题目内容
【题目】阅读下文并回答问题。
First, a company called Lava Mae came up with the idea of mobile showers (移动淋器) for the homeless. Now, two young Australian men have created a similar laundry service (洗衣服务), called Orange Sky, for the homeless.
Lucas and Nicholas have been volunteering at the city’s charities for several years. They came up with the idea in July, 2017. They noticed that when the organizations handed out free clothes, many homeless people took more than they needed and threw them over the next few weeks.
Then they realized that it was simply because the clothes were dirty. Though there are two places in the city that provide a free washing service, one is open only three days a week, while the other is always booked up. On the other hand, most homeless people don’t have any money to wash their clothes at a laundry. So a mobile laundry seemed to be the perfect idea.
Setting it all up was not easy. The first challenge they faced was figuring out how to fit two washing machines into the old van (厢式送货车) they bought for their mobile laundry. Their bigger challenge was getting the city to consider them as a charity. Finally, by October 2017, Orange Sky Laundry was open!
Now they offer their services at six locations. In the last four months, Lucas and Nicholas have not only been able to help homeless people, but also attracted 120 volunteers. With their support, the young men hope to set up similar services in fifteen Australian cities by the end of 2018.
Why did they choose the name, “Orange Sky”? Because orange is their favorite color and also the title of their favorite song.
【1】Was the laundry service called Orange Sky?
_______________________________________________________
【2】What was the first challenge that Lucas and Nicholas had to face?
_______________________________________________________
【3】What is the main idea of this passage?
_______________________________________________________
【4】Will you help the homeless like the two young men in the future? Why or why not?
______________________________________________________
【答案】
【1】Yes.
【2】The first challenge they faced was figuring out how to fit two washing machine into the old van they bought for their mobile laundry.
【3】Two men have started a mobile laundry service for the homeless.
【4】Yes, I will. Because it's a pleasure to help others.(言之有理即可)
【解析】
本文主要介绍了两个澳大利亚年轻人为无家可归的人创办的移动洗衣间。
【1】细节理解题。根据第一段“Now, two young Australian men have created a similar laundry service (洗衣服务), called Orange Sky, for the homeless.”可知是肯定回答,故答案为:Yes.
【2】细节理解题。根据第四段第2句“The first challenge they faced was figuring out how to fit two washing machines into the old van they bought for their mobile laundry”可知面临的第一个挑战是想办法把两台洗衣机装进他们为流动洗衣房买的旧面包车里。故答案为:The first challenge they faced was figuring out how to fit two washing machine into the old van they bought for their mobile laundry.
【3】主旨大意题。根据第一段中“Now, two young Australian men have created a similar laundry service (洗衣服务), called Orange Sky, for the homeless.”及全文内容可知本文主要讲两个澳大利亚年轻人为无家可归的人创办的移动洗衣间。这是个开放性试题,答案言之有理即可。故答案为:Two men have started a mobile laundry service for the homeless.
【4】主观发挥题。填否定回答或肯定回答均可,只要答案合理。答案示例:Yes, I will. Because it's a pleasure to help others.
题目要求根据短文内容回答问题,做题时要先通读全文,在了解文章大意的基础上带着题目要求从文中寻找合适的答案。第1小题问洗衣服务的名字是不是叫“Orange Sky”,定位到文中第一段最后一句,很容易得出答案。