题目内容

【题目】Pan Jiachen is a 15-year-old girl from Beijing. She is the only child of her family. She is happy and confident, but she feels lonely sometimes. "It's not fun, especially when I travel with my parents. How I wish I could have a brother or a sister! " she said.

It could be time for Pan to realize her dream. China has ended its long one-child policy and every couple can have two children now. But what will a kid's life be like if he or she grows up with a sibling(兄弟姐妹) ?

A sibling can stop children from having bad feelings such as loneliness and fear, according to an expert. "Siblings give children something that parents can't give," said the expert. A kid may not feel lonely because there is someone else to play with. They can also talk about different kinds of things and share secrets with each other.

But there are disadvantages too. You need to share things with your sibling, including attention from parents, toys, the bathroom and even the TV. There could be lots of competition, arguments and even fights. Children with siblings need to learn to compromise and control their feelings.

Even the birth order can make a difference. According to a recent research, the birth order decides how parents treat their children. It will then lead to different personalities in children. Parents are usually nervous and strict with their first child. So firstborns are often responsible and thirsty for success. When the couple has a second child, they are more relaxed. So the late-born children are usually funny and creative.

1Which of the following is TRUE about Pan Jiachen?

A. She is 17 years old.

B. She comes from Nanjing.

C. She doesn't like travelling.

D. She wishes that she could have a brother or a sister.

2The third paragraph mainly talks about .

A. China has started its two-child policyB. the advantages of having a sibling

C. the disadvantages of having a siblingD. one kid may feel lonely

3What does the underlined word "compromise" mean in Chinese?

A. 争斗B. 遵守C. 妥协D. 坚持

4Which of the following is the disadvantage of having a brother or a sister?

A. Having a partner to play with.

B. Sharing secrets with each other.

C. Having arguments and even fights.

D. Talking about something with each other.

5From the last paragraph we can know that .

A. parents are usually strict with their first child.

B. the birth order has nothing to do with children's personalities

C. the late-born children are often responsible and thirsty for success

D. the first children are usually funny and creative

【答案】

1D

2B

3C

4C

5A

【解析】

本文通过一个15岁的孩子之口引出了文章的主题,有兄弟姐妹的孩子有优势也有劣势。优点是不再孤独,可以分享;劣势是有竞争,有争吵甚至时打架。而且出生的顺序也决定了孩子的个性特点。

1细节理解题。根据第一段最后一句话How I wish I could have a brother or a sister,可知,我多么希望我能有一个哥哥或姐姐。故选D

2归纳理解题。根据They can also talk about different kinds of things and share secrets with each other. 他们也可以谈论不同种类的事情,互相分享秘密。 可知,第三段主要讲述的是有兄弟姐妹的好处。故选B

3词义猜测题。句子Children with siblings need to learn to compromise and control their feelings. 的意思是:有兄弟姐妹的孩子们要学会妥协和控制感情。因此compromise妥协的意思。故选C

4细节理解题。题干的意思是:以下哪项是有兄弟姐妹的不利条件?根据第四段的句子There could be lots of competition, arguments and even fights.,可知,可能会有很多竞争,争论,甚至打架。可以判断C是对的。故选C

5细节理解题。根据最后一段的It will then lead to different personalities in children. Parents are usually nervous and strict with their first child.这将导致儿童性格的不同。父母通常对他们的第一个孩子很紧张和严格。可知,从最后一段我们可以知道,父母通常对他们的第一个孩子很严格。故选A

词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。常见的猜词法有:(1)利用上下文语境。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。 (2)利用定义或解释性的线索。阅读文章中的有些生词往往在其后会有对该词进行解释说明的短语或句子,利用它们猜词义较容易 (3)利用文章的逻辑关系答题。如并列、对比、因果、转折关系等。这些逻辑关系往往通过一些相应的词或短语表达出来,如but, or, however, so, because等。(4)利用构词法知识答题。熟记一些前缀、后缀所表达的意思,不仅可以扩大词汇量,而且帮助我们猜测词义。第3小题的词义猜测题就是利用第1种解题方法。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Do you often drink bottled drinks? Of course _______ is so cool to get a cold one right out of the fridge, right? But all those plastic bottles use a lot of oil and _______ the environment. Americans buy _______ bottled water than any other nation in the world. In order to make all these bottles, 17 million barrels () of oil _______up. That’s enough oil to keep a million cars going for twelve months.

Many people choose _______ the bottles away after having the bottled drinks. In fact, instead of going out with the trash, plastic bottles can be turned into carpeting for clothing. Remember this: Recycling one plastic bottle _______save enough energy to power a 60-watt light bulb for six hours._______ , for every six water bottles we use, only one is recycled. The rest are sent as garbage ( 垃圾 ). Or, even worse, they end up _______ trash on the land or in rivers and oceans.

So why don’t more people drink water from the kitchen? Some people drink bottled water _______ they think it is better for them, but that’s not true. The chemicals in the bottles themselves may get into the water which can do harm to people.

So next time when you have drinks or water, please ______________ to use a glass at home or carry water in a steel bottle. And if you want to do something more, try to collect plastic bottles and send them for recycling.

1A. thisB. itC. thatD. there

2A. have pollutedB. will polluteC. polluteD. polluted

3A. manyB. muchC. moreD. most

4A. will useB. will be usedC. usedD. was used

5A. collectB. to collectC. throwD. to throw

6A. canB. mayC. mustD. need

7A. LuckyB. LuckilyC. UnluckyD. Unluckily

8A. withB. asC. likeD. for

9A. becauseB. UnlessC. ifD. although

10A. to tryB. tryC. tryingD. tried

【题目】 Teenagers who enjoy listening to the same music often have a common look. Hiphop music. also called hip-hop or rap music. is one of the most popular kinds of music It is a kind of modern dance music with spoken words and a heavy beat (节奏). Typical hip-hop fashions are loose-fitting (宽松)street clothes. The style includes baggy trousers, sweat shirts. hiking boots, baseball caps ( usually worn backward), jackets with sports logos and expensive sports shoes. In the hip- hop style, boys and girls often dress the same.

African-American kids in Detroit and Chicago first made hip-hop fashions trendy(时髦的) more than 20 years ago. They wore baggy street clothes to dance clubs. Then the music lovers from North American and European bands also began dressing like this, Thanks to the popular music videos and movies, hip-hop soon became a fashion all over the world.

Many teens from different countries around the world now wear hip-hop clothing.Seventeen-year old Melanie Borrow, from Manchester, England, said, "The things I care about most in life are my Levi's jeans. In the United States, teens spend a lot of money on hip-hop fashions. David Bowen, 17, from Evanston, Illinois, has five pairs of hiking boots, each costing around $ 100. David said, “They are popular because a lot of hip-hop performers wear them.”

1Hip-hop is a type of .

A. modern dance music with spoken words and a heavy beat

B. modern dance music with spoken words and a light beat

C. old dance music with spoken words and a heavy beat

D. old dance music with spoken words and a light beat

2The underlined word baggy" means " " in Chinese.

A. 紧身的B. 昂贵的C. 廉价的D. 宽松的

3Hip-hop became a fashion around the world through .

A. the same way of dressingB. the loose-fitting clothes

C. the popular music videos and moviesD. North American and European bands

4What do Melanie and David have in common?

A. They both come from Europe.B. They both have expensive jeans and boots.

C. They both love to be in hip-hop styleD. They are both hip hop performers.

5What is the main idea of the passage?

A. Why people like hip-hop style.B. What the hip-hop style is.

C. People all over the world like hip- hop music.D. Teenagers like wearing popular clothes.

【题目】Where is that noise coming from? Not sure? Try living with your eyes closed for a few years.

Blind people are better at locating sounds than people who can see, a new study says, without the benefits of vision the ears seem to work much better

Previous studies have shown that blind people are better than others at reaching out and touching the sources of sounds that are close by. Researchers from the University of Montreal wanted to see if blind people were also better at locating sounds that are far away.

Twenty-three blind people participated in the study. All had been sightless for at least 20 years. Fourteen of them had lost their vision before age 11. The rest went blind after age 16. The experiment also included 10 people who could see but were wearing blind-folds.

In one task, volunteers had to pick the direction of a sound coming from about 3 metres away. When the sound was in front of them or slightly off center in front, both groups performed equally well.

When sounds came from the side or the back, however, the blind group performed much better than the blindfolded group. The participants(参与者)who had been blind since childhood did slightly better than those who lost their sight later.

“Recognizing(认识)the locations of distant sounds can be a matter of life-or-death for blind people,” say the researchers. Crossing the street, for instance, is much harder when you can’t see the cars coming.

Still, the researchers were surprised by how well the blind participants did, especially those who went blind after age 16. In another experiment, the scientists also found that parts of the brain that normally deal with visual(视觉的)information became active in locating sound in the people who were blind by age 11. These brain parts didn’t show sound-location activity in the other group of blind people or in the sighted people. The scientists now want to learn more about the working of brains of “late-onset” (迟发性的)blind people.

1The recent study shows blind people are better at telling ________________.

A. The sources of loud sounds.B. the locations of distant sounds

C. the direction of sharp soundsD. the distance of a sound in front of them

2If people were asked to tell the direction of a sound from the side, who would perform best?

A. Those who are blind.

B. Those who have gone blind since children.

C. Those who went blind at age 16.

D. Those who are blindfolded.

3Which of the following is true according to the passage?

A. Whether to be able to locate the sounds can be of vital(生死攸关的) importance for the blind.

B. All the volunteers in the experiment are sightless.

C. All the participants did equally well when picking sounds from whatever direction.

D. The later people become blind, the better they can perform in telling the direction of sounds.

4What do we know about that parts of brain dealing with visual information are active in locating sounds?

A. This happens in almost all the testers.

B. This only happens in the people who were blind after age 16.

C. It remains nothing new to the scientists any more.

D. It remains a mystery why it is so.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网