题目内容
【题目】 Can a one-armed person still play basketball? You might not think so when you see Zhang Jiacheng play.
The single-armed 13-year-old from Guangdong has recently become an internet sensation.
Featuring his dribbling skills and powerful underarm shot, his basketball videos have been viewed by more than 50 million people. Zhang even drew the attention of NBA superstar Steven Curry.
"You are an inspiration, you don't take "no" for an answer, you find the way to go through difficult times and get out there on the basketball court," Curry said in a video posted on Sina Weibo.
However, it wasn't easy for Zhang to step onto the court. At the age of five, Zhang lost his right arm in an accident at an oil mill. Although it was difficult at first, Zhang gradually got used to eating and getting dressed on his own. He also keeps up with his studies in school and helps his family with chores.
In the summer of 2018, Zhang first discovered his love for the sport when he attended a basketball course in his school. Soon, he was rarely seen without a ball in his hand, even dribbling at home in the living room. He also practiced basketball in PE class. When the class was learning how to skip rope, which takes two hands, he asked his teacher to permit him to do basketball training instead.
He's gotten a lot of attention since then. Zhang said, "With the encouragement of all these people, I feel like I have to try harder to live up to people's expectations. I will do better and become better."
【1】When did Zhang Jiacheng become disabled?
A.Eight years ago.B.In his teens.C.In summer, 2018
【2】What is the right order according to the story?
a. He learned to dress himself with one arm.
b. He attended a basketball course in his school.
c. He drew much attention at home and abroad.
d. He lost his right arm in an accident at an oil mill.
e. He practiced basketball skills anytime and anywhere.
A.b-d-a-e-cB.c-d-a-b-eC.d-a-b-e-c
【3】What can we infer from Steven Curry's words about Zhang Jiacheng?
A.Curry felt sorry for Zhang's sad life experiences.
B.Curry thought highly of Zhang's fighting against bad luck.
C.Curry admired Zhang's dribbling skills and powerful shots.
【4】Whatistheauthor'spurposeinwritingthetext?
A.TointroduceZhang'sschoollife
B.TodescribeZhang's growingprocess
C.Totell Zhang'seffortstofollowhisdream
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】C
【解析】
这篇短文给我们介绍了最近很受欢迎的一个网络红人——13岁的独臂男孩张家城。他的一段打篮球的视频引起了很多人甚至是职业篮球运动员的注意。
【1】
细节理解题。根据短文第五段“At the age of five, Zhang lost his right arm in an accident at an oil mill.”可知,张家城是在5岁的时候失去了右臂。再根据短文第二段“The single-armed 13-year-old from Guangdong has recently become an internet sensation.”可知,他现在13岁了,所以是在8年前。故选A。
【2】
细节理解题。a“他学会自己用一条胳膊穿衣服”;b“他在学校上篮球课”;c“他吸引了国内外的注意”;d“他在事故中失去了右胳膊”;e“他随时随地练习篮球技术”。根据短文第五段到第七段的内容可知,排在第一位的应该是d,这样就可以排除A和B。C选项的顺序符合文意,故选C。
【3】
细节理解题。根据短文第四段“You are an inspiration, you don't take "no" for an answer, you find the way to go through difficult times and get out there on the basketball court,”可知,库里赞扬了张家城面对困难,努力找到解决办法的精神。故选B。
【4】
推理判断题。A“为了介绍张家城的学校生活”;B“为了描述张家城的成长过程”;C“为了讲述张家城为追逐梦想而做的努力”。根据文意可知,短文介绍了张家城从小时候失去了一条胳膊,到后来发现了自己对篮球的热爱,不惧困难,追求自己的篮球梦想,努力训练。主要介绍了他为自己的梦想,不断努力。C选项符合文意,故选C。