题目内容

【题目】阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从各题所给的ABCD中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Like most Chinese, Mr. Zhang has a traditional family. _____ he and his wife are middle school teachers while their _____ son is a pupil. Mr. Zhang’s mother lives with them and helps look _____ the kid. They love one another and live _____ happy life.

Yesterday was Mr. Zhang’s mother’s birthday. The couple wanted to do something _____ their love for her. After a big dinner, Mr. Zhang brought a basin of warm water and asked his mother to sit in front of the basin. He took _____ her shoes and put her feet into the water. After that, he began to wash them _____. His wife helped to comb his mother’s hair slowly. _____ this, the boy followed his mother’s example. He tried to comb his mother’s hair, _____. But he was not tall enough ______ that. So he brought a chair and stood on ______. Everyone could feel the ______ and love in the family.

______ we all know, respecting the old and taking care of the young is a good Chinese tradition. We should try our best to care for our family. We must visit our parents as often as possible, and ______ time with them even though we may work far away. Indeed family is a place for ______.

1A.EitherB.NeitherC.BothD.Not only

2A.6 years oldB.6-year-oldC.6-years-oldD.6-years-olds

3A.forB.atC.afterD.up

4A.aB.anC.theD./

5A.to showB.showingC.showsD.showed

6A.offB.upC.apartD.over

7A.carelessB.carelesslyC.carefulD.carefully

8A.SawB.SeeC.SeeingD.Seen

9A.tooB.eitherC.neitherD.as well as

10A.doB.to doC.didD.done

11A.itB.oneC.thatD.this

12A.warmB.warmlyC.warmthD.warming

13A.ThatB.WhenC.WithD.As

14A.spendB.spendsC.spentD.have spent

15A.happyB.happilyC.happinessD.unhappiness

【答案】

1C

2B

3C

4A

5A

6A

7D

8C

9A

10B

11A

12C

13D

14A

15C

【解析】

短文大意:本文是记叙文,讲述了张先生夫妇在母亲生日这天为母亲洗脚,他们的行为影响了年仅六岁的儿子,他也要替妈妈梳头。平凡的家庭生活爱意弥漫,赞美了中国尊老爱幼的传统美德。

1句意:他和他的妻子都是中学教师,而他们6岁的儿子是小学生。

考查固定搭配。either二者择其一;neither两者都不;both两者都;not onlybut also连用表示“不仅……而且”。bothand表示“……和……两者都”,固定短语;根据he and his wife可知是他和妻子两个人,故选C

2句意:他和他的妻子都是中学教师,而他们6岁的儿子是小学生。

考查年龄表达法。在英语中,“基数词+ year + old 相当于形容词,表示多少岁。根据句意语法,可知选B

3句意:张先生的母亲和他们住在一起,帮助照看孩子。

考查动词短语辨析。look for寻找;look at看;look after照管;look up查找。根据Zhang’s mother lives with them可知是帮助照看孩子,ABD三项意思都不合句意,故选C

4句意:他们彼此相爱,过着幸福的生活。

考查冠词辨析。句中life(生活)是单数名词,需用不定冠词修饰;happy(幸福的)以辅音音素开头,冠词需用a;根据句意语法,可知选A

5句意:这对夫妇想做点什么来表达他们对她的爱。

考查动词形式辨析。本句用不定式表目的,根据句意结构和语境,可知选A

6句意:他脱下她的鞋子,把她的脚放到水里。

考查动词短语辨析。take off脱掉;take up开始从事;take apart拆开;take over接收。根据and put her feet into the water.可知是脱掉鞋子,故选A

7句意:之后,他开始仔细地清洗。

考查副词辨析。wash洗,动词需用副词修饰;careless(粗心的)和careful(细心的)是形容词,可排除。carelessly粗心地,carefully细心地;根据前文The couple wanted to do something to show their love for her.可知是细心地为妈妈洗脚,故选D

8句意:看到这,男孩以他母亲为榜样。

考查动词形式辨析。see(看)是主语the boy发出的动作,需用现在分词结构;根据句意结构,可知选C

9句意:他也试着给他妈妈梳头。

考查副词辨析。too用在肯定句句末表示“也”,其前要加逗号;either用于否定句句末表示“也”,其前要加逗号;neither表示“也不”;as well as除…之外(也)。本句是肯定句,根据上文His wife helped to comb his mother’s hair slowly.可知他也(学着)给妈妈梳头,故选A

10句意:但他个子不够高,做不到这一点。

考查动词形式辨析。本句是"be + adj.+enough to do sth."结构,表示“足够……去做某事”。根据下文So he brought a chair and stood on it可知他个子不够高,够不到妈妈的头发,故选B

11句意:于是他搬来一把椅子,站在上面。

考查代词辨析。it用于指代上文提到的事物;one用于指代同类不同物;指示代词this/that指代前文提到的人或事,后面一般加名词。and表并列,根据he brought a chair可知站在椅子上,chair需用it代替,故选A

12句意:每个人都能感受到家庭的温暖和爱。

考查名词辨析。定冠词the后接名词;warm(温暖的)是形容词,修饰名词;warmly是副词,修饰形容词;warming(变暖和)是现在分词,都可排除。warmth温暖,根据句意语境,可知feel the warmth and love符合句意,故选C

13句意:众所周知,尊老爱幼是中国的优良传统。

考查固定短语。as we all know众所周知/as you know如你所知,都是固定短语,用作插入语;根据句意结构和语境,可知选D

14句意:我们一定要尽可能多地去看望父母,即使我们在很远的地方工作,也要多陪陪他们。

考查动词时态辨析。and连接并列结构,前后时态需一致;情态动词后接原形动词,根据We must visit our parents as often as possible,可知需用spend,故选A

15句意:的确,家庭是幸福的地方。

考查名词辨析。介词for需接名词或代词做宾语;happy(幸福的)是形容词,happily是副词,可排除。happiness幸福,名词,unhappiness是其反义词;根据文意语境,可知happiness符合句意,故选C

完形填空。主要题型有(1)考查词义辨析:名词辨析,形容词副词辨析,冠词辨析,介词连词辨析等;(2)考查句子时态,语态,要根据语境,选择正确的时态和语态的选项;(3)考查从句(宾语从句,定语从句,主语从句等);(4)根据固定句型或短语结合语境选择正确的选项。本题主要考查单词或短语辨析,做此类型题时,要知道每一个词的意义,然后结合上下文背景语境,选择适合语境的选项。例如小题7,考查副词辨析:wash洗,动词需用副词修饰;careless(粗心的)和careful(细心的)是形容词,可排除。carelessly粗心地,carefully细心地;根据前文The couple wanted to do something to show their love for her.可知是细心地为妈妈洗脚,故选D

练习册系列答案
相关题目

【题目】 “Every worker coming to Beijing has their own reasons. No one lives here without a dream,” said Chen Jianguo, a 35-year-old food deliveryman(送餐员) from a small city called Songyuan.

Chen Jianguo dreamed of having his own business in Beijing about 16 years ago when he graduated from senior high school. but his father asked him to take his place as a truck driver at the oil field. Although Chen disliked the job, he didn’t want to let his father down. He took the job as a truck driver. Then he got married and had a son.

"I got quite good pay, but life was boring there during those years. Most of the time I had nothing to do, because the trucks were not often used," said Chen.

Two months ago, Chen decided to give up his job and come to Beijing. His wife agreed that he should go for his dream.

Chen has been a food deliveryman for a month. He works 15 hours every day and hardly has time for lunch at noon. Chen spends only 10 yuan on each meal to cut the cost of living in Beijing. "I want to give a better life to my wife and little son." he said. "I must work harder and try to become the best food deliveryman at my station." Chen likes his job because he can meet many different people. Every "thank you" from a customer is like praise for his work.

Chen plans to start his own restaurant in the future, so he always writes down what food people have ordered. In this way, he gets a better knowledge of people's tastes.

根据短文内容,回答下列问题。

1Where is Chen Jianguo from?

_________________________________________________________________

2What was Chen's job before he came to Beijing?

_________________________________________________________________

3Who supported Chen's decision?

_________________________________________________________________

4How long does Chen work in Beijing every day?

_________________________________________________________________

5Why does Chen want to get a better knowledge of people's tastes?

_________________________________________________________________

【题目】Music

Opera at Music Hall

1243 Elm Street. The season runs June through August, with additional performances in March and September. The Opera honors Enjoy the Arts membership discounts. Phone: 241-2742. http://www.cityopera.com.

Chamber Orchestra

The Orchestra plays at Memorial Hall at 1406 Elm Street, which offers several concerts from March through June. Call 723-1182 for more information. http://www.chamberorch.com.

Symphony Orchestra

At Music Hall and Riverbend. For ticket sales, call 381-3300. Regular season runs September through May at Music Hall in summer at Riverbend. http://www.symphony.org/home.asp.

College Conservatory of Music (CCM)

Performances are on the main campus (校园) of the university, usually at Patricia Cobbett Theater. CCM organizes a variety of events, including performances by the well-known LaSalle Quartet, CCM’s Philhamonic Orchestra, and various groups of musicians presenting Baroque through modern music. Students with I D. cards can attend the events for free. A free schedule of events for each term is available by calling the box office at 556-4183. http://www.ccm.uc.edu/events/calendar.

Riverbend Music Theater

6295 Kellogg Ave. Large outdoor theater with the closest seats under cover (price difference). Big name shows all summer long! Phone: 232-6220. http://www.riverbendmusic.com.

1Which number should you call if you want to see an opera?

A. 241-2742.B. 723-1182.C. 381-3300.D. 232-6220.

2When can you go to a concert by Chamber Orchestra?

A. February.B. May.C. August.D. November.

3Where can students go for free performances with their I. D. cards?

A. Music Hall.B. Memorial Hall.

C. Patricia Cobbett Theater.D. Riverbend Music Theater.

4How is Riverbend Music Theater different from the other places?

A. It has seats in the open air.B. It gives shows all year round.

C. It offers membership discounts.D. It presents famous musical works.

5Where can you find the information above?

A. A biography.B. An advertisement.C. A novel.D. A science fiction.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网