题目内容
【题目】 Print a mobile phone at home. Download a film in just one second. Amazing things like these might become reality in 2019 as new technology enters our lives. Check out a few examples here.
Iron Man suit 钢铁侠战衣 | Have you ever imagined what fun it would be to fly to school? This Iron Man-style suit from a British company could make your dreams come true. The suit allows users to fly just like Iron Man. Wearers can take off straight and fly through the air. It is powered by five mini jet engines— four are built into units close to the hands and one is built into a backpack. It can reach a top speed of 80 km per hour. There is a long way to go before this technology is available to everyone, as the suit is still quite expensive - one model recently sold for $ 440, 000 (about 3 million yuan). It is also very noisy. The inventors hope to improve it in the future. |
3D-printed houses 3D 住宅打印 | Food, water and home are basic human needs. But there are 1.2 billion people in the world who don’t have a proper house to live in. The 3D printed houses made by ICON in Texas may help to solve this problem. The company can print a single- storey 60-square- meter house in just 12 to 24 hours. The walls of the house are made of a special cement(水泥) that looks like cream. Later, workers can make the walls stronger. The 3D-printed houses use less cement than normal houses, If all goes according to plan, 100 homes will be built for people in The Republic of Panama in Central America this year. Each house costs $ 10, 000 (about 69,000 yuan). |
Huawei Mate X 华为G折叠手机 | Is it possible to fold(折叠) your phone screen? Huawei’s newest phone, the Mate X, is foldable , You can fold it in half as if you are closing a book. But what makes the Mate x different is that it is folded from the outside, The Mate X is both a phone and a table(平板电脑). When folded, it works as a phone. When unfolded, it is a tablet. The phone is very thin. When open, it is 5.4 mm thick, and when closed t 1s just 11 mm. The other highlight of Mate X is that it supports 5G which means users can download a whole movie in just a second. But users can only take selfies when the phone is folded. That’s because the phone doesn't have a front camera. You have to turn the phone over and use the back camera instead. |
【1】Why is the Iron Man suit not available to everyone now?
A.Because of its flying speed.B.Because of its price and noise.
C.Because of its flying distance.D.Because of its great fashion.
【2】What is the advantage about a 3D-printed house?
A.The new technology is green but quite expensive.
B.The 3D-printed walls are made of special cream.
C.The new technology will make the poor people rich.
D.A 60m2 -3D printed house can be built within one day.
【3】What is the most amazing development about Huawei Mate X?
A.The phone is very thin and easy to carry around.
B.You can fold the Mate X which supports 5G network.
C.It's possible for you to take photos when you turn it off
D.There is a front camera and a back one on the Mate X.
【4】Which of the following can be the best title?
A.Technologies Have Become TrueB.The Future May Destroy Our Lives
C.New Technologies Entering Our LivesD.The Importance of New Inventions
【答案】
【1】B
【2】D
【3】B
【4】C
【解析】
这篇短文主要讲述了随着新技术进入我们的生活,这些令人惊奇的事情可能会成为现实。文中讲述了新科技进入人们的生活如:钢铁侠战衣;3D打印房屋;华为Mate X这个高科技。
【1】细节理解。根据文中“There is a long way to go before this technology is available to everyone, as the suit is still quite expensive - one model recently sold for $ 440, 000 (about 3 million yuan). It is also very noisy.” 这项技术还需要很长一段时间才能普及到所有人身上,因为这套西装仍然很贵——其中一款最近的售价为44万S44(约合人民币300万元)。也很吵。可知,因为它的价格和噪音。故选B。
【2】细节理解。根据文中“The company can print a single- storey 60-square- meter house in just 12 to 24 hours.”公司可以在12到24小时内打印出一栋60平方米的单层房子。故选D
【3】细节理解。根据文中“Huawei's newest phone, the Mate X, is foldable , You can fold it in half as if you are closing a book.”华为最新的手机Mate X是可折叠的,你可以像合上一本书一样把它对折成两半。及“The other highlight of Mate X is that it supports 5G which means users can download a whole movie in just a second. ”MateX的另一个亮点是它支持5G,这意味着用户可以在一秒钟内下载整部电影。可知,您可以折叠支持5G网络的Mate X。故选B。
【4】标题归纳。Technologies Have Become True技术已经成为现实;The Future May Destroy Our Lives未来可能会毁掉我们的生活;New Technologies Entering Our Lives新技术进入我们的生活;The Importance of New Inventions新发明的重要性通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了新科技将进入人们的生活。选项C符合题意。故选C。
我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意。在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节。2.既理解具体事实,也理解抽象的概念。3.既理解字面意思。也理解深层含义。包括作者的态度以及意图等。如第4小题,文中主要讲述了新科技将进入人们的生活,故本文的标题是“New Technologies Entering Our Lives”。