题目内容
【题目】Mind Maps
Mind maps are a great way of showing a picture of information that you need to learn. You can use mind maps for all kinds of learning. They work very well for vocabulary when you are learning a new language.
1 Draw a circle in the middle of the page and write the vocabulary subject in the middle. For example:
transport
2 Brainstorm some word groups for ‘transport’ and think of headings for each one. For example:
sea transport
land transport
air transport
For each one, draw a short line from the centre circle outwards. Add another circle and write the new group word in the middle.
3 Look at each group and try to add more groups. For example, in ‘land transport’ there are two sub-groups;
●road
●rail
Draw two more lines, add two more circles and write the two new headings inside them.
4 When you can’t make any new groups, add a line for each word you know. Write the words along the lines or, if you have space, write them inside more circles.
5 As you learn new vocabulary, add it to the mind map.
6 To make the mind maps even better, use colour to show important ideas or parts of the map.
![]()
![]()
【1】The instructions above mainly show us __________.
A. what mind maps are B. how to draw mind maps
C. what mind maps can do D. how to make mind maps better
【2】What can we learn about mind maps?
A. Mind maps are usually started with a line.
B. Mind maps should be simple, with no colour.
C. A mind map is only used for language learning.
D. A mind map is a picture with useful information.
【3】Which of the following shows the right order of making a mind map?
a. Draw a circle in the middle of the page.
b. Add new circles and write the group words ‘sea’, ‘land’ and ‘air’ in them.
c. Write ‘transport’ in the middle of the circle.
d. Brainstorm some word groups for ‘transport’.
A. a-c-d-b. B. a-d-c-b C. d-a-c-b. D. d-a-b-c.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【解析】短文重点介绍了思维导图的制作方法。思维导图是展示我们需要学习的信息的一种很好的方式,我们可以使用思维导图来进行各种学习,对我们的学习有很大的帮助。
【1】主旨大意题。根据短文所列举的6条可知,短文主要介绍了思维导图的制作方法。答案为B。
【2】细节理解题。根据第一条“Draw a circle in the middle of the page and write the vocabulary subject in the middle.”可知,制作思维导图时首先在页面中间画一个圆,在中间写上词汇主题,而不是以直线开始,A描述错误;根据第六条“To make the mind maps even better, use colour to show important ideas or parts of the map.”可知,思维导图是可以有颜色的,B描述错误;根据第一段中的句子“You can use mind maps for all kinds of learning.”可知,思维导图可以用于各种学习,C描述错误;根据短文开头的句子“Mind maps are a great way of showing a picture of information that you need to learn.”(思维导图是展示你需要学习的信息的一种很好的方式)可知,思维导图是一张有用信息的图片。故答案为D。
【3】细节理解题。根据短文前4点有关思维导图的制作方法介绍可知,首先,在页面中间画一个圆;在圆圈中间写上主题词汇“运输”;头脑风暴“运输”,对于每一个词组,从中心圆圈向外画一条短直线,在画上几个圆圈,在圆圈里写上海上运输、陆上运输、航空运输。正确的顺序为a-c-d-b.答案选A。
【题目】随着互联网的发展,智能手机(smartphone)已被广泛使用。我们身边的“低头族(phubber)”随处可见。请根据图中所示,结合表格所提供的信息,以“Refuse to be phubbers”为题写一篇60-80词左右的短文。
要求:1.短文须包含所有信息,语句通顺、意思连贯,可适当发挥;
2.题目与开头已给出,不计入总词数。
现象 |
|
|
|
弊端 | 影响与家人、朋友的关系(relationship);容易引发交通事故;对身心健康有害,不利于学习和工作。 | ||
观点 | 正确利用手机;面对面交流胜过网上聊天…… | ||
参考词汇:1.have influence on 2.focus on 3.facetoface conversation
4.make good use of
Refuse to be phubbersa
With the development of the Internet,smartphones are widely used among people. Phubbers can be seen here and there.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
Let's raise our heads and refuse to be phubbers from now on!