题目内容

【题目】

Traveling to work by car gets more expensive today. People can do nothing about the world's price of petrol(汽油). They have to work, so that they can pay. However, some people are trying to stop driving to work.

People found out that it is a good idea to ride a bike to work. More and more people return to bikes.

Children often go to school by bike. But now businessmen are going to work by bike, too. "The bike is easy to use," says Molly, "and it is also very cheap. It is a good way for those who do business like me. You can buy thirty bikes at the price of a small car. A bike doesn't use expensive petrol. A 10-year-old child can learn to use a bike. And most bikes can be used for a long time."

Mr Brown goes to his hospital by bike every day. He says, "A bike doesn't cost a lot of money, and most families can have two or more ones. Bike-riding is good for our health. Today most people get fat because they don't get enough exercise. So I tell my patients(病人)to buy bikes. Also, in big cities it's usually quicker to travel by bike than by bus or by car. Drivers can't do anything but get angry when there is a traffic jam(交通堵塞). "

1Some people don't want to drive to work because _________________.

A.the cares are getting expensiveB.the petrol is getting expensive

C.the care are difficult to take care ofD.petrol is hard to buy

2In the second paragraph, "return to bikes" means _______

A.begin to ride bikes againB.give bikes back to others

C.go back by bikeD.borrow bike from others

3After reading, we know that Molly is a ____________________.

A.doctorB.studentC.patientD.businesswoman

4Mr Brow thinks that bike-riding has _______good points.

A.twoB.threeC.fourD.five

5This passage tells us about ___________________.

A.cars and petrolB.expensive petrol

C.back to bike timesD.bike-riding for a long life

【答案】

1B

2A

3D

4B

5C

【解析】

短文主要讲了如今开车上班变得更贵了。人们对世界汽油价格无能为力。他们必须工作,这样他们才能付钱。然而,有些人正试图停止开车上班。人们发现骑自行车上班是个好主意。

1细节推理题,根据“Traveling to work by car gets more expensive today. People can do nothing about the world's price of petrol今天开车上班变得更贵了。人们对世界汽油价格(汽油)无能为力。”可知人们不想开车去上班,是因为油价昂贵,故选:B

2词句猜测题,根据“People found out that it is a good idea to ride a bike to work.人们发现骑自行车上班是个好主意。”及“Children often go to school by bike. But now businessmen are going to work by bike, too.孩子们经常骑自行车上学。但现在商人们也要骑自行车上班了。”可知应该是重骑自行车,故选:A

3细节理解题,根据“"The bike is easy to use," says Molly, "and it is also very cheap. It is a good way for those who do business like me. “自行车很容易使用,”莫莉说,“而且它也非常便宜。对于像我这样做生意的人来说,这是一种很好的方式。”可知莫莉是一个商人,故选:D

4细节理解题,根据“A bike doesn't cost a lot of money一辆自行车不会花很多钱”,“in big cities it's usually quicker to travel by bike than by bus or by car.在大城市,骑自行车旅行通常比乘公共汽车或汽车快。”及“Bike-riding is good for our health.骑自行车对我们的健康有好处”,可知有三个,故选:B

5主旨大意题,短文主要讲昂贵的油价让人们回归到骑自行车,故选:C

(一)主旨题

主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。

(二)细节题

细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。

(三)推断题

推断题就是根据某个事实推断结论,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。

(四)猜测词义题

猜测词义题主要考查学生根据上下文正确判断灵活变化的词义能力。一般情况下,推断词义的题目中所出现的单词,大多数是学生未曾见过的生词,学生需要在该词出现的上下文中去寻找线索。通过阅读上下文,断定该词的真正含义,然后将这个释义代入文中,检查是否贴切,仔细比较直到得出该词的确切的含义。

1.通过因果关系猜词

通过因果关系猜词,首先是找出生词与上下文之间的逻辑关系,然后才能猜词。有时文章借助关联词(becauseassinceforsothusasaresultofcoursetherefore等等)表示前因后果

2.通过同义词和反义词的关系猜词

通过同义词猜词,一是要看由andor连接的同义词词组,二是看在进一步解释的过程中使用的同义词,通过反义词猜词,一是看表转折关系的连词或副词,如butwhilehowever等;二是看与not搭配的或表示否定意义的词语。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解

I like to make friends with children whom I go to school with, or live in the same neighborhood with. Isn't there an expression that describes this? It says, "A friend close by is better than a family member far away."—Jane

I stay away from bars and clubs because usually people would go there to drink. Not everyone does but you'll never know what can happen in a small room with many people. I have seen people made a fool of themselves when they're drunk(醉的).—Bush

I like people who are innocent(天真无邪的). They're not young but their eyes are young and they see the goodness in people. They are smart enough to protect themselves but kind enough to open their heart to another person and lend a helping hand.

—Rose

Have you ever made a fool of yourself? I once fell over a wall and the rose bush(灌木) outside the hospital, just as a policeman was passing me, he turned and tried to catch me. Luckily, he laughed, "You're Cook!" —Cook

【1】Jane likes to make friends .

A.who live nearby B.who love schools

C.who are friendly D.who live far away

【2】Why does Bush stay away from bars and clubs?

A.Because Bush has a friend that often goes to bars.

B.Because he has seen some people drunk there.

C.Because he has seen some children enter bars.

D.Because Bush doesn't have friends.

【3】If you like helping others and have a young heart, you may .

A.have the same hobby as Jane

B.become one of Cook's friends

C.know what happens in a small bar

D.become one of Rose's friends

【4】From the third paragraph, we know that .

A.Rose is an ugly but kind girl

B.Rose can't take good care of herself

C.Rose likes clever and helpful people

D.most of Rose's friends are more beautiful than her

【5】The underlined sentence "You're Cook!" means " ".

A.Don't run away. I know you.

B.Cook, you've made a big mistake.

C.I know you well, an you made me laugh.

D.I know you; I'll report you to your father.

【题目】Choose the words or expressions and complete the passage.(选择最恰当的单词或短语完成短文。)

A Dinner by candlelight

On my father’s birthday, my parents and I went out for dinner. The restaurant was brightly lit and very noisy, with lots of diners. Waiter moved ________ between the tables.

We had just ordered our meals when suddenly all the lights in the restaurant went out. The place went completely dark. All the conversations in the restaurant stooped for a moment, and then everybody started talking together. “What’s happened to the lights?” “Ooh, it’s a blackout!” Some people laughed and others seemed ________.

Then the restaurant manager came in, holding a ________. He spoke to all the diners, “Ladies and gentlemen, I am very sorry for this. Our power has gone out. The power across the whole neighbourhood and we don’t know when it will be restored. Please be patient. Our waiters will bring candles so that you can continue with your evening.”

The waiters carne in with lit candles and placed them on the tables.

One of the diners asked, “What about our ________?”

“Don’t worry, sir,” replied the manager. “Fortunately, we use gas our kitchen, not electricity, so that the chef can continue cooking all your meals. Once again, ladies and gentlemen, I apologize.”

My father said to me, “Let’s go out the street and ________.”

He and I went out of the front door and looked up and down the street Sure enough, it was in total darkness.

We went back in and sat at the table with my mother. Our faces were lit up by the candlelight. The waiter brought our meals and started eating.

“You know, I don’t mind this at all,” said Dad. He looked around at the restaurant. It’s quite pretty! And I feel special—I’m having a birthday dinner by candlelight!

“You always look on the ________ side!” said Mum. We all laughed.

1A.gentlyB.busilyC.slowlyD.happily

2A.relaxedB.boringC.tiredD.worried

3A.dishB.plateC.candleD.menu

4A.mealsB.billsC.serviceD.tips

5A.take a photoB.take a lookC.repair the lightsD.ask for help

6A.brightB.darkC.simpleD.difficult

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网