题目内容
【题目】 How can you create public transport in the Amazon jungle(亚马逊丛林)without polluting it?The Achuar people(阿丘雅人)in Ecuador(厄瓜多尔)have found a clever solution.
Since April 2017,a boat powered completely by solar energy has travelled along the rivers that connect nine different small villages in the jungle. The boat,Tapiatpia,is named after a special kind of electric eel(电鳗)in the area. It has given the Amazon its first solar—powered public transport system. It creates no pollution in the jungle which is home to the largest number of plants and animals in the world.
Transport in the area used to rely on boats powered by petrol(汽油). These boats were expensive to run because petrol here cost five times more than that in the capital city of Quito(基多). Tapiatpia is cheaper to run,and therefore the fare for each stop is lower. A solar—powered boat ride costs one dollar per stop for each passenger,while a petrol—powered boat ride costs at least five dollars.
The solar-powered boat,which can carry 18 people at a time,is changing life in the jungle. More children go to school because the fare is more affordable. Besides,when someone is ill,his family or friends can call the boat on the radio:the boat will come immediately and take the patient to a health center quickly. More inter-village sporting events. are held,too,because of the use of the solar-powered boat.
Many people think the solar-powered boat can be used in the rest of the Amazon,where there is an urgent need for both public transport and environmental protection.
【1】Who has found the solution to travelling without polluting the Amazon?
____________________________________________________________
【2】What does the italic word "It" in the second paragraph refer to?
____________________________________________________________
【3】In the past people in the Amazon travelled by petrol—powered boat,didn't they?
____________________________________________________________
【4】Why are more inter-village sporting events held?
____________________________________________________________
【5】How much should a group of 4 passengers pay for 3 stops by solar—powered boat?
____________________________________________________________
【6】Is it necessary for the rest of the Amazon to use the solar—powered boat?Give your reason.
____________________________________________________________
【答案】
【1】The Achuar people in Ecuador have(found it).
【2】"It" refers to "Tapiatpia, a solar-powered boat".
【3】Yes, they did.
【4】Because people there use the solar-powered boat.
Or: Because it is cheap and quick to use the solar-powered boat.
【5】12 dollars.
【6】Yes,it is. I think such boats can solve the need for both public transport and environmental protection.
(Any reasonable answer is acceptable. )
【解析】
本文讲述厄瓜多尔的阿丘雅人在不破坏亚马逊丛林的前提下,创造出了一种公共的交通。
【1】细节理解题。题意:谁找到了在不污染亚马逊的情况下旅行的解决方案?根据文章内容How can you create public transport in the Amazon jungle(亚马逊丛林)without polluting it?The Achuar people(阿丘雅人)in Ecuador(厄瓜多尔)have found a clever solution.可知,The Achuar people in Ecuador找到了好的解决答案,故答案为The Achuar people in Ecuador have(found it)。
【2】词义猜测题。题意:第二段的斜体词“it”指的是什么?根据文章内容It has given the Amazon its first solar—powered public transport system. 它为亚马逊提供了第一个太阳能公共交通系统。本句话中it为单数,指代上文的单数名词,上文提到The boat,Tapiatpia,is named after a special kind of electric eel(电鳗)in the area可知,是这种船,故答案为It" refers to "Tapiatpia, a solar-powered boat"。
【3】细节理解题。题意:在过去,亚马逊地区的人们是用汽油动力的船旅行的,不是吗?根据文章内容Transport in the area used to rely on boats powered by petrol(汽油). 过去该地区的运输依靠以石油为动力的船只。可知,本句话正确。故答案为Yes, they did。
【4】细节理解题。题意:为什么要举办更多的村际体育赛事?根据文章内容More inter-village sporting events. are held,too,because of the use of the solar-powered boat.由于太阳能船的使用,故答案为Because people there use the solar-powered boat。
【5】细节理解题。题意:一个由4名乘客组成的团体乘坐3站太阳能船要付多少钱?根据文章内容A solar—powered boat ride costs one dollar per stop for each passenger,乘坐太阳能船每站每位乘客一美元;可知,4名乘客1站为4美元,3站为12美元,故答案为12 dollars。
【6】细节理解题。题意:亚马逊其他地区是否有必要使用太阳能船?给出你的理由。根据文章内容Many people think the solar-powered boat can be used in the rest of the Amazon,where there is an urgent need for both public transport and environmental protection. 许多人认为太阳能船可以在亚马逊的其他地方使用,那里迫切需要公共交通和环境保护。故答案为Yes, it is. I think such boats can solve the need for both public transport and environmental protection。