题目内容
【题目】 Doris and Samuel are having dinner in a restaurant.
Samuel: I think I’ll have a hamburger, some chocolate cake and a large cola. What do you think of that ?
Doris: That sounds terrible! I’ll have a chicken sandwich, a salad, an apple and g glass of lemon tea. I’ve decided to stay away from fried food and soft drinks.
Samuel: Since when?
Doris: Since I had my medical examination. The doctor said that I needed to lose a bit of weight by avoiding fat, oil and sugar. He also stated that it’s necessary for me to have a more balanced diet.
Samuel: What’s a balanced diet?
Doris: A balanced diet means having different kinds of healthy food every day. Research shows that each day you should have plenty of fruit, vegetables and grain products such as noodles and bread. And, in general you should have fewer dairy products and eggs, and less meat.
Samuel: But I believe my diet is balanced.
Doris: Really? Do you remember what you had today?
Samuel: Oh, the usual things. For breakfast, I had fried eggs and a large cup of coffee with a lot of milk and sugar. Then I treated myself to some ice cream for a snack.
Doris: And for lunch?
Samuel: For lunch, I had six chicken wings and a cola.
Doris: I don’t understand how that is a balanced diet!
Samuel: Well, I have many different kinds of food every day.
Doris: But all of these kinds of food are unhealthy for you.
Samuel: Ok, you’re right. I’ll change my diet…tomorrow. Here comes my hamburger and chocolate cake!
【1】Where does the conversation take place?
A.In the street.B.In a hospital
C.At home.D.In a restaurant
【2】What does Doris think of Samuel’s food for dinner?
A.Delicious.B.Tasty.C.TerribleD.Healthy
【3】What are they probably talking about?
A.The food they are having.B.The drinks they are having.
C.The restaurant where they are eating.D.A balanced diet.
【4】In this conversation, a“balanced diet” refers to .
A.the different kinds of food to have every dayB.the food to eat in order to lose weight
C.the food with no fat, oil or sugarD.the food with less meat but more vegetables and grains
【5】Which of the following is TRUE according to the conversation?
A.Samuel was asked to keep away from unhealthy food by the doctor.
B.Doris used to have fried food and soft drinks.
C.Samuel really understands the meaning of a balanced diet.
D.Samuel’s diet is unbalanced but he is sure to change his diet.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【4】D
【5】B
【解析】
文章大意:短文是一段对话,通过对话叙述了如何做到饮食平衡。
【1】细节理解题。根据文中Doris and Samuel are having dinner in a restaurant. Doris和Samuel正在饭店吃晚饭可知,故答案为D。
【2】细节理解题。根据文中That sounds terrible!那听起来很可怕可知,故答案为C。
【3】主旨大意题。根据文章大意“如何做到饮食平衡”可知,故答案为D。
【4】主旨大意题。根据文中第七段可知平衡饮食是指多吃谷物,蔬菜和水果,少吃肉,鸡蛋和奶制品等,故答案为D。
【5】细节理解题。根据文中Doris: Since I had my medical examination. The doctor said that I needed to lose a bit of weight by avoiding fat, oil and sugar. He also stated that it’s necessary for me to have a more balanced diet.可知医生要求Doris远离不健康的食物,故A错误;根据文中I’ve decided to stay away from fried food and soft drinks.我决定远离油炸食品和软饮料可推断出Doris过去常常吃油炸食品和软饮料,故B正确;根据文中I’ll change my diet…tomorrow. Here comes my hamburger and chocolate cake!我将明天改变我的饮食。我的汉堡和巧克力蛋糕来了可知他没有真正理解平衡饮食的意义,并且也没有确定改变他的饮食,故C、D均错误,故答案为B。
【题目】 A national survey was carried out in Australia on how children aged eight to sixteen read news. The survey found children as young as eight were interested in news. However, the spread of wrong information makes it difficult for children to understand events. The survey also found only one-third of young people felt they could tell whether news they read was real or not.
Here are what adults can do to help children critically (批判地) think about the news.
To help decide if a source (来源) can be trusted, they can ask the following questions. Is it clear who created this news? Viewers need to be able to ask the person or organization about why and how they created the story. Does it present facts straight or does it include opinions? If opinions are presented as facts, this may lead to wrong ideas. Does it include all the important people? If a story speaks up for organizations or groups of people, they should have the chance to reply to these opinions.
Some media may make use of people’s feelings. Discussing how children feel about news helps them decide which news programs to watch. Research shows sensationalist (耸人听闻的) news titles can receive more clicks online. Adults can also talk to children why people spread wrong information, such as changing people’s mind on who to vote for or attracting more clicks.
News media talk about events in different ways. Parents and teachers can help children be careful while reading stories. In some stories people can’t present their ideas honestly. In these cases, it’s best to find other news sources to consider how they are reporting the story. Discussing what children think of the news can help build their critical thinking skills.
News that can be trusted is important to society. People depend on it to help make decisions in lives. Seeing how wrong information is different from real news is a challenge for everyone at present. Listening to children’s experiences is a valuable starting point for improving their critical thinking abilities.
Ways to Help Children Think Critically about News | |
Results of the survey | Children aged eight have shown an 【1】in news. Two-thirds of young people have 【2】 telling whether news is real or not. |
【3】 for adults to take | Help decide if a source can be 【4】 in Find out the creators of the news. Make sure that news should avoid 【5】 opinions as facts. Check whether all the important people are 【6】 in the story. |
Explain why some media make use of people’s feelings Attract much 【7】with sensationalist news titles. Make a difference to votes by spreading wrong 【8】. | |
Discuss how news media report the stories differently Compare stories they read with other stories from different news sources to consider whether they are reported honestly. Talk with children about what they 【9】 of the news. | |
Conclusion | Reading news critically is 【10】 but challenging to everyone at present. Adults need to start from listening to children’s experiences. |