题目内容

【题目】The Chongyang Festival is a traditional Chinese festival. It is celebrated on the ninth day of the ninth lunar(阴历) month. It's also called the Double Ninth Festival.

The festival started as early as the Warring States Period (475-221BC). It has a history of more than 1, 700 years. Among the numbers from zero to nine, nine is the highest odd number(奇数). People believe that two "ninths" meeting together stand for a long life. So it is a special holiday for Chinese people to show love and respect for their elders. They hold many kinds of activities in honor of old people to wish them good health and a long life.

The festival comes during the golden time of fall. On the day, people traditionally drink Chrysanthemum(菊花)wine, eat Double-Ninth Cakes and climb mountains. They also carry a kind of plant, its name is dogwood, People in ancient times believed that the plant could drive away evil(邪恶的) spirits and prevent them from catching an illness in winter.

Answer the questions according to the passage.

1When is the Double ninth Festival?

2Does the Double Ninth Festival have a history of 1, 700 years?

3What do two "ninths" meeting together stand for?

4Who do people celebrate the Double Ninth Festival for?

5What do people traditionally drink and eat on the festival?

【答案】

1It's on the ninth day of the lunar month. On the ninth day of the lunar month

2No, it doesn’t.

3Two "ninths" meeting together stand for a long life. /A long life. /They stand for a long life.

4They celebrate the festival( to show love and respect) for their elders / For)their elders.

5They traditionally drink chrysanthemum wine and eat Double-Ninth Cakes/Chrysanthemum wine and Double-Ninth Cakes.

【解析】

本文介绍的是中国的传统节日——重阳节。文中介绍了重阳节的时间、历史起源、为什么叫重阳节以及人们怎样庆祝重阳节。

1根据文章第二句:It is celebrated on the ninth day of the ninth lunar(阴历) month.知答案是It's on the ninth day of the lunar month. On the ninth day of the lunar month。

2根据文中It has a history of more than 1, 700 years可知重阳节有着1700多年的历史,并不是1700年,故答案为No, it doesn’t.。

3根据文章第二段第四句:People believe that two "ninths" meeting together stand for a long life.人们相信两个九在一起代表着长寿。故答案是Two "ninths" meeting together stand for a long life. /A long life. /They stand for a long life.

4根据文中句子:So it is a special holiday for Chinese people to show love and respect for their elders.对于中国人来说它是一个对他们的长者表达爱和尊重的特殊的节日。故答案是They celebrate the festival( to show love and respect) for their elders / (For)their elders.

5根据第三段第二句:On the day, people traditionally drink Chrysanthemum(菊花)wine, eat Double-Ninth Cakes and climb mountains.知答案是:They traditionally drink chrysanthemum wine and eat Double-Ninth Cakes/Chrysanthemum wine and Double-Ninth Cakes.

练习册系列答案
相关题目

【题目】(题文)There are hundreds of funny and strange expressions in the English language. A lot of them include country names or nationalities. Take these examples:

The Dutch(丹麦人)are the target of most English expressions about nationalities. Why are there so many jokes about the Dutch in English? And what do these expressions mean? In the 17th and early 18th centuries, there were three wars between the British and the Dutch, and Dutch became a bad word. So double Dutch means something that has no meaning or is impossible to understand. A Dutch uncle is someone who gives much stronger advice than they need to. There are later expressions, which are funnier and kinder, like to go Dutch, which is nowadays a popular expression. It means to pay for your part of a bill. This often happens when a group of friends have a meal together, and each person pays for the food they ate. I’m a Dutchman is another commonly used expression. This means not being able to believe something.

An expression with a similar meaning to double Dutch is it’s all Greek to me, which means I don’t understand. The expression was made famous in Shakespeare’s play Julius Caesar although the expression is actually hundreds of years older.

If you take French leave, you are not present or leave somewhere without permission. For example, you could take French leave from a classroom or the place where you work. This expression is from the 18th century when French people left parties without saying goodbye to the host or hostess.

There are Chinese whispers, which mean confused(令人困惑的)messages. This describes the fact that a message can often change as it is passed from person to person. This expression comes from the First World War when foreigners were often confused by Chinese language.

Many people find English expressions confusing, but now that you know about some of them, you can easily have fun finding out many more funny English expressions.

1】(小题1Are there many jokes about the Dutch in English?

2】(小题2When did Dutch become a bad word?

3】(小题3What does “French leave” mean?

4】(小题4Which three expressions mentioned above have similar meanings?

5】(小题5What do the funny and strange expressions in the passage have in common?

【题目】阅读下面短文,根据短文内容,从下面方框中的A-E选项中,选择适当的选项补全短文

(2016·宜宾中考)The Boy and the Drum

There was once a poor woman with only one son.One day, she asked her son if there was anything he wanted.1The mother left for the market, feeling very sad, because she did not have enough money to buy a drum.

On the way home, she found a piece of wood and gave it to her son to play with.Later that day, the boy went outside to play.Along the road, he saw an old woman crying.The old woman was trying to start a fire to cook some food, but she didn't have any wood.2The old woman gave him a piece of bread she had made.

Then, further down the road,the boy met a pot maker's wife and her crying child.The boy asked her what was wrong.3The boy gave the woman the piece of bread, and she gave him a pot.The boy walked on.

Before long, he saw a husband and wife arguing.He asked them why they were arguing.They said, “We have broken our pot and have nothing to clean our clothes in.”The boy gave his pot to them, and they gave the boy a new coat.

Next,the boy saw a man who had no shirt.The man said he had been robbed on his way home.The robbers had taken his money, and his shirt.4The man was so happy, he gave the boy his horse.

5There were musicians,the bridegroom(新郎), and his family.Everyone looked sad.The bridegroom's father said,“We are waiting for a horse.If it doesn’t come soon,we will be late for the wedding.”The boy gave them his new horse.The group asked the boy what they could give him, and he replied,“A drum.”So, the musicians gave him their drum.The boy ran home to tell his mother how he had a last gotten the drum he had wanted.

A.Finally,on his way home,the boy met a huge group of people going to a wedding(婚礼).

B.The boy gave the man his new shirt.

C.The woman said she had no food to give to her hungry child.

D.Hearing this,the boy gave her his piece of wood

E.The boy said he wanted a drum

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网