题目内容

【题目】 Double Ninth Festival in China is celebrated on the ninth day of the ninth month of the Chinese lunar calendar(农历)every year. And it is also known as Chongyang Festival.

Traditionally, it's a time when the family get together to climb hills, drink chrysanthemum wines(菊花酒), eat Chongyang cakes, and wear cornels(茱萸). However, those activities are only one part of the story. The day is also seen as a chance to care for the elderly.

Once upon a time, on a river bank lived a farmer called Aniu with his blind mother. Aniu wanted to cure(治愈)his mother's eyes. One night, he dreamed of a beautiful girl, who told him to find white chrysanthemum in the west. She said the flower would come out on the ninth day of the ninth month and could cure his mother's eyes. He followed his dream, found the flower and planted it in his yard. On the ninth day of the ninth month, the flowers came out. His mother could see things again.

The story is very beautiful and now the festival is still popular among Chinese. The old traditions are meaningful to people's health. Mountain climbing encourages people to exercise, while chrysanthemum wines are good for the eyes, liver(肝脏)and brain. Cornel, with its special smell, can stop people from catching a cold. The day also reminds all people to take care of the elderly.

Nowadays, the festival has also developed some new meanings. It's the time for young adults to have a family outing with their elder parents on this day.

1From the passage, people usually ________ on Chongyang Festival.

A.eat birthday cakeB.drink chrysanthemum tea

C.wear cornelsD.plant trees

2According to the passage, which of the following is TRUE?

A.Chongyang Festival is celebrated on the same day every year.

B.It's a tradition to take care of the elderly on Chongyang Festival.

C.Aniu asked the girl in his dream to cure his mother's eyes.

D.Chongyang Festival is no longer popular with Chinese people.

3You may read the passage in ________.

A.an adB.a menuC.a magazineD.a notice

4What's the passage mainly about?

A.The traditional food of Chongyang Festival.B.The story behind Chongyang Festival.

C.The development of Chongyang Festival.D.The advantages of Chongyang Festival.

【答案】

1C

2B

3C

4C

【解析】

本文是说明文。短文介绍了中国人在重阳节关爱老人的传统,人们在这一天的风俗,关于重阳节的演变。

1细节理解题。根据第一段“Traditionally, it's a time when the family get together to climb hills, drink chrysanthemum wines, eat Chongyang cakes, and wear cornels.”人们在重阳节登山,饮菊花酒、吃重阳糕和插茱萸,故选C

2细节理解题。根据第一段首句可知重阳节在每年中国农历九月九日,它在阳历中是不固定的,所以A项不对;第二段最后一句“The day is also seen as a chance to care for the elderly.”可知,人们在重阳节还有关爱老人的机会,B正确;从第三段“She said the flower would come out on the ninth day of the ninth month and could cure his mother's eyes.”可知,阿牛在梦中遇到的女孩告诉他治愈母亲眼睛的办法,C的叙述不对;根据第四段首句“The story is very beautiful and now the festival is still popular among Chinese.”可知,现在重阳节在中国仍然流行,D不对。故选B

3推理判断题。题干:你可能在________看到这篇短文。an ad广告;a menu菜单;a magazine杂志;a notice通知。根据短文内容主要介绍了重阳节的风俗和故事来由,它可能在杂志上读到。故选C

4主旨大意题。短文从中国的重阳节,人们的传统活动开始,介绍了重阳节的起源和发展历程。故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】Snow Tire(轮胎)

Do you love it when it snows? Most kids do! However, drivers might not be as excited as kids___________ it is difficult to drive on snowy days. There is one thing that can help a lot -a snow tire." So what's ___________ about it?

Common tires are not the same as snow tires. They’re made to run ___________ in different conditions, but not in terrible winter conditions. Snow tires are made especially ___________ use in very cold temperatures and icy or snowy conditions. They’re made with a greater percentage of natural rubber( 橡胶) and silica( 二氧化硅). When it gets really cold, snow tires won't get as_________as common tires. The softness_________them to keep better grip(抓地力)in cold or bad weather.

Skidding(打滑)is more likely to happen on snowy days. When it happens, a car may slide on the wet roads and be out of _________. It can be very dangerous. Most snowtires have more small-tread areas. These small-tread areas___________ grip on snow. And they help water keep away from the tire more easily in wet conditions. This causes less_________ of skidding. In fact, snow tires have many special features.______________ will make it safer to drive in icy or snowy conditions.

Besides, in many areas, when it snows, highway workers also often put salt or sand on the roads to help stop cars from skidding.

1A.ifB.becauseC.butD.so

2A.commonB.expensiveC.specialD.cheap

3A.wellB.badlyC.fastD.slowly

4A.inB.ofC.withD.for

5A.easyB.hardC.strongD.weak

6A.allowsB.advisesC.teachesD.likes

7A.actionB.breathC.controlD.danger

8A.stopB.increaseC.refuseD.get

9A.funB.areaC.workD.risk

10A.ItB.TheyC.OneD.Those

【题目】根据下面短文内容,在短文的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。

Early birds can do more things better by making good use of their mornings and get prepared for all the plans and tasks in the morning. Some people not only have a healthy morning habits, but 1 know how to plan their evening time right. These people all have good evening habits, so here are three 2 that can help plan a better tomorrow.

Enjoy reading

Successful people stick to reading after a day's work. They all know the importance of improving 3 by reading in order to be better. Reading will bring you knowledge and happiness, and it can help you lower stress and relax you before going to bed. It also 4 you get a good sleep and make you feel good about yourself to do everything better tomorrow.

Stop using electronic devices(电子设备)

At the end of each working day, the most important thing is to 5 yourself away from things like mobile phones and computers. You shouldn't use them before going to bed. Instead, leave some time for yourself to do something you love. Listen to music, read a book and spend time with your family. Maybe you will find 6 you are successful or not, your family are always there for you.

Plan first

Having good plans can be really helpful. You'd better make a plan of what you need to do tomorrow. It is really difficult to remember all the things you need to do. That is why it's 7 to plan first. Successful people know the importance of a well-planned day and they think they can never afford(承担得起)to waste their 8.

【题目】 Old George bought the black gloves for just $35 ten years ago. They were made of lamb skin (羊羔皮), soft and warm and very strong. Until then, he had worn cheaper man-made material. Those gloves never lasted longer than three years. He first decided to buy the expensive gloves, because they would make him feel nice in front of others.

George never let a drop of water or rain touch his expensive gloves, so they looked new. Losing this favourite thing was almost like losing a child to him.

Bad luck! George lost his expensive gloves on New Year’s Day

Back home, George was at a loss. In deep winter, he could not do without a pair of gloves. If he bought cheap ones again, he would have to replace (更换) them very soon. If he bought a new leather (皮革的) pair, it would cost $50 now. He was upset that people no longer returned things they found on the road.

After the holiday, poor George decided to buy another leather pair. Before taking the subway, he went into Value Mart (特价市场) again to see if his gloves had been returned to the Lost and Found Office.

What colour are they?the woman in the office asked again.

Black,he gave the same answer. She looked into her drawer (抽屉) and took out a pair of men’s leather gloves.Are they?

Yes! Those are mine!George explained, with great joy in his eyes.

1When did George buy the leather gloves?

A.On New Year’s Day.B.Ten years ago.

C.Before the holiday.D.In the winter.

2Why did George decide to buy the expensive gloves?

A.Because they were black.

B.Because they had a long history.

C.Because they were much cheaper.

D.Because they made him feel good before others.

3Why did the leather gloves look new after years?

A.George washed them with water.

B.George took very good care of them.

C.They were expensive.

D.They were soft and warm.

4What does the underlined phrase at a loss mean in the article?

A.Upset.B.Nice.C.Thankful.D.Happy.

5Which of the following is true about George?

A.He was a very rich man.

B.He never bought cheap gloves.

C.He had not expected to get his gloves back.

D.He believed somebody would return the gloves to him.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网