题目内容
【题目】It was the end of June. It was also the end of my soccer life and even the use of my arm. It was a match against Saugus High School. Before half-time, the score was 4-0. Suddenly I had a feeling that something was about to go very wrong. a voice was telling me not to play at that time, but I had to win!
I threw the ball to one of my teammates, but the star player from Saugus got the ball and I began to run at full speed. I got the ball, but also took the player with it on purpose.
A large player from Saugus saw what I did to his teammate and got angry. Instead of slide tackling(铲球), he went just for my leg, and got my arm. My wrist(手腕) got stuck and I felt it broken like a weak stick. I was told by the doctor of Boston Children’s Hospital that “It is the worst break I have ever seen.” He continued to say that I should not play soccer for at least a year.
At first I was lost, angry and in pain. But then I learned that I am more than just an athlete (运动员). When I paid attention to schoolwork instead of soccer, I actually did very well. I also had more time to spend with my family and non-soccer friends. Now I am at peace with the accident. My future i bright and I am trying to succeed at everything.
根据短文内容判断正、误。(注意:考生将答题卡相应位置涂黑。正确的涂“A”,错误的涂“B”)
【1】The writer’s wrist was broken badly at the end of July.
【2】The large player went for the writer’s legs because he saw what the writer did to his teammate.
【3】The accident gave the writer a chance to take up another sport.
【4】The writer did well in his school lessons after the accident.
【5】From the passage we know that we should never give up because of an unexpected thing in our life.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】B
【4】A
【5】A
【解析】
本篇文章难度适中,主要讲述我在一场足球比赛中受了重伤,最初我很迷茫,但是后来我明白了,我不仅仅是一个足球运动员,所以后来我努力学习,成绩提高了,有许多时间和家人以及非足球朋友交流。这件事使我明白了不要由于生活中意想不到的事情而放弃。
【1】细节理解题。根据It was the end of June. It was also the end of my soccer life and even the use of my arm以及My wrist(手腕) got stuck and I felt it broken like a weak stick可知,作者的手腕在6月末受了重伤,故填B。
【2】细节理解题。根据A large player from Saugus saw what I did to his teammate and got angry. Instead of slide tackling(铲球), he went just for my leg, and got my arm可知,那个大个子球员扑向作者的腿,因为他看到作者对他的队友做了什么,故填A。
【3】细节理解题。根据But then I learned that I am more than just an athlete (运动员). When I paid attention to schoolwork instead of soccer, I actually did very well. I also had more time to spend with my family and non-soccer friends. Now I am at peace with the accident. My future i bright and I am trying to succeed at everything可知,这个事故给了作者更多的时间学习、与家人和非足球朋友交流,而不是开始另一个体育项目,故填B。
【4】细节理解题。根据When I paid attention to schoolwork instead of soccer, I actually did very well可知,事故之后,作者在学业上投入了更多的时间,所以学习变好了,故填A。
【5】主旨大意题。本文主要讲述我在一场足球比赛中受了重伤,最初我很迷茫,但是后来我明白了,我不仅仅是一个足球运动员,所以后来我努力学习,成绩提高了,有许多时间和家人以及非足球朋友交流。这件事使我明白了不要由于生活中意想不到的事情而放弃。故填A。
“正误判断型阅读理解题”解题思路:
(1)阅读原文,捕捉信息。理解大意。先通读原文,捕捉文中所提供的信息,抓住文章大意,理清全文脉络。
(2)审读题目,找出相关的依据。读懂短文内容再读题目,把握每一个待判定句子的含义,通过寻读法在原文中找出每一个问题相关的段落与词句,然后依据短文内容对试题所给出的句子进行是非判断。
(3)重读短文,逐题复核,检查无误。完成正误判断后必须将短文重复一遍,以加深对短文的理解,在此基础上再对每一道题进行复查,对一些似是而非的句子,一定要重新认真识别。
【题目】根据短文内容完成表格,每空一词。
Most people know what a giraffe looks like. They’re tall, and famous for their long necks that allow them to reach the leaves at the top of the trees that other animals can’t reach. With its 6-foot-long legs and 6-foot-long neck a giraffe can grow over 18 feet tall. That’s almost as tall as a two-floor building! Even a baby giraffe has a long neck and long legs. In fact, a baby giraffe can be feet tall at birth and can stand up in an hour. A giraffe’s heart is also long, with a heart being up to two feet. It takes a strong heart to move blood up the long neck into the brain. The giraffe has special valve(瓣膜) in its blood vessels((血管). These valves prevent blood from rushing to the head when the giraffe bend low to drink. The giraffe must spread its long legs apart so that its long neck can reach the water. Since it can’t protect itself when in this position, it doesn’t drink very often. They wisely choose plants to get water. And speaking of food that a giraffe likes best is the leaves of acacia trees(金合欢树).
The animal with the 【1】 of “giraffe” | |
a giraffe’s neck and legs | The neck is of the same 【2】 of the legs. |
A giraffe’s heart | It is strong enough to move blood up to the neck into the 【3】 . |
A giraffe’s blood vessels | There are special valves in the vessels, which prevent blood from 【4】 to the head. |
A giraffe’s 【5】 food | The leaves of acacia trees |