空航天工程的女孩Dayme,她从小就对数学感兴趣,并且一直持续到了她上大学的时候。在文章中她还鼓励其他的女孩们学习数学。
【1】细节理解题。根据短文中But when Dayme first started school, she felt frustrated because she didn’t understand different subjects in English.可知,Dayme刚来到美国学习的时候,她听不懂用英语讲的科目。由此可知应选B。
【2】细节理解题。根据短文中“Numbers are kind of their own language, so I was like, ‘Oh, I’ve got this,’” she said. from an early age, she worked harder on her math skills instead.可知,Dayme从很小的时候就开始学习数学。故应选C。
【3】推理判断题。根据短文最后两段She has also encouraged other female (女性的) students to take math and science courses.以及“The most important thing is to realize that math is just like anything else,” Dayme said. “It is not dependent on your gender (性别) or your ethnicity (种族). Forget about what others think and just go for it.”可知,Dayme鼓励女孩们学习数学,她认为数学就跟其他东西一样,它并不取决于性别和种族。所以女孩们在学习数学时要更加自信一点。故选D。
【4】词义猜测题。根据划线单词所在的句子But when Dayme first started school, she felt frustrated because she didn’t understand different subjects in English.可知,她听不懂用英语讲授的课程,所以她应该感到有挫败感,frustrated这个单词的意思应该是挫败,故选A。
【5】推理判断题。根据短文中She read research that shows girls are as interested in math and science as boys in primary school.可知,有个研究表明在小学的时候,女孩和男孩一样对数学和科学感兴趣,所以不管男孩、女孩,数学学得都一样好,故B是符合文意的。根据短文第二段中But when Dayme first started school, she felt frustrated because she didn’t understand different subjects in English.可知A不对;根据When the 18-year-old graduated from Mater Academy Charter High School in Miami, Florida, US, 可知C不对,应该是18岁;根据Math came so naturally to Dayme that she usually didn’t have to take notes.可知D不对。