题目内容
14.One day,after school Bill walked past the shop on the street corner as usual.He stopped to look at the shoes in the window,and he felt sorry for himself.He really wanted to have a new pair for his birthday.He sadly walked away and thought about what to say to his mother.He knew she would give him anything if she could.But he also knew she had little money.He decided not to go home at once,because he looked sad and he didn't want his mother to know about it.So he went to the park and sat on the grass.Then he saw a girl in a wheelchair(轮椅).He found that the girl moved the wheels with her hands.Bill looked at her carefully and was surprised to see that the girl had no feet.He looked down at his own feet."It's much better to be without shoes than without feet,"he thought."It's not right for me to feel so sorry and sad."He went away and smiled,thinking he was luckier in life.
阅读短文,回答下列问题
56.Why did Bill feel sorry for himself?
Because he really wanted a new pair of shoes
57.Bill had a poor family,didn't he?
Yes,he did
58.Why didn't Bill go home at once?
He didn't want his mother to know that he was unhappy
59.Who did Bill see in the park?
A girl in a wheelchair
60.What did Bill think at last?
He thought he was luckier in life.
分析 本文说的是一个小伙子比尔的故事.他因为家里很穷,过生日也买不起一双新鞋,于是觉得很伤心.但为了不让妈妈知道此事,他决定到公园走走.在公园中,他看到一个姑娘坐在轮椅上,于是想:没有鞋比没有脚好多了.于是他心情高兴起来.觉得自己还是比较幸运的.
解答 56.Because he really wanted a new pair of shoes.细节理解题.考查为什么比尔垂头丧气.根据文中"He stopped to look at the shoes in the window,and he felt sorry for himself"和"He really wanted to have a new pair for his birthday"所说,他垂头丧气,因为他很想买一双新鞋来过生日.言外之意,他买不起.feel sorry for oneself垂头丧气; 戚戚自伤; 感到倒霉而愤愤不平.故答案是Because he really wanted a new pair of shoes.
57.Yes,he did.细节理解题.考查比尔的家庭是否很贫穷.根据文中"But he also knew she had little money"所说,她(妈妈)没有多少钱.可知其家庭困难.故答案是Yes,he did.
58.He didn't want his mother to know that he was unhappy.细节理解题.考查比尔为什么没有立刻回家.根据文中"He decided not to go home at once,because he looked sad and he didn't want his mother to know about it"所说,他决定不马上回家,因为他看起来很伤心,而他不想让妈妈知道此事(他伤心).故答案是He didn't want his mother to know that he was unhappy.
59.A girl in a wheelchair.细节理解题.考查比尔在公园中看到了什么人.根据文中"Then he saw a girl in a wheelchair"所说,他看到一个女孩坐在轮椅上.故答案是A girl in a wheelchair.
60.He though he was luckier in life.细节理解题.考查比尔最终是怎么想的.根据文中"‘It's much better to be without shoes than without feet,'he thought"和"‘It's not right for me to feel so sorry and sad'"所说,他想:"没有鞋子比没有脚好多了;我觉得难过是不对的.再根据文中"He went away and smiled,thinking he was luckier in life"所说,他觉得自己在生活中还是比较幸运的.故答案是He though he was luckier in life.
点评 首先要掌握短文的意思,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案
| A. | play; do | B. | playing; doing | C. | playing; do | D. | play; doing |
---Sorry,I thought you could follow me.( )
| A. | sadly | B. | quickly | C. | loudly | D. | slowly |
| A. | with; for | B. | with; to | C. | for; to | D. | for; for |
-I bought it last Sunday.( )
| A. | buy | B. | bought | C. | have | D. | had |