题目内容
【题目】Bblythe was doing a school project on children’s rights. She decided to surf the Internet for some information. Here is what she has found.
The United Nations lists the rights of children. Most countries agree with all of them, but some countries don’t. The following are some of the most important rights of children:
Children have the right to be properly fed, clothed and looked after by their family. If their family cannot do so, the government should take responsibility.
Children have the right to get education, development and medical care, which should be provided by the government.
Children mustn’t be tortured by their parents or others. They have had self-respect(自尊心).
Children have the right to expect the government to protect them from all kinds of hurt and neglect(疏忽).
No child under fifteen should be made to fight as a solider.
Children have the right to be protected from being made to work too hard to make money for other people.
In some countries children don’t have these rights. Many young children are made to work long hours in factories and on farms. In some countries there are so few schools that only rich children can get education. There aren’t enough doctors or nurses to help children when they’re sick, either.
The rights of children are the rights people think children should have. They’re not always the rights children really have.
根据材料内容选择最佳答案。
【1】Bblythe found the information about children’s right from______.
A. library books B. magazines C. newspapers D. the Internet
【2】According to the passage, which shouldn’t be provided by the government completely?
A. Clothes. B. Development. C. Education. D. Medical care.
【3】What does the underlined word “tortured” mean?
A. 尊重 B. 虐待 C. 支持 D. 残害
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. All countries agree with the rights of the children listed by the UN.
B. The government should feed a child if his family can’t do so.
C. Children can be tortured by their parents, but not any others.
D. Children can be made to work hard to make money for others.
【5】What does the passage mainly talk about?
A. Bblythe’s idea on children’s rights.
B. The rights which children really have.
C. Some children’s rights listed by the UN.
D. The rights which children in most countries have.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【4】B
【5】C
【解析】本文是一篇说明文。本文列出了联合国规定的儿童的权利,这些权利被大多数国家认可,但是一些国家并不认同。儿童的权利并不是儿童真正拥有,而是人们认为他们应该享有的权利。
【1】考查细节理解,文中有提示“surf the Internet for some information”,故选D。
【2】考查细节理解,文中有提示“be properly fed, clothed and looked after by their family”,说明A项应由家庭负责供给,故选A。
【3】考查词义猜测,根据后文提示“They have had self-respect”可知孩子们不能被虐待,而是要保护他们的自尊心,而“残害”一词太严重了,已经超出了“自尊心”的范畴。故选B。
【4】考查文意理解,根据语境意思,由儿童的权利“If their family cannot do so, the government should take responsibility.”可知,只有B选项符合原文意思。
【5】考查主旨归纳。本文主要阐明联合国规定的儿童的权利,故选C。