题目内容

【题目】 Confucius (孔子) is the greatest teacher in Chinese history. He was born _____ September 28, 551 BC (公元前) in the Kingdom of Lu, in today’s Shandong Province. _____ he was young, he and his mother had a hard life. At the age of fifteen, he began _____ music, and he did well in it. Then he went on learning _____ subjects. When he was thirty, he became a teacher. He started his own school. He believed ______ should have a chance to get education whether they were rich or poor. He had about 3,000 students ______ many of them became famous. Chinese see Confucius as the greatest thinker and also the ______ teacher. His most important ideas are kindness and good manners. He said young people should ______ of the old. People should stop thinking of ______ and work for others. His ideas are around in ______ everyday life. Today people can still hear them, and they go far into east and south Asia.

1A.onB.inC.atD.for

2A.IfB.ThoughC.BecauseD.When

3A.to learnB.learnsC.learnD.learned

4A.anotherB.otherC.othersD.the other

5A.nobodyB.someoneC.everyoneD.none

6A.soB.andC.orD.but

7A.greatestB.newestC.biggestD.largest

8A.look afterB.take careC.care forD.look out

9A.themB.theyC.themselvesD.theirs

10A.parents’B.children’sC.students’D.people’s

【答案】

1A

2D

3A

4B

5C

6B

7A

8B

9C

10D

【解析】

本文主要介绍了孔子。孔子是中国历史上最伟大的教育家。他于公元前551928日出生于今天的山东省鲁国。他认为每个人都应该有机会接受教育,不管他们是富人还是穷人。中国人认为孔子是最伟大的思想家,也是最伟大的教育家。他最重要的思想是善良和礼貌。他的思想在人们的日常生活中随处可见。

1句意:他于公元前551928日出生于今天的山东省鲁国。考查介词。A. on“在具体的某一天”或“(在具体的某一天的)早上、中午、晚上”等使用介词onB. in 在某年//季节/在某世纪/在某年代或特定世纪某年代/在早上、下午、晚上等使用介词inC. at“某一具体时刻(即几点几分时)”或表示“在中午、在夜晚、在周末”时或很短的时间,使用介词;D. for做某事做了多长时间使用介词for。本句时间是928日,可知使用介词on;故选A

2句意:当他年轻时,他和他母亲过着艰苦的生活。考查连词辩词。A. If如果,引导条件状语从句;B. Though虽然,尽管,引导让步状语从句;C. Because因为,引导原因状语从句;D. When时候,引导时间状语从句。根据句意可知前句表示时间,可知填When;选D

3句意:15岁时,他开始学习音乐,而且他在音乐方面做得很好。考查动词短语。begin to do sth.:开始做某事;结合句意可知填to learn;选A

4句意:然后他继续学习其他科目。考查不定代词。A. another又一个,再一个(指三者及以上),修饰可数名词单数,泛指,形容词或代词;B. other其他的,形容词,修饰可数名词复数,泛指;C. others其他的,代词,泛指;D. the other(两个中)另一个,代词;其他的,特指,形容词。本词修饰名词复数,可知填形容词,意思是“除音乐外的任何学科”,泛指,可知填other;选B

5句意:他相信每个人都应该有机会接受教育,不管他们是富人还是穷人。考查不定代词。A. nobody没人;B. someone某人,一般用于肯定句;C. everyone所有人,每个人,大家;D. none没有人,没有物。根据下文“不管他们是富人还是穷人”可知是“每个人都应该有机会接受教育”;根据句意可知选C

6句意:他有大约3000名学生,其中许多人很著名。考查并列连词。A. so因此,表示因果关系,后面的句子表示结果;B. and但是,而且,表示并列和顺承关系;C. or或者,表示选择关系;D. but但是,表示转折关系。根据句意可知前后句是并列关系,可知填and;选B

7句意:中国人认为孔子是最伟大的思想家,也是最伟大的教育家。考查形容词辨析。A. greatest最伟大的;B. newest最新的;C. biggest最大的;D. largest最大的。根据上文“孔子是最伟大的思想家”和“also”可知“也是最伟大的教育家。”故填greatest;选A

8句意:他说年轻人应该照顾老人。考查动词短语。A. look after照看,照顾;B. take care当心,小心;C. care for关心,照顾;D. look out当心,小心,向外看。短语take care of:照顾;结合句意可知填选B

9句意:人们应该不要想着自己,为他人服务。考查代词。A. them他们,宾格;B. they他们,主格;C. themselves他们自己,反身代词;D. theirs他们的,名词性的物主代词。根据下文“为他人服务”可知“人们应该不要想着自己”;结合句意可知选C

10句意:他的思想在人们的日常生活中随处可见。考查名词所有格。A. parents’父母的;B. childrens儿童的;C. students’学生的;D. peoples人们的。根据句意可知填people’s;选D

完形填空集阅读理解、语法、词法、句法于一体,考查语言的综合运用能力,是难度最大的题目。解题的方法要带着空,通读文章,搞清事件发生的背景;再读全文,搞清短文内容;最后根据句意,联系上下文确定每个空的正确答案。它的主要题型有(1)考查词义辨析:名词辨析,形容词副词辨析,冠词辨析,介词连词辨析等;(2)考查句子时态,语态,要根据语境,选择正确的时态和语态的选项;(3)考查从句(宾语从句,定语从句,主语从句等);(4)根据固定句型或短语结合语境选择正确的选项。本题主要考查单词或短语辨析,做此类型题时,要知道每一个词的意义,然后结合上下文背景语境,选择适合语境的选项。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 In our kitchen, there's a wooden table and three chairs. The chair for my dad is always ____.Thanksgiving Day is coming. How can I be thankful without my dad? Every night I go to sleep, whispering, "Maybe tomorrow, maybe tomorrow."

That morning, the smell of coffee__________ me. I run into the kitchen. There he is. Dad lifts me onto his shoulders. "How's my boy? You've got so big that I can _____ lift you up anymore."

Mum says she's going to make an apple pie for dad's homecoming dinner. "Go to the shelf and get that jar of apples for me, please, Jimmy." That's the ___ jar of apples on shelf.

Every time I passed the shelf, I looked at the jar, ______for dad to come home earlier. My mouth waters just at the word apple.

I take the jar from the shelf and run to my dad and mum, so _____ to be with them. But then I stumble and _______. When I put out my hand to steady(稳住)myself, the jar drops through my ______. It is broken, and bits of apple fly everywhere.

Then I hear my mum's steps and _____ "Are you hurt?" She checks me for cuts. That's the last jar we've been saving to welcome dad home with weeks of no dessert. I want her to shout at me, but all she said was "Don't worry. I am going to make my Mama Sugar Pie _____ apple."

1A.brokenB.emptyC.seatedD.big

2A.wakesB.supportsC.killsD.drives

3A.easilyB.seldomC.alwaysD.hardly

4A.firstB.lastC.bestD.biggest

5A.lookingB.thankingC.hopingD.planning

6A.boredB.surprisedC.excitedD.tired

7A.fall overB.run awayC.jump upD.set off

8A.fingersB.shouldersC.chairsD.shelves

9A.theoryB.opinionC.voiceD.answer

10A.withB.aroundC.besidesD.without

【题目】 Last year I studied in Grade Eight in a junior middle school. I got sick and missed a few days classes. When I returned, I was greeted with two compositions, lots of homework about math, English and history, plus several tests. Although I went home from school that day very late, tired as a dog, I had to stay up really late to finish them all.

(A) You can only imagine my shock when I learned that I had passed the test! I have never in my whole life been so happy to see my grade, a C.

(B) As it turned out, I didnt know the most of the questions. I was just about to give in when my pencil accidentally fell and broke. Standing by the blackboard sharpening my pencil, I looked down and there in full view lay the answer sheet for the test! What good fortune! I can kiss good-bye to all my worries of failing the test! My heart started beating, and my brain whispered(spoke very quietly),Yes! Read over the answers quickly! This was quickly followed by another voice, No! Youll get caught! My mind turning back and forth, Yes! No! Yes! No! . . . This went on for ten of the longest seconds in my entire life.

(C) The next day when I walked into the classroom, my great joy of having been an honest soul changed into a wave of doom as I saw my test paper lying face down on my desk. I knew what awaited me. I stared at it a few seconds before I got up the nerve to turn it over.

(D) The next day at school, I got a rude awakening: Id totally forgotten to prepare for the test on Du Fu, one of the famous poets in Dang Dynasty, which Id take over my lunch hour! Worse still, I had missed the in-class discussion and all the notes. When lunch came, I went to the classroom to face my certain doom, a terrible event that I cannot avoid. All I could do was try to guess on the questions I didnt know.

(E) Finally,I decided to finish the test on my own, without cheating at last! I was satisfied with my decision but pretty certain I had failed the test.

My mom says the victories that take the most courage are won within. Now I know exactly what she means. Now not only can my conscience(the part of my mind that tells me whether my actions are right or wrong) rest easy, but I dont have to worry about getting caught and meeting a sad ending like Du Fu .

根据材料内容,给标有字母序号的五个段落排序,使文章意思通顺,内容完整。

1________

2________

3________

4________

5________

【题目】阅读短文,并按要求完成下面的小题。

With the development of the television and the Internet, many people have changed their hobbies and the way they enjoy their spare time. Because of the television and the Internet, many people spend less time reading, the aim of this article is to give reasons why people should read just for pleasure. The reasons that I give you are quite simple: to improve your knowledge, to have more fun, to make your imagination fly, to find new ways to express your ideas, and to have a better understanding of life.

Firstly, you can improve your knowledge when you read. There are all kinds of good books to choose from. People who read more usually have a better idea at life than those who do not read often.

Secondly, you can have fun and increase your imagination by reading books. Children have very good imagination, so parents need to read lots of stories that feed their imagination. Adults should try to develop their imagination by reading books that make them think amazing things.

Finally, no matter how old you are, it can help you have a better understanding of life and express your ideas to others in a simple and correct way.

So I suggest that you read more. I know that many of us like to play on the Internet when we are free, but we could also not forget to read books. Try to choose good books at the beginning, and then I’m sure that you will never stop reading.

1完成句子:

The aim of this passage is to give reasons why people should read_____________________.

2What would people who read more have according to this passage?

________________________________________

3简略回答问题:How can parents feed their children’s imagination?

________________________________________

4找出并写出第二段的主题句:

________________________________________

5将文中画线句子译成汉语:

________________________________________

【题目】 Would you like to live in a city where buildings turn the lights off for you, and self-driving cars will find the nearest parking space themselves? Although it might sound a little far from you, living in a “smart” city like this could happen sooner than you think.

Great changes have taken place in towns that we have lived in for centuries, while completely new cities are being built. One such place is the city of Songdo. Every home there will have a telepresence system(远程遥控系统)allowing users to control the heating and locks, take part in video meetings, and receive education, health care and government services. Around the city, escalators(自动扶梯) will only move when someone is on them, and offices and schools will all be connected to the system.

The great mind behind Songdo is from the company Cisco. Actually, technology companies around the world such as IBM, Siemens and Microsoft are already in the business.

About 75% of the world’s population will live in cities by 2050, so cities will need to be more modern to deal with the coming problems. “Making cities smarter is one way out, and I think this will in turn make cities greener,” said Dan Hill, the head of a research company.

阅读短文,根据英文释义及首字母提示拼写单词。

1c_______________: one hundred years

2a_______________: to agree to do something

3阅读短文,进行同义句转换,每空一词。

Actually, technology companies around the world such as IBM.

______________ ______________, technology companies around the world such as IBM.

根据短文内容回答问题。

4What will every home in the city of Songdo have?

5How many technology companies around the world are already in the business of smart cities?

6What is Dan Hill?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网