题目内容
【题目】
![]()
Nowadays, more and more schools in China make rules making students wear school uniforms to school. Parents and teachers think it will create a better learning environment at school, but some students don’t like their school uniforms. So, what are school uniforms like in other parts of the world?
In Japan, boys in middle school wear uniforms called “ gakuran ”, which have dark jackets with stand-up collars(立领) and pants. Girls, on the other hand, wear uniforms called “sailor fuku”, which look like European naval(海军的) uniforms.
Most schools in England require students to wear school uniforms. Boys need to wear long grey or black pants, white shirts and school ties. Girls have the same clothes as boys, but they can wear skirts or summer school dresses during the summer term.
In the UK, uniforms were the custom throughout most of the 20th century, but now more and more public schools stop requiring students to wear uniforms. They think uniforms make students lose their personalities.
For children in many African countries, school uniforms can be a kind of pride, or a huge financial burden(经济负担). Many children have only one uniform, and that may be all the clothes they have.
In a word, love it or hate it, the school uniform is a part of growing up for children around the world, so you’d better enjoy your school uniform and your school life.
根据短文内容,判断句子正(T)、误(F)。
【1】The writer introduces school uniforms of different countries that she or he likes best.
【2】In Japan, girls in middle school wear uniforms which look like European naval uniforms.
【3】Neither Chinese students nor students in other countries like their school uniforms.
【4】In England, all schools stop requiring students to wear uniforms because they think uniforms make students lose their personalities.
【5】In Africa, many children are too poor to afford more than one uniform.
【答案】
【1】F
【2】T
【3】F
【4】F
【5】T
【解析】
本文主要讲述了在各个国家的校服不一样,以及学生对校服的看法。告诉我们无论对校服的看法如何,他都是学生学校生活的一部分。所以我们要爱我们的校服爱我们的校园生活。
【1】主旨大意题。题干为:作者介绍了她或他最喜欢的不同国家的校服。本文主要讲述对各个国家校服的不同,告诉我们校服是孩子们成长过程中的一部分,所以要爱我们校服与学校。故填F。
【2】细节理解题。题干为:在日本,女孩在中学穿的制服看起来像欧洲海军制服。由第二段中“Girls, on the other hand, wears uniforms called‘sailor fuku’, which look like European naval uniforms.”可知,在日本女孩穿的制服看起来像欧洲海军制服,故填T。
【3】推理判断题。题干为:中国学生和其他国家的学生都不喜欢他们的校服。由第五段第一句“For children in many African countries can be a kind of pride, or a huge financial burden.”可知,对于非洲国家的孩子们来说校服就是一种荣誉,所以他们应该是喜欢校服的,故填F。
【4】推理判断题。题干为:在英国,所有的学校都不再要求学生穿校服,因为他们认为校服会让学生失去个性。由第四段第一句“but now more and more public schools stop requiring students to wear uniforms.”可知,越来越多的公立学校不在要求学生穿校服,而不是所有的学校,故填F。
【5】细节理解题。题干为:在非洲,许多孩子太穷了,买不起一套以上的制服。根据第五段中“or a huge financial burden. Many children have only one uniform, and that may be all the clothes they have.”可知,校服对于非洲的孩子们来说可能是一种经济负担,故填T。
【题目】 With this term over, you finally have time to catch up on all the good programs you missed on TV. The weather’s too cold outside, so stay at home and have a watch!
Doctor Who |
Jodie Whittaker returns as the Doctor in the new series of Doctor Who. This first episode is called Spyfall, and it’s no surprise to find Whittaker and her team fighting against aliens. The series will then be shown on Sunday evenings, with a new episode each week. |
Rick and Morty |
After nearly two years of waiting, sci-fi series, Rick and Morty, has returned at last.It tells adventures of a teenager named Morty and his grandpa, Rick in the space. The show became a hit for its humor and some moments that touch people a lot. Fans can see a bit of themselves in Rick. They feel connected to him with his actions because they believe that just maybe, if they were in a similar situation, they would do the same things. |
Snow Cats and Me |
Wildlife cameraman Gordon Buchanan travels to Russia for a documentary about lynx, a type of wildcat, and helps cat expert Dr Victor Lukarevsky save them from being kept as pets. The team teaches them how to survive the wild before they can be freed. |
Klaus |
The new film of Netflix tells a story of Jesper, a postman who is sent to work in the Arctic. Here he meets Klaus, a toymaker, and they decide to spread joy by giving toys together in the unfriendly town, but some people are not happy with their plan at first. As a Christmas comedy, their friendship finally brings laughter to the town through simple act of kindness. |
【1】Jack is interested in exciting adventures and science fiction films, so which program is suitable for him?
A.Doctor Who.B.Rick and Morty.C.Snow Cats and Me.D.Klaus.
【2】We can learn from the passage that _______________.
A.we can watch the new series of Doctor Who every Sunday morning
B.Snow Cats and Me shows us how lynxes can be trained as pets
C.Jesper and Klaus fail to change people’s mind though they are kind finally
D.Rick and Morty can make people happy and remind people of themselves
【3】The passage is probably from ______________.
A.a storybookB.a science bookC.a magazineD.a novel