题目内容

【题目】根据短文内容,完成表格。

Qian Xuesen was a rocket scientist. He was famous all over the world as the father of China’s space technology. He was born in 1911. On October 31, 2009, he died at the age of 98.

When Qian Xuesen was three years old, his father got a job in the Ministry of Education in Beijing, so he and his family came to Beijing. Qian Xuesen graduated from Shanghai Jiao Tong University in 1934. In 1935, he went to the United States for study. In 1950, he heard that the new China had been founded, so he began to try his best to go back to his motherland. The American government tried to stop him from his journey, but he succeeded in going back in 1955.

Since 1958,Dr. Qian had devoted all his life to China’s aerospace science and technology and made great achievements. He set up China’s first missile-and-rocket-research institute, which later helped to start China’s space program. He retired in 1991, the year before China’s manned space program was started. His research formed the basis of the rocket that carried astronaut Yang Liwei into space in 2003.

Qian Xuesen --- the 【1】 of China’s space technology

Personal details

Qian Xuesen was a_ 2 _rocket scientist all over the world.

He was born in 1911, and 3 away on October 31, 2009,span> at the age of 98.

Career

Qian Xuesen came to Beijing at 3 years old 4 his father got a job there.

When he was 5 years old, he graduated from Shanghai Jiao Tong University.

In 1955, he succeeded in 6 to China, his motherland, 7】 the American government tried to stop him from his journey.

Since 1958, Dr. Qian had put all his 8 into China’s aerospace science and technology.

9

He set up China’s 【10 missile-and-rocket-research institute.

His research formed the basis of China’s manned space program.

【答案】

【1】father

【2】famous/well-known

【3】passed

【4】because

【5】23/twenty-three

【6】returning

【7】although/though

【8】effort

【9】Achievements

【10】first

【解析】

试题分析:这篇文章主要是讲了中国航天之父——钱学森的生平事迹。

【1】根据文中信息Qian Xuesen was a rocket scientist. He was famous all over the world as the father of China’s space technology.可知此空应填 father。

【2】根据文中信息Qian Xuesen was a rocket scientist. He was famous all over the world as the father of China’s space technology.可知此空应填famous/well-known。

【3】根据文中信息He was born in 1911. On October 31, 2009, he died at the age of 98.可知他是在2009年10月31日去世,所以此空passed (away),去世的意思。

【4】根据文中信息When Qian Xuesen was three years old, his father got a job in the Ministry of Education in Beijing, so he and his family came to Beijing.可知此空是填 because。

【5】根据文中信息Qian Xuesen graduated from Shanghai Jiao Tong University in 1934.可知他1934年毕业于上海交通大学,所以应该是23岁,所以填 23/twenty-three。

【6】根据文中信息The American government tried to stop him from his journey, but he succeeded in going back in 1955.可知他在1955年成功返回中国,所以填returning。

【7】根据文中信息The American government tried to stop him from his journey, but he succeeded in going back in 1955.可知虽然美国政府试图阻止他的旅途,但他成功回到中国。所以填although/though。

【8】根据文中信息Since 1958,Dr. Qian had devoted all his life to China’s aerospace science and technology and made great achievements.可知他自从1958年就把所有精力放在中的的航空科学和科技上。所以填 effort。

【9】根据表格信息这一栏目主要是讲述他的成就,所以填Achievements。

【10】根据文中信息He set up China’s first missile-and-rocket-research institute,可知他建立了中国第一个导弹、火箭研究机构,所以此题应填first。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容回答下列问题。
B
Science fiction is a popular kind of writing, and many people think of Jules Verne as the father of science fiction. He was born in France in 1828. His father wanted him to become a lawyer, but from his early 20s Verne decided to; become a writer. At first he wrote plays for the theatre. Then, in 1863, he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories such as A Journey to the Centre of the Earth (1864)and From the Earth to the Moon(1865).
In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and as a result, they were very popular. Verne's writing included many predictions for the 20th century and many of them came true. He described space flight, movies, and air conditioning, a long time before they appeared. These books were very successful and they made Verne rich.
Jules Verne's books have been the subjects for many movies. 20, 000 Leagues under the Sea was a successful movie for Walt Disney. It was the first Disney movie to use real actors instead of cartoon drawings .Around the world in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg. For him, the most important thing is to be always on time!
(1)What does the phrase" the father of science fiction" mean?
A.The father who has several children.
B.The man who loves science and inventions.
C.The writer whose father wrote science fiction.
D.The man who first started writing science fiction successfully.
(2)What encouraged Jules Verne to write more stories?
A.The plays he wrote for the theatre.
B.The encouragement from his father.
C.The success of Five weeks in a Balloon.
D.The scientific subjects in his stories.
(3)Why were Jules Verne's books very popular in the l9th century?
A.Because his books made him rich and famous.
B.Because he wrote many plays for the theatre at that time.
C.Because his books had been the subjects for many movies.
D.Because many people were interested in science and inventions.
(4)Which of the following has the main character called Phileas Fogg?
A.Five weeks in a Balloon.
B.Around the world in Eighty Days.
C.A Journey to the Centre of the Earth.
D.From the Earth to the Moon.
(5)According to the passage, which of the following is TRUE?
A.Jules Verne only wrote plays in the 19th century.
B.Many of the predictions in Verne's stories came true.
C.The main characters in Verne's books are always on time.
D.The space flight Verne described was different from others.

【题目】阅读下面的短文,然后根据短文内容,在每小题所给的四个选项中选出最佳选项。
B
I work as a volunteer for the poor in Haiti. I decided to take my son Brain there for a week, hoping to educate(教育) him.
Before getting out, I told Brain this trip would be tiring and hard. For the first two days, he said almost nothing. Then on the third day, when we were climbing over high rocky mountains, he turned to me and smiled, "Really hard."
After that, a five-year-old girl, wearing a too large dress and broken shoes, followed Brain around. Later he said regretfully(遗憾地), "I wish I could speak French." I was surprised that this was from a boy. He always hated French classes.
One day, I was interviewing(采访) a woman villager for an article. By working hard, she had learned to read and write and became part of the leadership(领导层) of the village. That really touched my heart.
Learning her story, Brain was greatly touched. His eyes were wet and there was love and respect(尊重) on his face. He finally understood the importance of my work. When leaving for home, Brain even offered(提供) to stay in as a volunteer. This trip was very meaningful.
(1)Why did the writer take his son to Haiti?
A.Because they wanted to take a trip there.
B.Because the writer wanted to educate his son.
C.Because his son wanted to help the poor there.
D.Because they wanted to visit a friend there.
(2)Why was the writer surprised about his son?
A.Because his son wished to speak French.
B.Because a little girl liked his son.
C.Because his son said nothing about the hard trip.
D.Because his son wanted to talk with the little girl.
(3)What does the underlined word "touched" mean?
A.发生
B.攻击
C.感动
D.到达
(4)What did NOT the boy learn from this trip?
A.To love and respect poor people.
B.To be a good leader.
C.To offer help to people in need.
D.To be a kind and hard-working man.
(5)What is the passage mainly about?
A.A meaningful(有意义的) trip.
B.How to be a volunteer.
C.A story of a village leader.
D.The importance of learning French.

【题目】根据短文理解,完成表格填空。
Everyone needs friends. There is an old saying, "Friends are God's way of taking care of us." But how do you find real friendship and keep it?
The American writer--Sally Seamans tells young students some smart ways to find friends. Sally says finding friendship is just like planting a tree. You plant the seeds(种子)and take care of it to make it grow.
First, you should choose a friend. What makes a good friend? It is not because a person has money or good looks. A good friend should be kind and patient. For example, if you have a bad day, a good friend should listen to your complaints(抱怨) and do his or her best to help. To make a friend, you cannot be too shy. You should make each other happy and share your life.
But things cannot always be happy. Even the best friends have fights. What should you do when you have a fight with your friend? You have to talk to him or her. When there is no one around, talk to him or her honestly. If he or she doesn't want to talk, you can write a letter.
There are some steps to be friends again.
Tell him or her how you are feeling; say what your friend did wrong and explain why you did this or that; Don't forget that friendship is the most important thing in your life.

Title(标题): to find real friendship and keep it?

Some to find a friend

First, you should know what makes a good friend. A good friend needn't be or good-looking, but he or she should be and patient.
Second, to make a friend, you cannot be too .
Third, you should make each other happy and your life.

to do after a fight with your friend

When is around, try to have an honest talk with him or her.
If your friend doesn't want to talk, write a .

Some steps to be friends again

Tell him or her your feeling.
Have a heart-to-heart talk with your friend.
that what matters(最重要的) in your life is friendship.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网