题目内容
【题目】Most people graduate from school and then get a job. Everyone wants a job that pays well. How much money can you make? Ask yourself these questions: What can I do? What skills do I have? Also ask yourself: How much education do I have? For most jobs, the higher your education, the higher your earning power.
In the United States, high school graduates make about $18,600 a year. If you do not finish high school, you make only $10,800 a year. You can make $7,800 more each year by staying in high school!
If you stay in school, then you can make more money. A person with a high school degree makes about $18,600 a year. If that person goes to college and gets a bachelor’s degree (学士学位), he can make $42,000. With a master’s degree (硕士学位), he can make about $53,000. If the person gets a PhD (博士学位), he can make almost $79,000 or more a year.
We can learn a very important thing from this information. If you want to work and make more money, get a good education.
【1】The passage mainly talks about ___________.
A. how education and pay are connected
B. high paying jobs
C. jobs for high school students
D. good schools
【2】According to the passage, “earning power” means the ability to ___________ money.
A. save B. spend C. pay D. make
【3】Each year a person with a PhD can make ___________ more than a person who does not finish high school.
A. $37,000 B. $68,200 C. $60,400 D. $26,000
【答案】
【1】 A
【2】 D
【3】 B
【解析】
试题短文大意:这篇短文主要讲述了受教育水平和收入之间的关系,通过列举一些事实告诉我们,受教育水平越高,则收入就越高。
【1】主旨大意题。根据For most jobs, the higher your education, the higher your earning power.及上下文描述,可知这篇短文主要讲述了教育与收入的关系。故选A。
【2】词义猜测题。联系前文How much money can you make? 描述,可知这个短语指的是,挣钱的能力,故选D。
【3】计算分析题。根据If the person gets a PhD (博士学位), he can make almost $79,000 or more a year.及If you do not finish high school, you make only $10,800 a year.计算可知,79 000-10 800="68" 200,故选B。