题目内容
【题目】
![]()
Hang Suning, 16, and her classmates have something special to do every week. They collect plastic bottles around the school yard during the break and sell them after school.
Do the students do it to make pocket money? No, the money doesn’t go to their pockets, but to their class. These students from the Second High School Attached to Beijing Normal University take part in a resource (资源) recycling activity. It helps students learn to save resources by themselves.
The school gives a bucket(桶) to each class. Students can collect and exchange three plastic bottles for one notebook or sell the bottles for eight fen each for their classes.
Lin Lixin, 16, enjoys this activity. The bucket in her classroom gets filled every two weeks. She and her
classmates even bring plastic bottles from home. “I seldom buy notebooks now,” Lin said. “And we have raised enough money for a class party.”
The school’s Green Action Team buys bottles from students and sells them to a waste materials collection
store outside the school.
Li Shen set up the team when he saw something that upset him. “Plastic bottles used to be thrown in the
corners of the classrooms. It was easy for the germs(细菌) to grow,” said the 16-year-old. “Recycling was a
must.”
With the school’s help, his team has recycled over 20,000 plastic bottles since the beginning of 2009, and
raised about 1,000 yuan for classes.
The school has been organizing activities to save resources for years. Similar activities include recycling used books and doing community service, according to Chen Ying, one of the teachers in the school.
【1】Which of the following is true? __________.
A. Hang Suning is a high school boy. B. Hang Suning has sixteen classmates.
C. Hang Suning is sixteen years old. D. Hang Suning cleans the school yard every day.
【2】Why do students collect plastic bottles?
A. They want to have more pocket money.
B. They need the bottles to hold drinking water.
C. They will give away the bottles to poor people.
D. They are taking part in a resource recycling activity.
【3】If the students want to raise fifty yuan for a class party, they will have to collect at least __________ plastic bottles.
A. 500 B. 625 C. 765 D. 1000
【4】The Green Action Team was first started by __________.
A. Hang Suning B. Lin Lixin C. Li Shen D. Chen Ying
【5】What can we learn from this article?
A. We should do something to save resources. B. Teenagers should make money by themselves.
C. Teenagers should stop using plastic bottles. D. We shouldn’t throw litter in the school yard.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】B
【4】C
【5】A
【解析】短文大意:本文主要介绍了有些学生有一些特别的事情要做,他们在课间休息时在学校操场上收集塑料瓶,放学后把它们卖了。他们参加了资源回收活动,节约资源,美化环境。
【1】根据文章第一句Hang Suning, 16, and her classmates have something special to do every week. 可知,黄肃宁16岁是正确的。故选:C。
【2】根据第二段中间These students from the Second High School Attached to Beijing Normal University take part in a resource (资源) recycling activity. 可知,因为他们正在参加一项资源回收活动。故选:D。
【3】根据倒数第二段With the school’s help, his team has recycled over 20,000 plastic bottles since the beginning of 2009, and raised about 1,000 yuan for classes.可知,20000个塑料瓶1000元,那么1000个塑料瓶价值50元。故选:D。
【4】根据倒数第三段第一句Li Shen set up the team when he saw something that upset him.可知,绿色行动小组是由李申开始组建的。故选:C。
【5】根据本文大意可知,讲述了校园里的资源回收活动,倡导“资源回收”利用。所以我们应该采取措施节约资源。故选:A。
【题目】D
| The Coca Cola Company has an invention—the “PlantBottle”. It is partly made from plants and can be recycled (循环). It shows how businesses can help to deal with the problem of climate (气候) change. |
| Now the UK has a new light bulb that can last 25 years or more. It is green and environment-friendly (环保的), and as bright as the old light bulbs, but it costs£30. |
| Good news for swimmers. Do you want to talk to your friends under the water? Rich Stachowski invented this Water Talky at the age of 10. This invention can amplify (扩大) voices underwater for up to 15 feet. |
| If you sit in a chair for too long or in a bad position (姿势), your back may begin to hurt. Now there is a new chair that can help you avoid that. It was developed by German scientists. It makes noises to tell users when they need to move. |
【1】Which of the following statements is TRUE about the “PlantBottle”?
A. The bottle is completely made of plants. B. It was a product of the Coca Cola Company.
C. It costs much money. D. People can’t recycle it.
【2】The new light bulb .
A. is brighter than the old ones B. isn’t good for the environment
C. can last at least 25 years D. can last less than 25 years
【3】The Water Talky was invented by .
A. German scientists B. a young child C. a UK company D. some swimmers
【4】What will happen if you sit in the chair for too long?
A. Your head will hurt. B. You will be very nervous.
C. The chair will move. D. The chair will warn you to move.
【5】All the four inventions have something to do with .
A. daily life B. the climate C. making money D. the environment