题目内容
【题目】As a student, almost everyone has his own learning method. Yet, a recent______with my desk mate gave me new ideas on how to study effectively.
She was a typical procrastinator in our teachers’ eyes and she always finished homework______than me. However, what puzzled me most was how she made gradual progress while I_____ . Once, I asked her, “How do you improve your grades even doing your homework so slowly?” She answered, “Doing homework slowly doesn’t______that I don’t study. Instead, I just______and learn first, then perform.”
So I suddenly realized that she wasn’t procrastinating, but spending her time______and reviewing. When reviewing, she was looking for her_______and then correcting them. When we learn a new thing, we remember it best______after we’ve learned it. Then we gradually forget it. A few days later, we may keep nothing at all our mind. But reviewing helps us to better master new knowledge.
When students don’t have to prepare for big_______, they should reflect on their work and learn from their mistake. Once it gets close to exams, it’s always______to start preparing for them.
So we need to know how to study effectively.
【1】A. fight B. game C. trade D. conversation
【2】A. later B. earlier C. faster D. farther
【3】A. mustn’t B. shouldn’t C. needn’t D. couldn’t
【4】A. allow B. cause C. mean D. influence
【5】A. go through B. go over C. go on D. go by
【6】A. playing B. imagining C. suggesting D. thinking
【7】A. advantages B. mistake C. strengths D. troubles
【8】A. suddenly B. usually C. immediately D. recently
【9】A. events B. parties C. exams D. tasks
【10】A. wise B. shy C. lovely D. stupid
【答案】
【1】 D
【2】 A
【3】 D
【4】 C
【5】 B
【6】 D
【7】 B
【8】 C
【9】 C
【10】 A
【解析】
这篇短文讲述的是作者通过和同桌的一次对话,让他更好的理解了怎样才能有效学习。
【1】句意:然而,最近一次和我的同桌的对话给了我如何有效学习的新想法。fight打架;战斗;game游戏;trade贸易;conversation对话。根据下文Once, I asked her, “How do you improve your grades even doing your homework so slowly?” She answered,…可知,这里是作者和同桌的聊天,故应选D。
【2】句意:在老师的眼中,她是一个典型的拖延者,她总是比我更晚完成作业。later 更晚的;earlier 更早的;faster更快的;farther更远的。根据句意She was a typical procrastinator in our teachers’ eyes她是拖延者,所以做作业比我更慢,故应选A。
【3】句意:然而,最让我困惑的是她是如何逐渐进步的,而我却不能。mustn’t 禁止,不要;shouldn’t不应该;needn’t不需要;couldn’t不能。根据句意可知,作者的同桌能逐渐地进步,而作者却不能,故应选D。
【4】句意:她回答说:“做作业慢并不意味着我不学习。”allow允许;cause导致;mean意味着;influence影响。根据句意可知,作者的同桌在向他解释她取得进步的原因,所以做作业慢并不意味着她没有学习,故这里应选C。
【5】句意:相反地,我只是复习,先学习,再行动。go through通过,经受;go over复习;go on 继续;go by经过。根据下文So I suddenly realized that she wasn’t procrastinating, but spending her time___6___and reviewing.可知,作者的同桌注重复习,故这里应选B。
【6】句意:所以我突然意识到她并不是在拖延,而是在花费时间思考和复习。playing 玩,打球;imagining想象;suggesting建议;thinking思考,认为。根据文意可知,作者的同桌在学习上能逐渐取得进步,是因为她花费时间在复习和思考,故应选D。
【7】句意:在复习的时候,她寻找她的错误,然后改正他们。advantages 优点,有利条件;mistake错误;strengths力量;troubles麻烦,困难。根据空后and then correcting them并且改正他们可知,这里说的是错误,故应选B。
【8】句意:当我们学习一件新事物的时候,我们会在学习之后立即记住它。suddenly 突然;usually通常;immediately立即;recently最近。根据下句话Then we gradually forget it. A few days later, we may keep nothing at all our mind可知,我们会逐渐的忘记,所以这里说的是“学习之后立即能记住”,故应选C。
【9】句意:当学生不必为大的考试做准备时,他们应该反思自己的学习,从错误中学习。events事件;parties聚会;exams 考试;tasks任务。根据下文Once it gets close to exams,可知,这里说的是不为考试准备的时候,故应选C。
【10】句意:一旦接近考试的时候,开始为考试做准备是比较明智的。wise明智的;shy 害羞的;lovely可爱的;stupid愚蠢的。根据句意…it gets close to exams可知,到了考试的时候,就要为考试做准备,这是比较明智的,故应选A。
这篇短文讲述的是作者通过和同桌的一次对话,意识到了什么是有效学习。短文在记叙中有议论,主题明确,有利于我们把握文章的主旨。但短文中有一些较长的句子,在理解上稍有难度。题型是完型填空,考查学生们在具体语境中运用语言的能力,综合性较强。做题时,应先通读短文,掌握大意;然后根据上下文的语境提示,选择适当的答案,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中的四个词的意思和用法;最后应再读一遍短文,检查答案。例如第2小题,考查副词比较级的用法,根据句意She was a typical procrastinator in our teachers’ eyes她是拖延者,所以做作业比我更慢,故应选A。再如第7小题,考查名词辨析,根据空后and then correcting them并且改正他们可知,这里说的是错误,故应选B。
【题目】
Let’s Explore(探究)The Nature! Are you interested in animals and nature? Want to enjoy your winter holiday and learn something interesting and useful? Here comes your chance! Youth Explorer has prepared you with a three-day program! You can meet with live animals —— giraffes, pandas, tigers, and so on! More information about the program is as follows: Age: Students aged 8~16 Groups: There are 2 programs for you to choose from. Each program needs at most 15 students. | |
Program A Dates: 14~16 February, 2015 Time: 10:00 a.m.~4:00 p.m. | Program B Dates: 1~3 March, 2015 Time: 10:00 a.m.~4:00 p.m. |
Program cost: 230 for members; 250 for non-members(非会员). How to do: Simply come to get an application form(申请表)and hand it in before 11th February, 2015. Notes: 1. No free lunches are provided because people have different tastes. You may either bring a lunch-box or pay for lunch at our restaurants. 2. Both programs will start one day later if there is a rainstorm(暴风雨). COME AND JOIN US NOW!! DON’T MISS THE CHANCE! | |
【1】Two members and one non-member should pay for the program.
A. 690 B. 710 C. 730 D. 750
【2】Free lunches aren’t provided because .
A. the lunches cost too much B. they may bring lunch-boxes
C. there are many restaurants D. people have different tastes
【3】If there is a rainstorm on 14th February, Program A will start on .
A. 15th February B. 17th February C. 2nd March D. 4th March
【4】What can we know from the passage?
A. Youth Explorer is the name of the program.
B. More than 15 students are in each program.
C. You need to hand in an application for the program.
D. We can only see three kinds of animals in the program.