题目内容
【题目】Mr. Guo is a teacher from Xi′an. He asked his students to hand in their homework through a QR code(二维码). We spent an hour or two in class learning how to generate(使产生) the codes, and in the end everything got easier, "said Guo. When students finish the homework, they keep it on Wechat(微信).Then, each student makes his own QR code and gives it to me. So I can check their homework everywhere using my computer or telephone.
Students can send the QR codes to Mr. Guo by e-mail, QQ and Wechat. When Guo scans(扫描)his students′ QR codes. their homework appears on his phone. He finds that their homework becomes more creative with many pictures, music and even videos.
Guo′s students like the new way and think it is interesting. “We are living in the information age. Many students like to work with computers, because it makes learning more fun.” said Tingting, a student of Guo′s.
“The paper is not easy to keep, but the code is easy to keep and share,” Guo said. “It is necessary to try to use new technology in education. Education itself is a kind of creation. I don′t want my students to fall behind the times.”
However, some parents are worried. They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers. But in fact, it′s unnecessary. Students still need to look up information in books and write it down when they do their homework. They only use the code when they hand in their homework which doesn′t take them too much time. Also for teachers it allows them to check the students′ homework at any time. And it′s also an easy way to share homework with other students.
【1】According to the passage, where can students keep their homework?
A. WeChat B. QQ C. E-mail D. Blog
【2】What does “It” in Paragraph4 refer to?
A. The paper is not easy to keep.
B. Keeping and sharing the code easily
C. Trying to use new technology in education
D. Education itself is a kind of creation.
【3】Why are some parents worried?
A. Because they think their children will talk with teachers face to face.
B. Because they think their children will spend too much time on computers or phones.
C. Because they think their children will not like the new way of handing in homework.
D. Because they think their children will find the QR codes too difficult to use.
【4】What′s the main idea of the passage?
A. Teachers needn′t check homework anymore.
B. Students needn′t hand in homework anymore.
C. Using QR codes makes checking homework easier.
D. Some parents are worried about their children.
【答案】
【1】 A
【2】 C
【3】 B
【4】 C
【解析】
本文主要介绍了学生使用微信二维码交作业的好处。
【1】细节理解题。根据文章内容,学生们可以把他们的家庭作业保存在哪里?A“微信”;B. QQ聊天工具;C“电子邮件”;D“微博”。根据When students finish the homework, they keep it on Wechat (微信) 可知答案选D。
【2】推理判断题。第4段中的it指的是什么?A.纸张不容易保存;B保存和分享密码容易;C设法在教育方面使用新技术;D教育本身是一种创造。原文中 “It is necessary to try to use new technology in education. 所使用的是固定句型“It is+adj.+(for sb.)+to do”表示“做某事对某人来说是…的”其中it是形式主语,真正的主语是to do不定式,本句真正的主语为to try to use new technology…,故本题选C项。
【3】细节理解题。句意:为什么有些家长感到担忧?A因为他们认为他们的孩子将会和老师面谈;B因为他们认为他们的孩子将会在电脑或手机上花费太多时间;C因为他们认为他们的孩子将不会喜欢这种交作业的新方式;D因为他们认为他们的孩子将会找到很难找到二维码而不会使用。根据They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers. 可知答案选B。
【4】总结归纳题。句意:文章的中心思想是什么?A老师们不再想检查作业;B学生们不再需要交作业;C使用二维码使检查作业更容易;D一些家长很担心他们的孩子。本文主要介绍了使用微信二维码交作业的好处,其中包括老师可以随时检查和学生们可以分享他们的作业,故选C项。
【题目】听一篇短文,回答以下小题。请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。
Why is hiking popular | |
Reason 1 | ● healthy and relaxing ● good exercise without _____ |
Reason 2 | ● simple and cheap ● what you need to do: wear a pair of _____ |
Reason 3 | ● can help you get away from your _____ ● can make you energetic and confident |
【1】A. running B. jumping C. hurting
【2】A. glasses B. boots C. trousers
【3】A. daily life B. strange mood C. bad habits