题目内容
【题目】阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
Picture a young Chinese woman in a field, dressed in traditional hemp clothing, as she picks flowers to create makeup for her cheeks. Imagine the same person making a bamboo sofa, cooking soy sauce from scratch and cooking up all sorts of delicious dishes.
It may sound hard to believe, but such a person exists in modern China, and her name is Li Ziqi. On Dec 14, she won Person of the Year in the category of cultural influence awarded by China Newsweek.
With a fan base of more than 21million people on Sina Weibo and 7million followers on video-sharing site YouTube, Li has made a name for herself in a series of videos that show off a pre-industrial Chinese way of life in rural Sichuan province. "I want to do my part to let more people know about Chinese culture," the vlogger told China.org.cn. "Much of the popularity of my videos should be due to people’s love for Chinese culture."
Li seems to be a master of all kinds of skills - cooking, painting, designing and farming. She raises silkworms to sew a quilt for her grandmother and grows plants. Many videos show her picking seasonal ingredients from her own garden and cooking them up with her wood-fired wok. A warm bowl of soup for the winter, a lighter plate of noodles for the summer, Li follows the seasons in her cooking, as China's traditional 24 solar terms also do, and makes food suitable for the particular climate.
"She told the stories of China's culture and that of China," an officer from Sina Weibo noted. “Li Ziqi smartly showed the spirit of Chinese way of living in her videos".
【1】What prize did China Newsweek award Li Ziqi on Dec 14?
【2】Does Li have 21 million followers on video-sharing site Youtube?
【3】Why do people enjoy watching Li’s videos?
【4】How does Li follow the seasons in her cooking?
【5】What does the officer from Sina Weibo think of Li Ziqi?
【答案】
【1】She won Person of the Year in the category of cultural influence.
【2】No (, she doesn’t).
【3】Because people love Chinese culture.
【4】By making food suitable for the particular climate.
【5】The officer thought Li Ziqi smartly showed the spirit of Chinese way of living in her videos. / She is smart.
【解析】
【1】细节理解题。根据第二段“On Dec 14, she won Person of the Year in the category of cultural influence awarded by China Newsweek.”一句可知,她获得了年度人物奖。
【2】细节理解题。根据第三段“With a fan base of more than 21million people on Sina Weibo and 7million followers on video-sharing site YouTube,”可知,她在新浪微博上有21万粉丝,不是YouTube上,所以是否定回答。
【3】细节理解题。根据第三段最后一句“Much of the popularity of my videos should be due to people’s love for Chinese culture.”可知,她的视频被人们喜欢是由于人们喜爱中国文化。
【4】细节理解题。根据第四段最后一句“Li follows the seasons in her cooking, … and makes food suitable for the particular climate.”可知,她的烹饪随着中国传统24节气改变,来制作不同食物。
【5】推理判断题。根据最后一句“Li Ziqi smartly showed the spirit of Chinese way of living in her videos”可知,新浪的这个官员认为李子柒是聪明的。