题目内容

【题目】 Kids learn to count on their fingers, because they’re so, well, handy! And it makes sense ----most number systems originally developed as people counted using their fingers.

The counting system of native Greenlanders not only uses all ten fingers, but all ten toes as well! Here’s how it works. The Greenlandic word for the number seven translates as, “second hand, two.” That means you count five on the first hand and add two from the second, to make seven. After you run out of fingers, go for the toes. Thirteen translates as “first foot, three”. That means you add ten fingers plus three toes.

The counting system we use has a base of ten. Larger numbers are simply multiples of ten. For example, ten tens make one hundred. We’re so used to our base ten system that it may seem like the only possibility. But the Greenlandic number system has a base of twenty, and other have a base of five. Of all the number systems ever invented, five, ten, and twenty are the most common bases.

It’s no coincidence (巧合) that these bases match the number of fingers on one hand, or two hands, or all of our fingers and toes. The connection between fingers and counting is so close that several languages have just one word means both “hand” and the number five. Even in English, the word digit describes either a number or a finger. So if anyone teases(取笑) you for counting on your fingers, just tell them you find your digits quite handy!

1Kids learn to count on their fingers because they’re ________.

A.originalB.handyC.interestingD.difficult

2The native Greenlanders may use ________ if their fingers are not enough for counting.

A.toesB.stonesC.armsD.nothing else

3Which number translates as “second foot, one”? ________.

A.6B.11C.16D.21

4The writer mentioned all the following number systems except _______.

A.a base of 2.B.a base of 5C.a base of 10D.a base of 20

5What can we infer from the passage? ________

A.Greenlanders are much cleverer than others..

B.The connection between fingers and counting is a coincidence.

C.Digit means five and finger in English.

D.People with the number system of Base 5 probably used one hand to count in the past.

6What’s the best title for the passage? ________.

A.The magic of numbers

B.What can we learn from Greenlandrs’ way of counting?

C.It’s convenient to count using fingers

D.The fun of kids’ fingers

【答案】

1B

2A

3C

4A

5D

6B

【解析】

这篇短文主要介绍了孩子们用手指数数的道理。大多数数字系统最初是在人们用手指数数的时候发展起来的,作者以格林兰人的数数方法为例给我们做了讲解。

1细节理解题。根据Kids learn to count on their fingers, because they’re so, well, handy可知用手指数数非常方便,故选B

2细节理解题。根据After you run out of fingers, go for the toes.可知手指用完,用脚趾,故选A

3推理判断题。根据The Greenlandic word for the number seven translates as, “second hand, two.” That means you count five on the first hand and add two from the second, to make seven. After you run out of fingers, go for the toes. Thirteen translates as “first foot, three”. That means you add ten fingers plus three toes.可知当手指用完,用脚趾,“first foot, three”意为十个手指加三个脚趾,由此推断“second foot, one”意为十个手指加第一只脚的脚趾,再加第二只脚的一个脚趾,所以为数字16,故选C

4细节理解题。根据Of all the number systems ever invented, five, ten, and twenty are the most common bases.可知没有提及二进制,故选A

5推理判断题。根据第二段介绍格林兰人怎么用计数及后文But the Greenlandic number system has a base of twenty可知他们的二十进制使用两只手的手指,两只脚的脚趾数数,由此推断五进制则是使用一只手的手指数数,故选D

6标题归纳题。根据短文主要以格林兰人的数数方法为例给我们做讲解,说明大多数数字系统最初是在人们用手指数数的时候发展起来,孩子们数数用手指是有道理的。故答案为B。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Katy Ross is an eighteen-year-old girl in Nepal(尼泊尔)— a small country north of India. Katy left school 8 months ago and she will go to university soon. She loves travelling and decides to visit Asia(亚洲)before she goes to university.

Katy is living with a family in the capital(首都)of Nepal. She has learnt a lot about the country since she arrived 4 months ago. The family has two children but many uncles and cousins live with them in their big house. They have taken Katy to many parties.

Katy teaches for four hours a day at a small school. All the classes are in English and the students have spoken English since the age of six. The older children speak English very well. Katy has taught writing, grammar(语法)and art, all in English. She enjoys art most. And she thinks the children like the lessons best, too.

Katy doesn’t have much time to see Nepal, but soon she will stop teaching and travel around Nepal with a friend. “After that,” Katy says,” we will visit more countries in Asia. We’re not sure which ones yet.”

1Why is Katy in Nepal?

A.She is studying there.B.She wants to take some pictures there.

C.She wants to learn more about the country.

2Which of the following is TRUE about the family Katy is living with?

A.There are three people in their house.B.They are friendly.

C.They are never taken Katy to the parties.

3How long has Katy been in Nepal?

A.Eight months.B.Six months.C.Four months.

4When did the children begin to speak English?

A.When they are 5 years old.B.When they are 6 years old.

C.When they are 7 years old.

5According to the passage, Katy _______.

A.likes travelling very much

B.doesn’t want to live with a family

C.will go back to school after she leaves Nepal

【题目】 I used to have_____ interesting and smart friend Lucy. But I refused _____ with her because she was always complaining! For years, I fought against my feelings, because I really like and admire her, but I have found I just can't be her friend. Her world is______ of "buts. For example, the trip was nice, but the drive was _____ long. I didn't realize ____ her complaints were silently changing me.

Months ago, my best friend May was listening to me complaining about Lucy ______she got really angry. "Either break up with her, or leave me alone." She shouted ____me, "I'm tired of listening to your complaining." Her honesty _____ me, and I began to keep myself away from Lucy. _____ , I did forget her.

Now I try to remain happy and positive about life, and find friends of the same. There's been scientific research showing that people _____ find reasons to be thankful for their lives are actually happier, and I believe that is true. Endless complaining seems to control your life if you let it ____ into your brain. And too much complaining will actually make your life ____.

Some people take "gratitude walks" every day, where they think about ______lives in a positive way. By _____ a grateful attitude, you can be turned away from what's troubling you, and toward what makes you happy. Then you ___have a beautiful life.

1A./B.aC.anD.the

2A.playB.to playC.playingD.plays

3A.full B.fillC.fullyD.filled

4A.muchB.evenC.stillD.too

5A.whichB.whatC.thatD.how

6A.ifB.afterC.unlessD.until

7A.withB.atC.onD.in

8A.surpriseB.surprisesC.surprisedD.was surprising

9A.lateB.laterC.latelyD.latest

10A.whenB.whyC.whoD.which

11A.to comeB.comesC.comeD.coming

12A.badlyB.worseC.worstD.the worst

13A.theyB.theirsC.theirD.themselves

14A.developB.developsC.to developD.developing

15A.canB.mustC.shouldD.have to

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网