题目内容

【题目】阅读下面短文,根据短文内容完成表格中所缺信息,每空一词。 Some students, parents and teachers in Shanghai were surveyed last month. According to the result of the survey, the generation gap (代沟) between students and parents as well as teachers is becoming wider. Here is what they said.
Voice of the students:
"Our parents hold too high expectations(期待)which put us under lots of pressure(压力). They care too much about our lives and studies," one student said.
"It's impolite that some students' parents read their children's diaries without permission!" one student said angrily.
"Some of our teachers are so serious that we can't make friends with them at all," another student said sadly.
Voice of the parents:
One mother said, "After school, my daughter usually locks herself into her room and spends lots of time talking with others on the phone. And I can't stand her clothes and hairstyle!"
"I thought my son was doing very well in his studies. I didn't realize I was being cheated (欺骗) by him until I got a call from his teacher," said a father.
Voice of the teachers:
An English teacher said, "Today, the role of the teacher is to put knowledge into students' brain. The power teachers have kept students away from them."
"Some parents pay too much attention to their children's grades. They never create a lively and colorful environment at home," another teacher said.
"In the past, teachers and students often played games together or talked with each other. Today, only studies and grades are talked about," said a teacher.
Voice of scientists:
Scientists say that a school should be a place where students can learn not only knowledge, but also how to face failure bravely enough.

The generation gap (代沟) students and parents as well as teachers

Voice of the students

● Parents expect us too much and too much about our lives and studies.
● It's not of our parents to read our diaries without permission.
● Some of our teachers are so that we can't make friends with them at all.

Voice of the

● Some children keep themselves in their own rooms and only chat with others on the phone after school.
● Some children us until we get a call from the teachers.
● We can't stand their clothes and hairstyle.

Voice of the teachers

● The power teachers have kept students away from them.
● Some parents pay too much attention to their children's grades instead of a lively and colorful environment at home.
● We to play games together with our students or talk with each other. Today, only studies and grades are talked about.

Voice of scientists

● At school students should not only learn knowledge, but also learn to be when they face failure.

【答案】between;care;polite;serious;parents;alone /locked;cheat;creating;used;brave
【解析】这是一份有关学生与父母和老师之间代沟问题的调查报告。分别列举了来自于学生,家长,老师的不同声音。最后是科学家的观点:一所学校应该是一个学生不仅可以学到的知识,而且可以勇敢地面对失败的地方。上个月,在上海的一些学生、家长和老师进行了调查。根据调查结果,代沟(代沟)学生和家长之间以及教师越来越。这是他们说的。
① 句意:学生与父母和老师之间的代沟。根据第一段中的句子"the generation gap (代沟) between students and parents as well as teachers is becoming wider."可知答案为between。
②句意:父母对我们期望太高,太在乎我们的生活和学习。根据短文中的句子"They care too much about our lives and studies,"可知,答案为care。
③句意:未经允许我们的父母看我们的日记是不礼貌的。根据短文中的句子"It's impolite that some students' parents read their children's diaries without permission!"可知,答案为polite 。impolite不礼貌的。
④句意:我们的一些老师太严厉了,我们根本不能和他们交朋友。根据短文中的句子"Some of our teachers are so serious that we can't make friends with them at all,"可知,答案为serious。
⑤句意:来自父母的声音。根据列举的内容可知,是来自父母的声音。答案为parents。
⑥句意:一些孩子独自一人在自己的房间里,放学后只在电话里和别人聊天。根据短文中的句子"After school, my daughter usually locks herself into her room and spends lots of time talking with others on the phone." keep sb +adj使某人出于某种状态。根据短文中句子的意思可知答案为alone /locked
⑦句意:有些孩子欺骗我们,直到我们接到老师打的电话。根据短文中的句子I didn't realize I was being cheated by him until I got a call from his teacher,"此句Some children作主语,用主动语态,所以答案是cheat⑧句意:一些家长过于关注孩子的成绩,而不是在家里创造一个生动多彩而温馨的环境。根据短文中的句子"They never create a lively and colorful environment at home, instead of doing sth.而不是做某事。根据句意,答案为creating。
⑨句意:我们过去常常和我们的学生一起玩游戏或互相交谈。根据短文中的句子"In the past, teachers and students often played games together or talked with each other. used to do sth过去常常做某事。根据短文中句子的意思。答案为used。
⑩句意:在学校里,学生不仅要学习知识,而且要学会勇敢去面对失败。根据短文中的句子"but also how to face failure bravely enough." be动词后跟形容词作表语。所以答案是brave。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容的理解,选择正确答案。 China is a country with many colorful days and festivals. The Dragon Head Raising Day (Longtaitou) is one of them.
This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar (阴历). It stands for the start of spring and farming. This year, the day fell on March 10.
The dragon is important in Chinese culture. We Chinese people call ourselves the "descendants(传人) of the dragon". Therefore, people celebrate the Dragon Head Raising Day with many customs(传统) about dragons.
On the day in ancient times(古代), people put ashes (灰) in the kitchen. This was to "lead the dragon into the house". People believed that with the help of the dragon, they could have a good harvest (收成) in autumn.
Also, people eat special foods on that day. The foods are usually named after dragons. For example, people eat "dragon whisker (细须)" noodles and dumplings called "dragon teeth".
Today, many customs have faded away (消退). But one that has remained is the cutting of hair. It was said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the mother's brothers. So many people have their hair cut on the Dragon Head Raising Day.
(1)The Dragon Head Raising Day is one of the ______ festivals.
A.English
B.French
C.Chinese
D.American
(2)______ was the Dragon Head Raising Day this year.
A.March 10
B.February 2
C.March 4
D.March 8
(3)On the day in ancient times, why did people put ashes in the kitchen?
A.Because the dragon liked the ashes.
B.Because the ashes stood for the harvest.
C.Because the ashes led the dragon into the house.
D.Because the ashes could bring good luck.
(4)One custom that has remained is ______ according to the passage.
A.the cutting of hair
B.the dragon boating
C.to eat Zongzi
D.to eat mooncakes
(5)Which of the following is not true?
A.The Dragon Head Raising Day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar.
B.The dragon is important in Chinese culture.
C.People eat "dragon whisker" noodles and dumplings called "dragon teeth" on the Dragon Head Raising Day.
D.The Dragon Head Raising Day stands for the start of spring and harvest.

【题目】根据短文内容,选择最佳答案。
Most American families are smaller than the families in other countries.Most American families have one or two parents and one or two children each.
Children in the US will leave their parents' home when they grow up.They usually live far from their parents because they want to find good jobs.They often write to their parents or telephone them.And they often go to visit their parents on holiday.
Parents usually let their children choose their own jobs.Americans think it is important for young people to decide on their lives by themselves.
Parents ask children to do some work around their house.And in many families, parents pay their children for doing some housework so that hey learn how to make money for their own use.
(1)The size of most American families is _______ that of other countries'.
A.larger than
B.smaller than
C.as big as
D.as small as
(2)When children grow up, they leave their parents' home to ______________.
A.get married
B.be free
C.find good jobs
D.study
(3)They visit their parents ______.
A.on weekdays
B.on weekends
C.at any time
D.on holiday
(4)Which of the following is NOT true?
A.Children have the freedom to choose their own job.
B.Parents don't ask their children to do the housework.
C.When children grow up, they usually live far away from their home.
D.Parents think it is important for children to make their own decision.
(5)Some parents pay their children for doing housework because ____________.
A.they want their children to learn how to make money for themselves
B.their children asked them to do so
C.they are rich
D.the law requires(要求)them to do so

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网