题目内容
【题目】【福建省漳州市2015年中考英语试题】阅读理解(A、B、C、E篇:每小题2分,D篇:每小题1分.计45分)
A、B、C篇:根据所提供的内容,从四个选项中选择最佳答案。
B
For ten weeks, in a great house on the island of St Thomas , John C. Lilly tried to teach a six-year-old dolphin to speak English Margaret Howe, an experiment (试验) helper, would live day and night with Peter, a dolphin. And they would eat, bathe, sleep and play together from Sunday to Friday, with only Saturdays off for Margaret. She lived her 1ife in swimming clothes -- with a coat on colder evenings --- and cut her hair short so that she could get on with Peter more easily.
After a few days, Peter was becoming more and more interested in winning her attentions. He threw a ball against her shower towel to get her to play. As time went by, he only wanted to play ball with her and not on his own.
The problem was that, just at the time Peter and Margaret began to get on well just as two best friends, the experiment ended and the lab was closed. After a few weeks, Margaret received the sad news that Peter had killed himse1f by refusing to breathe, and sinking to the bottom of his pool.
Dolphins may not speak English --- but, just like humans, they know all about broken hearts.
![]()
【1】 Peter is the name of________
A. a doctor B. dolphin
C. a scientist D an experiment helper
【2】Margaret worked days_____a week during the experiment..
A. four B five C six D seven
【3】To live with the dolphin, Margaret couldn't _______.
A. cut her hair short
B. have a common life-like others
C. wear swimming c1othes
D. eat, bathe and play together with him
【4】The ending of the story was that _________ .
A. Margaret didn't leave the lab
B. the lab was closed and the dolphin died
C. the dolphin could speak English at last
D. Dr John C. Lilly was satisfied with the experiment
【5】From this passage, we can learn that __________.
A. dolphins aren't worth studying
B. dolphins can't be humans' good friends
C. dolphins can't communicate with humans
D. dolphins may have feelings just like humans
【答案】
【1】B
【2】C
【3】B
【4】B
【5】D
【解析】
试题分析:这篇短文主要讲述John C. Lilly十个星期以来在St Thomas岛设法教一个6岁大的海豚说英语,一个实验帮助者和海豚吃、睡、玩在一起,随着时间的推移,海豚只和实验帮助者一起玩耍,就在这时,实验突然终止,几星期以后,海豚死了。这个实验告诉人们,海豚也是有感情的。
【1】B细节理解题。根据短文“an experiment (试验) helper, would live day and night with Peter, a dolphin.”的描述可知,Peter是海豚的名字。故应选B。
【2】C细节理解题。根据短文“And they would eat, bathe, sleep and play together from Sunday to Friday, with only Saturdays off for Margaret.”的描述可知,Margaret每周工作6天。故应选C。
【3】B细节理解题。根据短文“She lived her 1ife in swimming clothes -- with a coat on colder evenings --- and cut her hair short so that she could get on with Peter more easily.”的描述可知,为了和海豚生活,Margaret不能像常人一样生活。故应选B。
【4】B细节理解题。根据短文“The problem was that, just at the time Peter and Margaret began to get on well just as two best friends, the experiment ended and the lab was closed. After a few weeks, Margaret received the sad news that Peter had killed himse1f by refusing to breathe, and sinking to the bottom of his pool.”的描述可知,这个故事的结局是实验终止,海豚死了。结合选项可知应选B。
【5】D主旨大意题。这篇短文最后一段“Dolphins may not speak English --- but, just like humans, they know all about broken hearts.”的描述可知,海豚也像人一样,是有感情的。故应选D。