题目内容
【题目】 When I was 11 years old, I traveled to Peru. I went on more than just a vacation. I was visiting my native country.
I was born in Peru, but I was adopted (领养) by an American family and grew up in the United States.
While in Peru, I wanted to know what my life could have been like if I had not been adopted. I visited several orphanages (孤儿院), including one in the hills of Cuzco, near my birthplace.
The orphanage was really cold and dry there. The paint on the wall was falling off, and the girls were in poor health.
When I returned home, I couldn’t get the girls out of my mind, and I really wanted to do something because I could have been one of those girls in that orphanage.
I decided to start a group called Peruvian Hearts to help them. My goal was to provide orphans in Peru with education, clothing and food. In the first two years, Peruvian Hearts raised about $15,000 for the orphanage. It also bought a chicken coop (鸡舍) so that the girls could eat fresh eggs.
My efforts have been noticed. I won a prize, which is given to kids and teens that make a difference. From this experience, I learn that as long as we believe in ourselves, and follow our heart, we can make a difference, and make the world a better place.
【1】The writer grew up in________.
A.a family in PeruB.a family in America
C.an orphanage in PeruD.an orphanage in America
【2】The writer visited several orphanages to ________.
A.learn about the girls’ lifeB.spend her vacation
C.help the girlsD.raise some money
【3】Peruvian Hearts is an organization to ________.
A.help those people in poorB.help children with mental (心理)problems
C.help orphans in the orphanageD.help students with bad grades
【4】The writer won a prize because she ________.
A.was good at her lessonsB.started a charity group
C.raised a lot of moneyD.made a difference to others’ life
【5】What does the passage mainly talk about?
A.Reading makes a full man.B.A friend in need is a friend indeed.
C.Well begun is half done.D.Everyone can make a difference.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】D
【5】D
【解析】
本文主要介绍作者出生在秘鲁,后来被一家美国家庭收养,长大后回国看到孤儿院孩子们的遭遇,决定做点事情来帮助他们。比如为孤儿提供教育、衣服和食物等。作者希望世界能够变得更好。
【1】细节理解题。根据第二段中I was born in Peru, but I was adopted (领养) by an American family and grew up in the United States我出生在秘鲁,但我被一个美国家庭收养并在美国长大。可知,在美国长大。故选B。
【2】细节理解题。根据第三段中While in Peru, I wanted to know what my life could have been like if I had not been adopted在秘鲁的时候,我想知道如果我没有被收养,我的生活会是什么样子。及第四段The orphanage was really cold and dry there. The paint on the wall was falling off, and the girls were in poor health.孤儿院真是又冷又干,墙上的油漆掉下来了,女孩们身体不好.可知,去了几家孤儿院是了解女孩们的生活。故选A。
【3】细节理解题。根据第六段中I decided to start a group called Peruvian Hearts to help them我决定成立一个名为秘鲁之心的组织来帮助她们。可知,这里的them她们,代指孤儿院的孩子们,秘鲁之心是帮助孤儿院的孤儿。故选C。
【4】细节理解题。根据最后一段中 I won a prize, which is given to kids and teens that make a difference.我赢了奖,因为对孩子和青少年的影响。可知,得奖是因为影响了别人的生活。故选D。
【5】主旨大意题。根据最后一句 I learn that as long as we believe in ourselves, and follow our heart, we can make a difference, and make the world a better place.我知道只要我们相信自己,跟随我们的心,我们产生影响,让世界变得更美好。可知,每个人都可以起重要作用、有所作为。故选D。
阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解。根据所给问题选择正确选项完成试题。尤其是细节理解题,在文中一定要找到对应的句子,再确定答案,如第1小题,找到I was born in Peru... family and grew up in the United States就可以确定答案选B。第3小题找到I decided to start a group called Peruvian Hearts to help them就可以确定选C。
【题目】 High-speed trains, Alipay (支付宝), shared bikes and online payment are seen as the new four great achievements of China by young foreigners, according to a video survey by the Silk Road Research Institute of Being Foreign Studies University. In the video, young people from 20 countries along the Belt and Road(一带一路) routes were asked to name great inventions that had influenced their lives in China. The following is what they said from 4 young people of them.
Justin | I’m from Romania. China is really a great country and its high-speed railways are very fast, convenient and tidy. It takes me only about 6 hours from Beijing to Shanghai. It saves a lot of time and it is cheaper than airplane. I wish we would have high-speed railways in our country someday. |
Yala | I'm from Nepal. I always go out by bike. Bicycles-sharing system allows people to borrow a bike from Point "A" and return it at point "B". It is not only cheap but also a low-carbon and healthy way of life. |
Archana | My life in Beijing is quite different from that in India. Here, I seldom take money when I go out. I can pay for almost everything by Zhi Fu Bao. However, if you don't take a wallet in India, you will be in a tough spot. |
Bond | You can find many wonderful things that we don’t have in Tailand. We don't have Alipay or other online payment apps which I can go shopping without stepping out of the doors. If only I could bring them back to my country! |
【1】What does Justin think of the high-speed railways in China according to the passage?
A.fast and tidyB.convenient and wonderful
C.cheap and amazingD.amazing and wonderful
【2】What do“A" and "B” refer to in Yala’s words?
A.two bikesB.two ridersC.two placesD.two ways
【3】What does the underlined phrase "be in a tough spot" mean?
A.get into troubleB.lost your way
C.stay in silenceD.have no money
【4】Which of the following is true according to the passage?
A.A bicycle-sharing system provides bikes for free.
B.There are no high-speed railways in Romania now.
C.Zhi Fu Bao is the only way of paying.
D.Young people from 20 countries think the four new inventions have influenced people's lives in China.
【5】What conclusion (结论) can we draw about the four new great achievements?
A.They were created by young foreign people.
B.They are the sign that China is improving rapidly.
C.They were brought to the countries along the Belt and Road routes.
D.They are considered as the new four great achievements around the world.