题目内容
【题目】 A number of amazing plants grow in the nature world, including bamboo. Many people prefer to call it a tree because of its shape and size. In fact, it is a kind of grass.
Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground, but it will grow back very quickly. A Japanese scientist recorded one bamboo plant which grew almost 1.5 metres in 24 hours! Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe. There are more than 1, 000 kinds of bamboo which grow around the world on both mountains and plains(平原).
Not all bamboo looks the same. Some are very thin. They may only grow to be a few centimeters wide while others may grow to more than 30 centimeters across. This plant also comes in a variety of colors, from gold to black to green.
Bamboo has been used to make many things, such day-to-day items as hats and kitchen tools. Because it is strong, bamboo can also be used to build buildings.
Many Asian countries have been using bamboo for hundreds of years. They often use bamboo for building and supporting new buildings while they are being built. The cables(缆绳)which hold up the hanging bridge across the Min River in Sichuan, China are made of bamboo. The bridge has been in use for more than 1, 000 years, and it is still holding strong.
As we know, pandas feed on the plant of bamboo. But not all of them fill their appetite(胃口), only about 20 kinds of them can be their fine food.
【1】There are over ________ kinds of bamboo around the world.
A.1000B.20C.30D.24
【2】Bamboo grows almost everywhere across the world except _______.
A.ChinaB.SichuanC.EuropeD.Japan
【3】The word “day-to-day” in the fourth paragraph means _______ .
A.holidayB.everydayC.somedayD.weekday
【4】Which of the following is true according to the passage?
A.Bamboo is a kind of grass.B.Bamboo grows only in China.
C.Bamboo is useless in daily lifeD.Bamboo grows slowly
【5】The best title for the passage can be _______.
A.PandasB.BambooC.GrassD.Plant
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】A
【5】B
【解析】
短文从竹子的生长、生长地区、种类、形状、大小、用途等来对竹子做了介绍。
【1】考查细节理解。根据第二段“There are more than 1, 000 kinds of bamboo which grow around the world on both mountains and plains(平原).”全世界有超过1000种竹子生长在山区和平原。故选A。
【2】考查细节理解。根据第二段“Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe.”在全世界,只有欧洲不生长竹子。故选C。
【3】考查词义猜测。根据第四段“Bamboo has been used to make many things, such day-to-day items as hats and kitchen tools. ”竹子已经被用于制作很多东西,例如帽子和厨具一类的日常用品。故选B。
【4】考查推理判断。根据“Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe.”在全世界,只有欧洲不生长竹子,与B陈述不符。根据“Bamboo has been used to make many things, such day-to-day items as hats and kitchen tools。” 竹子已经被用于制作很多东西,例如帽子和厨具一类的日常用品,与C陈述不符。根据“Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground, but it will grow back very quickly.”想起他草类一样,竹子会被砍伐得很低,接近地面,但会很快地长回来,与D陈述不符。根据第一段“Many people prefer to call it a tree because of its shape and size. In fact, it is a kind of grass.”很多人因为外形和大小而偏爱于把竹子称为树。事实上,它是一种草类,与A陈述相符。故选A。
【5】考查主旨大意。根据短文内容可知其围绕竹子的生长、生长地区、种类、形状、大小、用途等来对竹子做了介绍。故选B。
【题目】 假设你是一名中学生,名叫李华,曾经到澳大利亚学习、生活了三周。在那期间,你住在汤姆家中,他们为你的学习,生活,旅游等提供了很多的帮助。现在学习已结束,你刚回到家,特意给汤姆写一封不少于90词的英文感谢信,内容包括以下方面:
表达谢意 | 感谢汤姆及其家人对你的照顾。 |
难忘的事 | 带你去参观了许多地方…(至少发挥两点) |
学习收获 | 更多地了解了英国的文化… (至少发挥两点) |
发出邀请 | 邀请汤姆及其家人到你家作客。 |
要求:1. 信件内容要包含所给的提示信息,可适当发挥。
2. 信的开头和结尾部分已给出,不计入总词数。
3. 文中不得出现真实的人名与校名。
Dear Tom,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【题目】 为了实现中华民族的伟大复兴,作为中学生,我们应该把个人梦想融入到伟大的"中国梦"中,做一名“中国梦”的践行者。请联系你的个人经历,根据要点和要求,写一篇关于你的梦想的英语作文。
要点如下:
Your dream | What is your dream? |
Why do you have this dream | |
How will you realize it? (2 actions at least) | |
Your hope | Everyone…… China Dream will…… |
注意:
1、文中不得出现真实的人名和校名;
2、不少于100词(开头已给,不计入总词数)。
With the development of our country, China Dream is becoming what people all over the country are trying to realize.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.
【题目】 One of the premier medical scientists in the 2lst century is Zhong Nanshan. Born in Nanjing and graduated from Beijing Medical College, this ordinary but great man has been working in the medical field for over 40 years. He is a good doctor in the patients' eyes and a kind medical professor in his students' hearts as well.
In the spring of 2003, the SARS epidemic broke out in China and across the globe. Zhong Nanshan not only led but also took an active part in the battle against SARS.
In early 2020, a more terrible virus--the novel coronavirus(新冠病毒)affected people around the world. At first, no onc really knew much about it and most people had no natural defenses(防护)against the disease. Years had gone by and Dr. Zhong was as old as Santa Claus. Yet, at the age of 84, he fought on the frontline(前线)along with the nation's best medical team. Dangerous as it was, Zhong Nanshan worked hard day and night treating COVID-19 patients. Meanwhile, he underlined the fact that teamwork among nations could save lives. He was there when the people needed him most. Now the world had known his name, the incredible hero Zhong. But Dr. Zong said, “I am just a doctor.”
Zhong Nanshan-【1】the Premier Medical Scientists in the 21st Century | |
When he was born | In【2】 |
How long he has been working in the【3】field | For more than 40 years |
What he did when the SARS epidemic broke out in China | 【4】as well as taking an active part in the battle against SARS. |
How he beat the novel coronavirus | By fighting on the frontline along with the nation's best medical team, working hard day and night treating【5】patients and underlining the fact that teamwork among nations could save lives |